awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
JKSB terima dua pengiktirafan MBOR untuk sistem Pengurusan Trafik AI Pintar
Agong lawat dua pusat pembuatan pertahanan teknologi canggih di Abu Dhabi
Peniaga di destinasi pelancongan diingatkan tidak naikkan harga, tipu sukatan
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

PdPR: Pelajar di kawasan setinggan alami kesukaran

Radhi Muslim
Radhi Muslim
21/05/2021
03:46 MYT
PdPR: Pelajar di kawasan setinggan alami kesukaran
Mereka berharap agar pandemik COVID-19 segera berakhir dan sesi pembelajaran dapat berjalan seperti biasa. - Astro AWANI
SANDAKAN: Pembelajaran dan Pengajaran di Rumah (PdPR) disifatkan dapat membantu pelajar menguasai penggunaan gajet dan mendalami teknologi dengan lebih efisyen.
Namun, bagi pelajar yang tinggal di kawasan setinggan dalam keadaan yang tidak kondusif, ia menyukarkan lagi proses tersebut.
Antara yang mengalami kekangan itu adalah pelajar tahun lima yang tinggal di setinggan Kampung Seng Kee Darat di Sandakan.
Bagi Muhd Zarul Muhd Amin, PdPR juga menyukarkannya untuk belajar dengan selesa apabila terpaksa hanya duduk atau baring di lantai rumah sahaja.
Malah apa yang lebih menyukarkan buat dia dan keluarga adalah apabila kekurangan wang untuk membeli data internet.
"Susah untuk faham kalau belajar melalui PdPR. Kalau di kelas senang. Mahu lebih suka belajar di sekolah.
"Di rumah tiada meja dan kerusi jadi segalanya perlu dibuat di lantai.
"Kadang-kadang tiada data internet kerana tidak mampu membeli data," katanya.
Pada masa sama, bapanya turut akui sejak beberapa hari lalu Zarul tidak dapat mengikuti PdPR kerana kekangan kewangan.
"Pembelajaran dalam talian ini memerlukan wang. Jika kehabisan wang, terpaksa ditunda dari minggu ke minggu.
"Jadi memang ada perbezaan pembelajaran dalam talian dan di sekolah," katanya.
Kekangan sama dihadapi seorang seorang lagi pelajar Tingkatan Satu yang tinggal di penempatan setinggan sama.
Kadang kala, sukar beri tumpuan kerana kawasan tempat tinggal mereka terlalu bising.
Justeru itu, mereka berharap agar pandemik COVID-19 segera berakhir dan sesi pembelajaran dapat berjalan seperti biasa.
Topic Berkaitan
#COVID-19
#PKP
#PdPR
#pelajar
#setinggan
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan