TANAH MERAH: Pasukan Gerakan Am (PGA) menahan seorang peniaga kedai runcit serta merampas rokok seludup dan ganja bernilai lebih RM25,000 dalam serbuan di Kampung Air Asahan, Batu Gajah, di sini, pada Sabtu.
Pegawai Pemerintah Batalion 7 PGA Superintendan Azhari Nusi berkata, bertindak atas maklumat penyeludupan rokok tidak bercukai, sepasukan pegawai dan anggota Polis dari Batalion 7 PGA Kuantan, Pahang menyerbu kedai runcit terbabit dan menahan peniaga berusia 53 tahun itu.
Menurut beliau, hasil pemeriksaan di dalam premis menemui sejumlah rokok seludup.
“Susulan itu, pemeriksaan kedua di sebuah rumah di kampung sama menemui sejumlah lagi rokok bersama ketulan mampat seberat 239.36 gram dipercayai dadah jenis ganja yang disembunyikan di bahagian bawah rumah berkenaan.
“Turut dirampas sebuah telefon bimbit bernilai RM1,600 dan wang tunai bernilai RM5,939 menjadikan keseluruhan rampasan bernilai RM 32,373.40,” katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.
Azhan memberitahu, ganja dianggarkan bernilai RM598.40 manakala jumlah keseluruhan rokok ialah 32,800 batang dianggarkan bernilai RM24,600.
“Rokok dan ganja berkenaan dipercayai dibawa masuk dari negara jiran untuk dipasarkan di sekitar bandar Tanah Merah," katanya.
Ujarnya, suspek yang merupakan lelaki tempatan mengaku sebagai pemilik kedai runcit itu
“Kes disiasat mengikut Seksyen 135 (1)(d) Akta Kastam 1967 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum 10 kali ganda nilai atau RM100,000 dan Seksyen 39B ADB 1952 yang membawa kepada hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.
“PGA akan terus memastikan sempadan negara Malaysia -Thailand tidak dibolosi kegiatan jenayah rentas sempadan,” katanya.
*Berita asal di Sinar Harian
Sinar Harian
Sun Apr 03 2022

Rokok seludup yang dirampas oleh PGA di kedai runcit dan sebuah rumah di Kampung Air Asahan, Batu Gajah, Tanah Merah. -Foto Sinar Harian

Kes Hilang | Kanak-kanak ditemukan selamat selepas lapan hari
Selepas lapan hari dilaporkan hilang, seorang kanak-kanak lelaki berusia lapan tahun ditemukan selamat dalam lubang saliran perparitan di Oldenburg, Jerman. Dia diselamatkan pasukan kecemasan selepas menerima laporan orang awam yang terdengar tangisan mangsa.

Bangunan Runtuh | Tiga maut bangunan empat tingkat runtuh
Pihak berkuasa India mengesahkan setakat ini sekurang-kurangnya tiga individu terkorban, manakala 11 yang lain cedera dalam runtuhan bangunan kediaman empat tingkat di Mumbai pada lewat malam Isnin. Pasukan penyelamat ketika ini juga dilaporkan sedang giat mencari empat individu yang masih terperangkap dalam runtuhan berkenaan.

Dikhianati | Johnny Depp tolak watak Captain Jack Sparrow
Bintang Hollywood, Johnny Depp tidak akan kembali melakonkan watak Captain Jack Sparrow dalam Francais filem Pirates Of The Caribbean. Perkara itu disahkan wakil pelakon berkenaan dan dipetik berkata 'perkara itu tidak benar'.

Letupan Gas klorin | 13 maut, 250 cedera
Sekurang-kurangnya 13 maut, manakala lebih 250 yang lain cedera akibat letupan gas klorin di Pelabuhan Aqaba, Jordan pada Isnin. Antara cedera termasuk empat warga negara China dan seorang warga Vietnam. Insiden berlaku selepas sebuah tangki terjatuh dari kren, sekaligus mengakibatkan letupan dan mengeluarkan asap kuning.

