MALAYSIA

Pemilik akaun Facebook dipanggil, bantu siasatan komen jelik terhadap Menteri Besar Perak

Abd Razak Mohd Ali 03/11/2025 | 20:10 MYT
Menurut Supt Abdul Samad, seorang pemilik akaun Facebook telah dipanggil ke IPD Gerik kira-kira jam 3 petang pada Ahad untuk diambil keterangan. - Gambar hiasan/BERNAMA
IPOH: Polis telah memanggil pemilik akaun media sosial Facebook bagi membantu siasatan mengenai kenyataan jelik yang dibuat terhadap Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad.


Ringkasan AI
  • Polis memanggil pemilik akaun media sosial Facebook bagi membantu siasatan mengenai kenyataan jelik terhadap Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad.
  • Telefon bimbit yang digunakan untuk komen tersebut turut dirampas oleh pihak polis setelah laporan dibuat oleh pegawai khas Menteri Besar di Ibu Pejabat Polis Daerah Gerik.
  • Kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia; orang ramai diminta untuk tidak membuat spekulasi yang boleh mengganggu siasatan.


Ketua Polis Daerah Gerik, Supt Abdul Samad Othman berkata, polis turut merampas sebuah telefon bimbit yang disyaki digunakan untuk membuat komen tersebut.

Menurutnya, tindakan itu diambil susulan laporan polis yang dibuat pegawai khas Menteri Besar di Ibu Pejabat Polis Daerah Gerik, kira-kira 4.19 petang, 9 Mei lalu.

“Pihak IPD Gerik telah menjalankan siasatan terhadap akaun media sosial tersebut dan pemiliknya telah dikenal pasti,” katanya dalam kenyataan di sini, malam tadi.

Menurutnya, pemilik akaun tersebut telah dipanggil ke IPD Gerik kira-kira jam 3 petang pada Ahad untuk diambil keterangan.

Kes disiasat di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia.

Beliau meminta orang ramai agar tidak membuat sebarang spekulasi mengenai kejadian itu supaya tidak mengganggu siasatan.




#Saarani Mohamad #polis ambil keterangan #kenyataan jelik #media sosial #IPD Gerik