MALAYSIA

Produk 'valsartan' ditarik balik di UK, tidak libatkan pasaran Malaysia

Bernama 07/07/2018 | 14:33 MYT
Sebelum ini, dilaporkan penarikan balik produk itu berdasarkan siasatan segera yang dijalankan ke atas ubat-ubatan mengandungi valsartan yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan jantung. - Gambar hiasan
Produk-produk 'valsartan' yang dilaporkan ditarik balik dari pasaran di United Kingdom, tidak melibatkan pasaran di Malaysia.

Ketua Pengarah Kesihatan merangkap Pengerusi Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD), Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, semakan dengan senarai daftar Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) mendapati produk keluaran pemegang pendaftarannya (yang ditarik balik di UK) adalah tidak berdaftar dengan PBKD Malaysia.

"Produk-produk tersebut sepatutnya tiada dalam pasaran dan tidak boleh digunakan di negara ini," katanya dalam kenyataan pada Sabtu.

Dilaporkan penarikan balik produk itu berdasarkan siasatan segera yang dijalankan ke atas ubat-ubatan mengandungi valsartan yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan jantung. -- Bernama



#darah tinggi #Kementerian Kesihatan #kesihatan #sakit jantung #ubat #United Kingdom #valsartan