KUALA LUMPUR: Ketika Malaysia bersiap sedia untuk memegang jawatan Pengerusi ASEAN pada tahun 2025, para sarjana menekankan pentingnya mengekalkan pendekatan seimbang dalam mengharungi dinamika kompleks antara kuasa besar dunia, terutamanya Amerika Syarikat dan China.


Ringkasan AI
  • Malaysia bersedia menjadi Pengerusi ASEAN pada 2025 dengan menekankan kepentingan pendekatan seimbang terhadap kuasa besar dunia seperti Amerika Syarikat dan China.
  • Profesor Shamsul Amri Baharuddin dan Profesor Azmi Hassan menyoroti kepelbagaian pendekatan negara-negara ASEAN terhadap isu geopolitik utama, dengan Malaysia diharapkan dapat memanfaatkan kepintarannya untuk mempromosikan perpaduan dalam kawasan.
  • Malaysia dijangka memperjuangkan integrasi ekonomi dalam ASEAN melalui inisiatif seperti RCEP dan memperjuangkan kelestarian alam sekitar dengan memanfaatkan kerjasama strategik, termasuk dengan China.


Profesor Ulung Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin, Pengarah Pengasas Institut Kajian Etnik di Universiti Kebangsaan Malaysia (KITA-UKM) menekankan kecenderungan sejarah Malaysia untuk mengamalkan sikap sederhana dalam hubungan antarabangsa, khususnya dalam ASEAN.

"Dalam ASEAN, tiga bidang utama adalah ekonomi, politik, dan dimensi sosiobudaya. Setiap satu memerlukan perhatian yang rapi kerana setiap negara ASEAN tidak berkongsi orientasi yang sama dalam bidang ini," kata Shamsul kepada Bernama mengulas mengenai kepengerusian Malaysia dalam ASEAN tahun depan.

Sememangnya seperti yang dinyatakan oleh Shamsul, negara-negara anggota ASEAN menunjukkan pendekatan yang pelbagai terhadap isu geopolitik utama.

Sementara Singapura cenderung lebih rapat dengan Amerika Syarikat dari segi ekonomi, Filipina bergelut dengan kehadiran China di Laut China Selatan, dan Indonesia mengekalkan pendirian yang mengingatkan kita kepada negara-negara berkecuali pada tahun 1950-an.

Dengan Malaysia bersiap sedia untuk memegang jawatan Pengerusi ASEAN, terdapat harapan untuk negara ini memanfaatkan kepintaran diplomatiknya dan mempromosikan perpaduan serta konsensus dalam blok serantau ini.

Shamsul menyatakan keyakinan terhadap kepimpinan Malaysia, terutamanya di bawah Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang "petah berbicara", dalam memupuk kestabilan di tengah-tengah ketegangan geopolitik.

Mengulangi sentimen yang sama, Prof Dr Azmi Hassan, seorang ahli Geostrategi dan Felo Kanan di Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara (NASR), menekankan kepentingan kritikal hubungan ASEAN dengan kedua-dua China dan Amerika Syarikat.

Mengenali China sebagai rakan dagang terbesar ASEAN, diikuti oleh Amerika Syarikat, Prof Azmi menegaskan keperluan pendekatan seimbang untuk mengekalkan kemakmuran ekonomi dalam rantau ini.

"Malaysia telah menunjukkan sikap berkecuali dalam urusannya dengan kedua-dua kuasa besar ini, menunjukkan manfaat tidak memihak kepada mana-mana pihak," katanya.

Beliau merujuk kepada cara Malaysia menangani pertikaian di Laut China Selatan sebagai bukti komitmennya terhadap pendekatan berkecuali, walaupun menghadapi cabaran yang dihadapi oleh negara-negara anggota ASEAN yang lain.

Melihat ke hadapan, beliau menjangka kepengerusian Malaysia akan memberi tumpuan kepada mempromosikan kerjasama dan integrasi ekonomi dalam ASEAN, terutamanya melalui inisiatif seperti Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP).

Perjanjian penting ini, yang melibatkan ASEAN dan lima negara lain, termasuk China, menawarkan peluang besar untuk perdagangan dan pelaburan di seluruh rantau ini.

Selain itu, Malaysia dijangka akan memperjuangkan inisiatif kelestarian alam sekitar, memanfaatkan teknologi dan kerjasama strategik, termasuk dengan China, untuk menangani cabaran mendesak seperti perubahan iklim.

Anwar semalam berkata bahawa ketika Malaysia bersiap sedia untuk mengambil alih jawatan Pengerusi ASEAN pada tahun 2025, negara akan berusaha untuk memimpin dengan watak moral, seperti yang ditekankan dalam prinsip Malaysia MADANI.

Beliau berkata, ini memerlukan pendekatan sivil dan inklusif yang meraikan keterhubungan.

"Memang, bagi Malaysia, ASEAN lebih daripada sekadar tiang dasar luar negara kita, ia juga adalah pengganda kuasa, dan aset berharga untuk melaksanakan agensi kita," katanya dalam ucapan utama beliau di Meja Bulat Asia-Pasifik (APR) ke-37 di sini semalam.

-- BERNAMA