BALIK PULAU: Polis menyita 14 motosikal dan menahan dua remaja lelaki dalam Op Samseng Jalanan yang dijalankan di beberapa lokasi tumpuan lumba haram di daerah Barat Daya, di sini sejak Jumaat hingga semalam.
Menurut kenyataan Ibu Pejabat Polis Daerah Barat Daya, operasi berterusan terutama pada hujung minggu itu adalah untuk membanteras kegiatan samseng jalanan dan mat rempit serta jenayah jalanan.
"Dalam operasi pertama bermula 10 malam Jumaat hingga 4 pagi Sabtu, polis menyita lima motosikal mengikut Seksyen 64(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 kerana pelbagai kesalahan antaranya tiada cukai jalan, tiada lesen memandu dan mengubah suai motosikal keterlaluan.
"Dalam operasi kedua bermula 10 malam Sabtu hingga 7 pagi Ahad, sebanyak sembilan motosikal disita dan dua remaja lelaki berusia 17 tahun ditahan kerana menunggang motosikal secara melulu dan berbahaya di Jalan Sultan Azlan Shah. Mereka disiasat mengikut Seksyen 42(1) APJ 1987," menurut kenyataan itu.
Menurut kenyataan itu, dalam operasi tersebut polis turut mengeluarkan 58 saman terhadap penunggang motosikal kerana pelbagai kesalahan lalu lintas.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Mar 27 2023

Polis menyita 14 motosikal dan menahan dua remaja lelaki dalam Op Samseng Jalanan yang dijalankan di beberapa lokasi tumpuan lumba haram di daerah Barat Daya, sejak Jumaat hingga semalam. - Foto Facebook IPD Barat Daya
Pantau Belanjawan: Memperkasa OKU, tingkat penyertaan
Sejauh manakah Belanjawan 2024 yang dibentangkan Kerajaan Perpaduan pada 13 Oktober lepas dapat terus melindungi kesejahteraan dan mendaya upaya orang kurang upaya (OKU)? Bersama Mohd Faiz Shuhaimi, Presiden Majlis Belia OKU Malaysia.

Bapa mengaku tinggalkan empat anak di pondok pengawal
Tertuduh yang berusia 33 tahun membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Azizah Ahmad.
![[LAPOR LANGSUNG] 60 peratus rumah di Semenanjung Gaza musnah [LAPOR LANGSUNG] 60 peratus rumah di Semenanjung Gaza musnah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-12/61701401557_TBGazajpg.jpg)
[LAPOR LANGSUNG] 60 peratus rumah di Semenanjung Gaza musnah
Selain itu, lebih 26 hospital dan 55 pusat kesihatan terpaksa menutup operasi sama ada akibat bedilan bom, ditawan atau dimusnahkan.

Tentera Israel musnahkan 60 peratus rumah di Semenanjung Gaza
Tentera rejim Zionis Israel dilaporkan memusnahkan lebih 60 peratus rumah dan unit kediaman di Semenanjung Gaza.

Google Messages kini punyai 1 bilion pengguna dengan ciri RCS diaktifkan
Ciri RCS adalah kebolehan menghantar mesej yang diperkaya dengan pelbagai elemen baharu, dan bukan teks semata-mata seperti SMS.

Ringgit dibuka rendah berbanding dolar AS
Ringgit dibuka rendah berbanding dolar AS hari ini apabila peniaga mengambil untung selepas kenaikan baru-baru ini.

SPRM tidak boleh keluarkan dana sehingga selesai siasatan - Azam Baki
Dana Aman Palestin Berhad yang dibekukan oleh SPRM tidak boleh dikeluarkan sehingga siasatan ke atasnya selesai dilakukan.
AWANI Ringkas: 795 mangsa banjir di empat PPS
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Sidang Dewan Rakyat labuh tirai, 12 rang undang-undang lulus
Sidang kali ini juga mencatat sejarah dengan lulusnya Rang Undang-Undang Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023.
APEC 2023: Resilience, innovation & inclusivity

Op Samseng Jalanan: Pempengaruh media sosial antara 284 individu ditahan
Pempengaruh berusia 23 tahun itu bersama individu lain ditahan dalam operasi yang bermula 11 malam hingga 3 pagi tadi.

Polis sita 25 motosikal dalam Op Samseng Jalanan
Polis menyita 25 motosikal dan mengeluarkan 115 saman dalam Op Samseng Jalanan di Lebuhraya Lingkaran Luar Butterworth (BORR) dan Bukit Mertajam, malam tadi.

Mat rempit lengkap berbaju raya antara ditahan
Tujuh motosikal disita manakala 20 saman dikeluarkan atas pelbagai kesalahan dalam Op Samseng Jalanan yang dilaksanakan sekitar Daerah Barat Daya, pada Sabtu.

Op Samseng Jalanan: Polis sita 14 motosikal, tahan dua remaja
Polis menyita 14 motosikal dan menahan dua remaja lelaki dalam Op Samseng Jalanan yang dijalankan di beberapa lokasi tumpuan lumba haram di daerah Barat Daya, sejak Jumaat hingga semalam.

Dua pelajar ditahan dalam Op Samseng Jalanan
Seorang ditahan kerana motosikal ditungganginya menggunakan nombor pendaftaran palsu manakala seorang lagi memandu secara berbahaya.

Gara-gara aksi willie, remaja lelaki ditahan polis
Polis mengekori dari jarak yang dekat serta dapat mengecam suspek yang menunggang motosikal jenis Honda EX5.

50 remaja ditahan dalam Op Samseng Jalanan
Kesemua mereka ditahan ketika sedang menunggu perlumbaan bermula.

Op Samseng Jalanan: 295 saman dikeluarkan, 22 motosikal disita
Polis mengesan kumpulan remaja yang menjadikan laluan Kepala Batas - Alor Setar sebagai litar lumba haram.

Dua lelaki sorok 408.26 gram dadah dalam kereta dicekup
Kedua-dua suspek yang berusia 29 dan 31 tahun ltu ditahan dalam sekatan jalan raya Op Samseng Jalanan di susur masuk Tol Kuala Terengganu.

Op Selamat: 28 pelajar antara 92 orang ditahan di Ipoh
Kesemua mereka berusia antara 15 hingga 26 tahun dengan tiga daripadanya adalah perempuan.