IPOH: Pada awalnya seorang nenek kepada 30 cucu yang berusia 101 tahun enggan menerima suntikan vaksin COVID-19, namun selepas dipujuk ahli keluarga, dia akhirnya mengubah fikiran.

Choong Yat Han yang tinggal di Buntong dekat sini, hadir ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Meru Valley Resort di sini, dengan berkerusi roda ditemani keluarga untuk menerima suntikan dos pertama vaksin Sinovac.

Menurut anak lelakinya, Shan Ho Han, 72, sebelum ini ibunya menolak daripada menerima suntikan vaksin COVID-19 dengan alasan usianya yang sudah lanjut.

Namun Ho Han berkata, dia dan ahli keluarga yang lain tetap memujuk ibunya dengan memberitahu kebaikan vaksinasi dari sudut kesihatan dan kelonggaran yang diumumkan kerajaan kepada individu yang lengkap divaksinasi.

"Kita mahu ajak dia untuk divaksinasi. Kalau (tak) vaksin, keluar susah, mana tempatpun tak boleh pergi. Tapi dia cakap dia sudah tua tak mau vaksin. Kita cakap dia perlu terima, kalau tidak mana-manapun tak boleh keluar, susah.

"Kemudian setelah diterangkan mengenai vaksin, dia akhirnya mahu divaksinasi untuk kesihatan," katanya.

Sementara itu, Yat Han yang ditemui pemberita, kelihatan ceria dan tidak menunjukkan perasaan takut sebelum mahupun selepas menerima suntikan vaksin.

Sementara itu, Pengarah Meru Valley Resort, Datuk Lim Si Boon berkata seramai 10,000 orang telah menerima vaksin COVID-19 di PPV yang dikendalikan Hospital Pakar Komuniti Ipoh (PCSH) di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) itu sejak awal Ogos.

Menurutnya PPV itu mampu menyuntik 600 individu setiap hari dengan empat orang pemvaksin dan 25 kakitangan yang ditempatkan bagi melancarkan proses pemberian vaksin kepada orang ramai yang berdaftar melalui MySejahtera.