Sebuah kapal milik Norway telah tiba di kawasan lautan Hindi berhampiran Australia di mana dua objek terapung dipercayai dapat membantu membantu siasatan mengesan pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu

Menurut laporan Reuters, kapal berkenaan menghala ke Madagascar dari Melbourne namun mendapat permintaan dari pihak berkuasa Australia untuk membantu misi mencara objek yang dijumpai melalui satelit empat hari lepas.

“Kami menerima permintaan dari pihak berkuasa Australia untuk menyiasat kawasan berkenaan. Kami akan membantu selagi diperlukan,”

"Kapal kami sahaja yang sudah sampai. Kapal Australia dijangka tiba dalam masa 12 hingga 18 jam," kata Kristian Olsen, jurucakap Hoegh Autoliners.

Norwegian ship

Tambah beliau, oleh kerana ia sudah malam, krew kapal agak terhad untuk melakukan sebarang carian.

"Kami akan teruskan misi pencarian esok pagi," tambahnya pada sidang media khas.Cuaca mendung dan jarak penglihatan terhad menjejaskan operasi Pihak Berkuasa Keselamatan Maritim Australia (AMSA).

Semetara itu, pada sidang media di Hotel Sama-Sama, Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata penemuan dua objek oleh satelit Australia boleh dipercayai namun ia masih belum dapat disahkan.