awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
MARA sasar UPTM, UniKL disenaraikan di Bursa Malaysia - Ahmad Zahid
KPop Demon Hunters bakal kembali? Sekuel sah dalam pembikinan, dijangka terbit pada 2029
SPRM syor lima penambahbaikan perkukuh tatakelola projek MyKiosk
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Pertukaran dalaman JPN, PPD dibekukan - Maszlee

Harits Asyraf Hasnan
Harits Asyraf Hasnan
11/06/2018
08:55 MYT
Pertukaran dalaman JPN, PPD dibekukan - Maszlee
MASZLEE: Saya tidak mahu politik kepartian sempit mempengaruhi institusi-institusi pendidikan.
Kementerian Pendidikan membekukan semua pertukaran dalaman di peringkat Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) di seluruh negara berkuat kuasa serta merta.
Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik berkata tindakan itu susulan terdapat unsur politik dalam institusi pendidikan negara.
“Ini adalah perkara yang mengecewakan kerana saya tidak mahu politik kepartian sempit mempengaruhi institusi-institusi pendidikan yang bakal membentuk masa depan anak kita,” katanya pada sidang media di sini hari ini.
Maszlee berkata beliau telah mengarahkan pegawai tertinggi kementerian itu menyemak semula semua kenaikan pangkat dan pertukaran di peringkat JPN dan PPD yang berlaku dalam jangka masa dua bulan lalu.
“Diharap rakyat mendapat mesej jelas bahawa kita tidak akan berkompromi dengan sebarang anasir tidak sihat dalam pentadbiran pendidikan negara, terutama mereka yang sengaja mahu menyukarkan kita mereformasi sistem pentadbiran negara agar selaras dengan dasar kerajaan Pakatan Harapan,” katanya.
Maszlee berkata kebanyakan kes yang dikesan berlaku di utara dan pantai timur namun beliau enggan memperincikan tahap jawatan terlibat.
Topic Berkaitan
#JPN
#Kementerian Pendidikan
#Maszlee Malik
#pertukaran dalaman
#PPD
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan