KUALA LUMPUR: Pandemik telah membataskan segala pergerakan bersemuka, sudah pasti banyak perkhidmatan kerajaan terjejas dan tidak dapat disampaikan seperti sebelum ini.
Tepat pada ketika dan saatnya, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) menerusi agensinya, Cradle Fund Sdn. Bhd. melancarkan MYHackathon 2020, satu inisiatif di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana).
Dilancarkan pada Oktober tahun lalu, MYHackaton 2020 yang buat julung-julung kalinya diadakan di peringkat nasional, menjadi platform mengumpul idea-idea rakyat untuk menyelesaikan masalah perkhidmatan kerajaan secara digital dan direalisasi dengan kerjasama agensi-agensi kerajaan berkaitan.
Untuk penganjuran sulungnya, inisiatif tersebut dijalankan di enam negeri berpusat di Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor Bahru, Kuala Terengganu, Kuching dan Kota Kinabalu.
Berteraskan enam tema utama, yakni Prihatin Rakyat, Rakyat Sihat Sejahtera, Ilmu Pelita Hidup, Bina Negara, Nilai Keluarga Asas Pembangunan dan Rakyat Produktif, ia berjaya mengumpulkan lebih 400 idea dan 36 pemenang telah dipilih daripadanya.
“Salah satu ciri MYHackaton ini adalah ia memberi keutamaan kepada syarikat-syarikat kecil, berbanding sebelum ini biasanya kerajaan cenderung untuk memberi projek kepada syarikat-syarikat yang sudah kukuh dan besar.
“Ia mahu menggalakkan pembina-pembina teknologi tempatan dan sasarannya kepada syarikat-syarikat pemula (start-up), juga individu-individu yang ada idea penyelesaian kepada penyataan masalah yang diajukan kerajaan di bawah enam tema utama itu,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Cradle Fund Sdn. Bhd., Rafiza Ghazali.
Penyertaannya dibuka kepada dua kategori; Sprint, buat sesiapa yang mahu menyertai secara suka-suka untuk memenangi wang tunai, serta Marathon, untuk mereka yang serius mahu membangunkan idea menjadi projek rintis dan memberikan sepenuh komitmen untuk tempoh hingga 12 bulan.
13 idea bernas telah terpilih untuk dilanjutkan sebagai projek rintis, dan mereka ini akan disokong oleh Cradle Fund untuk memudahcarakan setiap urusan, dari selok belok pembentangan idea, pembangunan teknologi, pengurusan syarikat sehinggalah penyelesaian mereka direalisasi dan diterapkan oleh agensi kerajaan yang telah disepakati.
Antara contoh pemenang yang diberi Rafiza adalah teknologi RoadPlus daripada Neuon Artificial Intelligence di mana ia membolehkan lubang-lubang jalan raya dapat dikesan dengan imbasan kecerdikan buatan (A.I.).
Dengan bantuan Cradle Fund, syarikat berpangkalan di Kuching ini dihubungkan dengan JKR Sarawak untuk kedua-dua pihak bersama membangunkan teknologi tersebut sehingga dapat dimanfaatkan untuk menambah baik keselamatan dan keselesaan jalan raya.
Maklum Rafiza lagi, syarikat-syarikat pemula yang memenangi geran ini turut akan dibimbing oleh mentor supaya mereka tidak menjadi ‘one-hit-wonder’, tetapi dapat kekal bertahan dan seterusnya berkembang menjadi sebuah syarikat yang kukuh di negara ini, serta harap-harapnya dapat memecah pasaran luar.
Israr Khalid
Mon Dec 06 2021

MYHackathon 2020, inisiatif di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) anjuran Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) menerusi agensinya, Cradle Fund Sdn. Bhd.

UTP kekal universiti swasta nombor satu Malaysia dalam ranking universiti dunia THE 2024
UTP telah mencapai kemajuan yang memberangsangkan dan mengekalkan kedudukannya sebagai pendahulu universiti swasta di Malaysia, selain menduduki tempat kedua dalam keseluruhan universiti di negara ini
AWANI Ringkas: PM bincang isu rombakan Kabinet dengan YDPA
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
Senator New Jersey berkeras untuk tidak letak jawatan
Senator New Jersey, Robert Menendez kekal menentang tuduhan rasuah yang dihadapinya dengan berkeras untuk tidak meletakkan jawatan.
Penutupan jalan Sungai Besi/Petaling Jaya ditangguhkan
Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mengumumkan penangguhan penutupan Jalan Sungai Besi menghala ke Sungai Besi/Petaling Jaya hingga 1 Oktober 2024. Penutupan berkaitan dengan kerja pelebaran dan pembinaan jambatan di Bulatan Loke Yew.

