KUALA LUMPUR: Beberapa Ahli Parlimen pembangkang dikiritik pengamal perubatan dan netizen kerana mendesak Kementerian Kesihatan (KKM) meluluskan penggunaan  Ivermectin untuk merawat COVID-19.

Pengguna Twitter Dr Khairul Hafidz, adalah antara netizen yang menyatakan kekecewaannya melihat ramai pemimpin Pakatan Harapan (PH) mendorong penggunaan ubat antiparasit itu untuk COVID-19, memetik laporan Free Malaysia Today (FMT)

"Kami dalam industri perubatan kerap memberikan penjelasan mengenai isu ini di media sosial, tetapi semua usaha kami akan sia-sia dengan sokongan pemimpin PH (untuk Ivermectin) di Parlimen. Tunggu data tempatan! " katanya di laman Twitter.

Hari ini, penggunaan Ivermectin untuk merawat COVID-19 menjadi topik hangat di Dewan Rakyat dengan beberapa Ahli Parlimen pembangkang mendesak agar ia diberi kelulusan segera.

Antara Ahli Parlimen yang meminta penggunaan ubat itu ialah Presiden Amanah, Mohamad Sabu (Kota Raja); Khalid Samad (Shah Alam); Sivarasa Rasiah (Sungai Buloh); Johari Abdul (Sungei Petani); Sim Tze Tzin (Bayan Baru); William Leong (Selayang) dan P Prabakaran (Batu).

Mereka antara lain, mendakwa India dan Filipina telah berjaya menggunakan Ivermectin untuk merawat COVID-19 tanpa kesan sampingan dilaporkan. Bagaimanapun, mereka tidak menyebut bahawa pihak berkuasa kesihatan di kedua-dua negara itu tidak pernah mengumumkannya secara terbuka.


Isu penggunaan Ivermectin: Hampir 8 minit 'bertikam lidah'

BACA: COVID-19: KKM pertimbang lulus penggunaan Ivermectin

BACA: Penggunaan Ivermectin: Tunggu keputusan ujian klinikal KKM - Pakar kesihatan

Menjawab isu berkenaan, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, menegaskan KKM akan menunggu data kajian mengenainya terlebih dahulu.

Sementara itu, Ketua Eksekutif Galen Center for Health and Social Policy, Azrul Khalib, di laman Twitter berkata beliau bimbang melihat ramai Ahli Parlimen pembangkang mempercayai Ivermectin sebagai 'ubat ajaib' yang akan menyembuhkan COVID-19.

Beliau mendesak Dr Adham dan KKM untuk tetap tegas pada dasar dan garis panduan rawatan COVID-19 sedia ada.

LAPOR LANGSUNG SIDANG MESYUARAT KHAS PARLIMEN DI SINI

JOM PANTAU AHLI PARLIMEN ANDA SEPANJANG SIDANG MESYUARAT KHAS


Sementara itu, bekas perunding farmasi @ BeeLengMY1 berkata, "pelik" melihat ramai Ahli Parlimen PH mendorong penggunaan ubat berkenaan.

"Adakah mereka doktor?" soalnya.

Dia kemudian meminta bekas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, yang juga ketua Pasukan Petugas COVID-19 PH, untuk menghentikan perbincangan seperti itu oleh Ahli Parlimen PH yang bukan profesional perubatan.


Penggunaan Ivermectin: Wajar kajian terperinci, rujuk data dan sains

Baru-baru ini, Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM) menegaskan pihaknya tidak menggunakan Ivermectin, iaitu ubat jenis antiparasit untuk merawat pesakit COVID-19.

Presiden APHM Datuk Dr Kuljit Singh berkata sejak Januari hospital swasta mengamalkan protokol rawatan berdasarkan bukti yang diluluskan oleh KKM dan persatuan-persatuan perubatan antarabangsa untuk merawat pesakit COVID-19 dan Ivermectin tidak dimasukkan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, juga dilaporkan berkata, KKM sedang menunggu laporan kajian menyeluruh mengenai penggunaan ubat antiparasit berkenaan untuk merawat COVID-19.

Beliau berkata, KKM tidak menolak kemungkinan meluluskan penggunaan Ivermectin jika terdapat bukti kukuh menjelaskan keberkesanan dan kesan sampingannya.