Krisis Ekonomi | Sri Lanka berdepan kekurangan bekalan minyak
Kegawatan ekonomi di Sri Lanka berterusan dengan negara itu kini dihimpit dengan krisis kekurangan bekalan minyak. Galle, salah satu bandar yang terkesan menyaksikan orang ramai terpaksa beratur panjang, malah hampir berjam bagi mendapatkan bahan bakar itu.

Lawatan Kerja | Menteri Luar Australia melawat Astro AWANI
Astro AWANI pada Selasa menerima kunjungan Menteri Luar Australia Senator Penny Wong di Pusat Penyiaran Asia, Bukit Jalil. Ketibaan beliau dan delegasi pada pukul enam petang disambut Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Astro Henry Tan dan ketua pengarang Astro AWANI, Ashwad Ismail disertai tenaga kerja Astro AWANI yang lain.

WUF11: Pendekatan pembiayaan perumahan perlu dikaji semula
Semua negara digesa memberi perhatian terhadap kajian semula pendekatan membabitkan pembiayaan perumahan dalam usaha memastikan keperluan kediaman dapat diselesaikan.

WUF11 | Isu SDG, agenda perbandaran baharu tumpuan hari ke-3
Isu matlamat pembangunan mampan (SDG) dan agenda perbandaran baharu antara topik yang menjadi tumpuan di hari ketiga penganjuran World Urban Forum Ke 11 di Katowice, Poland. Kita terus sahaja bersama rakan setugas yang membuat liputan di sana.. Teruskan Dzulfitri Yusop.

Kebakaran | 18 penghuni sebuah rumah terselamat
Seramai 18 penghuni nyaris rentung apabila terperangkap dalam sebuah rumah terbakar di Taman Sri Taman, Jalan Sultanah, Alor Setar pada Selasa. Mereka bagaimanapun sempat diselamatkan orang awam dan pasukan bomba dalam kejadian jam 5.45 petang itu.

WUF11: Perkongsian komitmen dan pengalaman Malaysia di sesi Meja Bulat Peringkat Menteri
Sesi meja bulat ini turut disertai Menteri dan pemimpin tertinggi kerajaan dari 24 buah negara di seluruh dunia.

PPM Tawau rampas rokok seludup bernilai lebih RM500,000
Sebuah bot laju dari perairan Pulau Sebatik, Indonesia dikesan menuju ke perairan Kampung Titingan Tawau dalam keadaan mencurigakan.

Dicekup ketika punggah rokok seludup RM1.1 juta
Dicekup ketika punggah rokok seludup RM1.1 juta

Peniaga disyaki miliki rokok seludup, ganja
Rokok seludup dan ganja itu dipercayai dibawa masuk dari negara jiran untuk dipasarkan di sekitar bandar Tanah Merah.

Sindiket edar rokok seludup lebih RM1 juta tumpas
Sindiket berkenaan menyasarkan buruh binaan warga asing di sekitar Seremban sebagai pelanggan utama mereka.

Lelaki warga asing ditahan seludup 172 kotak minuman keras
Semakan lanjut mendapati lelaki berusia 45 tahun itu tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah.

Lari tinggalkan kain batik bernilai RM70,400
MPV itu ditahan pada jam 11 pagi selepas anggotanya mengekori sejauh 30 kilometer (km) bermula dari Pengkalan Kubor.

Polis rampas arak seludup bernilai RM32,000
Polis menahan seorang lelaki warga Bangladesh berusia 29 tahun pada jam 5 petang.

Banglo jadi stor simpan mercun, minuman keras diserbu
Siasatan di tempat kejadian turut mendapati lebih separuh mercun dan minuman keras yang dirampas dipercayai telah dijual.

Penyeludup beras lari tinggalkan kereta
Anggota PGA terserempak dengan kereta itu yang baru meninggalkan pangkalan haram Kuala Tat dalam keadaan mencurigakan.

PPM rampas pod vape bernilai RM475,000
Kesemua barangan tersebut dipercayai untuk diseludup ke negara jiran.