Presiden Ukraine, Ketua NATO bincang kerjasama, pulih hubungan
Kedua-dua pihak bertukar pandangan mengenai isu pertahanan, termasuk situasi di medan perang di Ukraine dan keperluan tentera Ukraine.

772 terima darjah kebesaran sempena ulang tahun Keputeraan Sultan Kelantan
Seramai 772 individu akan menerima pengurniaan kehormatan kebesaran negeri di Istana Balai Besar sempena ulang tahun keputeraan Sultan Kelantan Sultan Muhammad V ke-54, esok.

Rasuah urus mayat: Dua staf perubatan awam direman lima hari
Mereka dipercayai menerima wang rasuah daripada dua syarikat yang sama antara tahun 2021 dan 2022 yang melibatkan RM3,500.
Prestasi ringgit, pasaran dunia dijangka pulih pada Q4 2023
Nilai ringgit dijangka pulih akhir 2023 didorong keyakinan pada kenaikan kadar faedah The Fed, AS. Pemulihan ini dijangka mampu menarik dana asing dan menaikkan harga pasaran tempatan selepas kebimbangan terhadap keputusan mesyuarat The Fed baru-baru ini.
Tiada caj dikenakan ke atas peniaga Duitnow QR pada masa ini - Maybank
Maybank memaklumkan bahawa bank itu tidak mengenakan sebarang yuran berkaitan dengan Duitnow QR dan ini akan diteruskan sehingga diberitahu kelak
PM bincang isu rombakan Kabinet dengan YDPA
Khabar mengenai rombakan Kabinet terus kedengaran, dan hari ini Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim tdak menolak kemungkinan akan membincangkan mengenai rombakan Kabinet dalam pertemuannya dengan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara pada Jumaat.

Popularkan kejayaan daya cipta cara terbaik suburkan budaya inovasi - Rafizi
Lebih banyak kejayaan yang boleh dibanggakan dan para pencipta menempa nama, lebih ramai yang akan tertarik dengan inovasi.

Kerajaan perlu tambah baik sistem amaran bekalan makanan - CFOS
Kelemahan indikator keterjaminan makanan nasional ini telah menyebabkan masalah yang sama terus berulang.

1,200 peniaga berjaya mendigitalkan perusahaan menerusi program pemantapan - Menteri KUSKOP
1,200 peniaga berjaya mendigitalkan perusahaan menerusi program pemantapan yang dilaksanakan Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi.

UNGA: PM perlu angkat kepentingan tatakelola global yang menyantuni negara-negara lemah - Ahli CCFP
Perdana Menteri harus mengangkat isu kepentingan tatakelola global yang menyantuni negara-negara lemah semasa UNGA.

Pengurusan negara lebih cekap dengan Pangkalan Data Bersepadu (PADU)
Penyaluran dana pembangunan rakyat dapat dilaksana lebih tepat dengan sistem penyelarasan data yang terkini dan lebih menyeluruh.

Sekolah vernakular kini jadi tarikan, suburkan perpaduan - Menteri Perpaduan
Datuk Aaron Ago Dagang berkata, ini merupakan trend yang menarik dalam konteks perpaduan dalam negara.

TNB sasar jana 8,300MW tenaga boleh baharu melalui solar menjelang 2025
Tenaga Nasional Berhad (TNB) menyasarkan untuk menjana 8,300MW tenaga boleh baharu melalui ladang solar berskala besar menjelang tahun 2025.

Batuk kokol: Bayi kurang enam bulan berisiko tinggi dijangkiti - Pakar
Pakar kesihatan awam KKM berkata, jangkitan terhadap bayi boleh menyebabkan komplikasi buruk, termasuk sawan dan kematian.

Malaysia #QuranHour buka jemputan kepada bukan Islam 30 Ogos ini - CEO WUIF
Penganjuran Malaysia #QuranHour kali ini membawa kelainan dengan penyertaan dibuka kepada masyarakat bukan Islam untuk turut serta.

Aplikasi MYJalan terima semua aduan tanpa mengira bidang kuasa seliaan - Menteri
Aplikasi MYJalan yang diperkenal Kementerian Kerja Raya (KKR) tidak akan menolak sebarang aduan berkaitan kerosakan jalan raya di seluruh negara.