ALOR SETAR: Pembukaan secara rasmi Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PKRC) Dewan Al Farabi, Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri Kedah, di sini yang akan memulakan operasi esok akan menjadi satu platform dalam mengurangkan penggunaan katil di wad Hospital Sultanah Bahiyah (HSB).
Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Kedah, Dr Mohd Fikri Ujang menyatakan PKRC berkenaan akan menempatkan sekitar 40 pesakit COVID-19 yang berada pada kategori tiga dan empat yang kebanyakannya melibatkan golongan warga emas.
Tambahnya, pembukaan PKRC itu akan sedikit sebanyak memberi keselesaan kepada pesakit dari golongan warga emas yang ketika ini ditempatkan di dua PKRC lain iaitu di Sungai Petani dan Kulim.
"Kita memerlukan Dewan Al Farabi ini yang ada kemudahan oksigen. Selain oksigen kita ada kemudahan makmal untuk nak file-off, kita ada kemudahan x-ray bergerak dan kita juga ada kemudahan rawatan pakar di sini.
"Pakar kita akan membuat rawatan di sini setiap hari ia bukan sahaja dikendalikan oleh bahagian perubatan tetapi juga pakar-pakar yang kita bawa dari Hospital Sultanah Bahiyah," katanya ketika sidang media selepas melakukan tinjauan di PKRC Dewan Al Farabi hari ini.
Dalam pada itu, beliau menyatakan bahawa kapasiti di dua PKRC lain di Kedah iaitu Institut Latihan Kementerian Kesihatan Malaysia (ILKKM) Sungai Petani dan ILKKM Kulim mencatatkan penggunaan 320 katil berbanding kapasiti keseluruhan 500 katil ataupun sekitar 60 peratus.
Susulan itu, satu lagi PKRC dijangkakan akan dibuka di Dewan Wawasan Jitra yang ketika ini sedang melalui proses baik pulih yang dijangka selesai dalam tempoh dua bulan dari sekarang.
Abdul Hadi Che Awang
Mon Jun 07 2021

Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor melakukan tinjauan di PKRC Dewan Al Farabi, Jalan Stadium, Alor Setar pada Isnin, turut hadir Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Kedah, Dr Mohd Fikri Ujang. - Foto Astro AWANI

Pemilihan UMNO: Saya pemimpin kecil, cukup 'main' di Perak sahaja - Saarani
Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad mengesahkan dirinya tidak akan bertanding bagi merebut mana-mana jawatan tertinggi di Pusat pada Pemilihan UMNO 2023.

Selatan Thailand | Lawatan Anwar beri momentum kepada rundingan damai
Lawatan rasmi sulung Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dilihat mampu membawa perubahan positif dalam rundingan damai selatan Thailand. Penolong Dekan Kolej Islam Antarabangsa Universiti Krirk, Dr Bandit Aroman berpendapat pengaruh perdana menteri di negara itu mampu pemangkin bagi mempercepatkan rundingan damai.

Rasuah | Kakitangan hospital direman terima suapan urus jenazah
Seorang Penolong Pegawai Perubatan sebuah hospital di Temerloh direman tujuh hari bagi membantu siasatan kes meminta dan menerima suapan berjumlah RM17,859.00 bagi mendapatkan kerja-kerja pengurusan jenazah daripada ejen-ejen pengurus jenazah.

Peguam Negara | Pengganti Tan Sri Idrus Harun masih dibincangkan - PM
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim malumkan perbincangan masih dijalankan berhubung pengganti Tan Sri Idrus Harun sebagai Peguam Negara.
![[TERKINI] Enam maut dalam nahas di Genting Highlands [TERKINI] Enam maut dalam nahas di Genting Highlands](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/2008558/35293274881675849832030_640x360.jpg)
[TERKINI] Enam maut dalam nahas di Genting Highlands
Enam disahkan maut dalam nahas melibatkan sebuah van yang terbabas ke sisi jalan di KM 4.8 jalan turun Genting Highlands pada Rabu.

PN Selangor tiada pelawa KJ jadi calon PRN, MB - Zulkafperi
Zulkafperi berkata, setakat ini tiada perbincangan diadakan pimpinan Bersatu Selangor dengan Khairy berhubung tawaran berkenaan.

China bantah tindakan AS tembak jatuh belon 'awam'
China mengemukakan bantahan selepas 'belon' ditembak jatuh oleh Amerika Syarikat (AS).

Enam termasuk pegawai dan anggota polis didakwa bunuh pemandu e-hailing
Enam individu termasuk pegawai dan anggota polis didakwa di Mahkamah Majistret, Tawau pada Rabu atas pertuduhan membunuh seorang lelaki pemandu e-hailing.

Mangsa banjir di Pahang turun mendadak, hanya 232 berada di PPS
Jumlah mangsa banjir di Pahang menurun dengan drastik iaitu daripada 2,797 orang kepada 232 orang hari ini.

Gempa bumi: MRA lancar tabung bantu mangsa di Turkiye, Syria
MRA merayu orang ramai untuk menyumbang bagi membantu agensi itu menyalurkan bantuan kepada dua negara tersebut.

KKM bentang Kertas Putih berhubung perolehan vaksin COVID-19 di Dewan Rakyat - PM Anwar
Anwar berkata, ini berikutan dapatan mengenai proses yang didakwa tidak mengikut proses sewajarnya.

KKM akui berlaku kesesakan di Jabatan Kecemasan
Kesesakan tersebut dipercayai kerana pesakit yang sepatutnya dimasukkan ke wad masih terperangkap di Jabatan Kecemasan.

KLCAH harap kerajaan bantu rakyat hadapi tekanan kos sara hidup
KLCAH meraikan ulang tahun ke-20 pada tahun ini dan telah berpindah ke pejabat baharu di Maju Link, Bandar Tasik Selatan.

ASEAN perlu jadi lebih kuat untuk capai tahap pelancongan berkualiti, mampan - Sandiaga Uno
Negara-negara anggota harus terus mempromosikan ketersambungan, serta memudahkan prosedur dan dasar dari segi visa.

Sultan Johor meriahkan sambutan Thaipusam
Perayaan Thaipusam edisi ini disambut meriah di Johor Bahru dengan ribuan penganut Hindu mula dilihat berhimpun dan membanjiri beberapa buah kuil di sekitar daerah itu, sejak 11 pagi Ahad.

Thaipusam: Meriah tetapi perlu hati-hati - Sivakumar
Beliau meminta agar kesemua yang hadir sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga memandangkan ancaman pandemik itu masih wujud.

Hanya 1.9 peratus populasi Johor dapatkan suntikan dos penggalak kedua
Peratusan individu di Johor yang mendapatkan suntikan dos penggalak kedua dilihat masih rendah iaitu 1.9 peratus daripada keseluruhan populasi rakyat di negeri ini.

COVID-19: Myanmar lanjut sekatan hingga akhir Februari
Pelanjutan itu merangkumi semua sekatan COVID-19 yang tamat tempoh pada 31 Januari.

Kemasukan pesakit COVID-19 ke fasiliti kesihatan meningkat 6.3 peratus - Dr Noor Hisham
Jumlah kemasukan pesakit COVID-19 ke fasiliti kesihatan bagi setiap 100,000 penduduk meningkat 6.3 peratus pada Minggu Epidemiologi keempat 2023.

Turkiye sasar 60 juta ketibaan pelancong asing tahun ini
Turkiye menyasarkan 60 juta ketibaan pelancong asing pada tahun 2023, kata Menteri Kebudayaan dan Pelancongan Mehmet Nuri Ersoy pada Selasa.