SHAH ALAM: Persatuan Peguam-peguam Muslim Malaysia (PPMM) akan berusaha untuk memenuhi harapan Mahkamah Tinggi di sini pada Isnin, dalam merealisasikan saranan pendamaian antara pihak masjid dengan remaja yang dimandikan seperti jenazah.

Ketika ditemui di luar mahkamah, peguam, Muhammad Hariz Md Yusoff berkata, PPMM akan berunding dengan pihak-pihak terlibat secepat mungkin.

Beliau percaya, ia dapat dilaksanakan dalam jangka masa sebulan, namun tertakluk kepada arahan PPMM berkenaan tindakan pengantara tersebut.

Dalam pada itu, semasa prosiding semakan keputusan kes cubaan mencuri terhadap Daniel Iskandar, 19, di hadapan Hakim Datuk Abd Halim Aman, Muhammad Hariz berkata, pihaknya mengundurkan diri daripada mewakili remaja terbabit.

Ini kerana katanya, bagi menghormati barisan peguam yang dilantik oleh Daniel untuk semakan keputusan yang dikeluarkan Mahkamah Majistret Selayang, Khamis lalu.

Bagaimanapun, Mahkamah Tinggi di sini mengekalkan peguam PPMM sebagai Sahabat Mahkamah (Amicus Curiae) untuk membantu mahkamah dalam prosiding berkenaan.

BACA: Remaja dimandikan seperti jenazah: Hukuman penjara, denda diketepikan

BACA: Ibu remaja maafkan AJK masjid mandikan anak seperti jenazah

Sementara itu, peguam, Megat Abdul Munir Megat Abdullah Rafaie selaku peguam pemerhati bagi pihak Masjid Al Islahiah berkata, sebagai institusi masjid, rumah ibadah ini sentiasa membantu golongan kurang bernasib baik, termasuk keluarga pesalah muda itu.

Melihat kepada kesedihan pesalah dan ibunya, Megat Abdul Munir turut berkongsi rasa sebak dengan kejadian tersebut.

Dalam pada itu, menerusi satu kenyataan media, Presiden PPMM, Datuk Zainul Rijal Abu Bakar berkata, PPMM selaku Sahabat Mahkamah akan meneliti penghakiman Mahkamah Tinggi dan mengambil langkah yang diperlukan.

Malah katanya, PPMM akan memajukan laporan lengkap berkaitan perkara itu kepada Mahkamah Tinggi, kelak.

"Kami merakamkan penghargaan kepada peguam yang telah membantu dalam memastikan keadilan sewajarnya," katanya.

ARTIKEL ASAL DISIARKAN DI SINAR HARIAN