Masyarakat di Sarawak semakin memahami dan memberi kerjasama serta mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).
Ini dibuktikan dengan jumlah tangkapan ingkar PKP di seluruh negeri itu yang semakin menurun sejak beberapa hari lepas.
Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Aidi Ismail berkata dari 93 tangkapan pada 25 April, ia menurun kepada 63 tangkapan pada 26 April, 56 tangkapan pada 27 April dan 28 April sehingga 8 pagi hari ini mencatatkan 52 tangkapan.
Jumlah tangkapan berkenaan direkodkan dalam tempoh 24 jam dari 8 pagi setiap hari berdasarkan daerah-daerah di seluruh negeri.
"Berdasarkan jumlah tangkapan yang semakin berkurangan sejak 25 April jelas menunjukkan kepatuhan masyarakat di negeri ini bertambah baik.
"Nasihat saya agar masyarakat terus menunjukkan sikap bertanggungjawab dan memberi kerjasama," katanya dalam satu kenyataan, hari ini.
Tambah Aidi, pihaknya akan lebih tegas lagi dalam operasi penguatkuasaan PKP yang memasuki fasa keempat bermula hari ini.
"Operasi akan lebih ketat lagi, yang mana polis akan bertindak tegas dan menangkap mereka yang masih berdegil dan tidak mematuhi PKP.
"Mana-mana yang ingkar dan tidak mempunyai alasan munasabah akan diambil tindakan serta-merta," tegas Aidi.
Dalam tempoh 24 jam sehingga 8.00 pagi ini, Kuching merekodkan jumlah tangkapan tertinggi iaitu 13 orang, diikuti Miri (9); Sibu (5); Betong, Bau dan Simunjan masing-masing empat orang.
Manakala Kota Samarahan serta Lubok Antu merekodkan tangkapan seramai tiga orang, Sarikei (2); dan Padawan, Dalat, Lawas, Sri Aman serta Lundu masing-masing seorang.
Astro Awani
Wed Apr 29 2020

Datuk Aidi Ismail tegaskan polis akan menangkap mereka yang masih berdegil dan tidak mematuhi PKP - Foto BERNAMA

Harga RON95, RON97 naik 5 sen, diesel kekal
Kementerian Kewangan memaklumkan, harga runcit RON95 yang sebelum ini RM2.00 seliter dinaikkan kepada RM2.05 seliter sepanjang tempoh berkenaan.

Vaksin | Pelancaran Majlis Vaksinasi COVID-19 DI Sarawak
Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg hari ini menjadi antara individu terawal di Sarawak yang menerima suntikan vaksin COVID-19 keluaran Pfizer-bioNTech. Ia sebagai simbolik kepada Pelancaran Program Imunisasi COVID-19 Sarawak dengan fasa pertama melibatkan petugas barisan hadapan.

Dua kumpulan ambil upah simbah cat merah ditahan
Tangkapan dibuat susulan menerima dua laporan daripada mangsa yang berada dalam ketakutan.

Mekanisme baharu diperlukan untuk lawan cetak rompak - Mahadi J Murat
Menurut Mahadi, dengan jualan harga murah, barangkali menjadi salah satu cara untuk bersaing dengan barangan cetak rompak.

AWANI Ringkas: Tidak harus guna dalil agama elak ambil vaksin | Denda tinggi ingkar PKP buat rakyat tidak puas hati

Agong, Permaisuri zahir ucapan selamat meraikan Chap Goh Meh
Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah menzahirkan ucapan selamat meraikan Chap Goh Meh.

Vaksin COVID-19 | Jangan guna dalil agama untuk elak imunisasi
Dalil agama tidak harus digunakan untuk elak mengambil vaksin COVID-19. Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, kerajaan akan memperkasakan komunikasi mengenai kebaikan pengambilan vaksin, termasuk melalui khutbah Jumaat yang diadakan setiap minggu.

Kompaun RM10,000 ibarat penderaan kepada rakyat - Exco Pemuda UMNO
Dalam keadaan sukar ditambah pula pendapatan rakyat banyak terjejas, adalah tidak adil kerajaan mengenakan hukuman keras terhadap mereka.

COVID-19 | Ketepikan perbezaan, terus bersatu perangi wabak
Halimah berkata rata-rata rakyat Malaysia telah kekal teguh sebagai sebuah masyarakat dan usaha ini perlu diteruskan sehingga peperangan menentang musuh halimunan tersebut selesai.

Protes Myanmar | Orang ramai berkumpul di rumah Aung San Suu Kyi
Di Myanmar, puluhan peserta demonstrasi berkumpul di perkarangan rumah bekas pemimpin negara itu, Aung San Suu Kyi untuk melakukan upacara sembahyang. Mereka mendoakan kesihatan dan keselamatan Suu Kyi, yang masih belum kelihatan selepas ditahan Junta tentera sewaktu rampasan kuasa pada 1 Februari lalu.

Kompaun RM10,000 ibarat penderaan kepada rakyat - Exco Pemuda UMNO
Dalam keadaan sukar ditambah pula pendapatan rakyat banyak terjejas, adalah tidak adil kerajaan mengenakan hukuman keras terhadap mereka.

Abang Johari disuntik vaksin, Program Imunisasi COVID-19 Sarawak bermula
Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg hari ini menjadi antara individu terawal di Sarawak yang menerima suntikan vaksin COVID-19 keluaran Pfizer, BioNTech.

Persatuan farmasi sedia jelaskan mengenai vaksin kepada Ahli Parlimen, ADUN
Penjelasan itu bagi mengurangkan keresahan dan perasaan was-was kumpulan berkenaan terhadap vaksin tersebut.

Kawalan sempadan negara terus diberi fokus pada 2021 - Hamzah
Kawalan sempadan negara akan terus diberikan fokus utama dan dikawal ketat pada 2021 serta diperkukuhkan dengan mentransformasi pengurusan dan tadbir urusnya.

Sukan Olimpik: 264 atlet, pegawai terima suntikan vaksin COVID-19 pada April - Reezal Merican
Seramai 264 atlet dan pegawai yang akan mewakili negara ke kejohanan antarabangsa dalam misi melayakkan diri ke Sukan Olimpik di Tokyo dijangka menerima suntikan vaksin COVID-19 bermula April depan.

MASkargo lebih bersedia sambut kedatangan vaksin COVID-19 Sinovac
Pesawat Malaysia Airlines MH318 yang membawa envirotainer mengandungi vaksin jenis Sinovac, akan tiba di KLIA pagi esok.

Akta 446: Kerajaan dicadang sediakan insentif kepada majikan, kontraktor
Kerajaan dicadang memberikan insentif atau subsidi kepada majikan dan kontraktor bagi memastikan mereka dapat menyediakan penempatan lebih baik kepada pekerja serta memutuskan rantaian COVID-19.

Intelek gesa NGO bantu sedia kelas pasca PdPR
Pertubuhan Intelek Wawasan Malaysia (Intelek) menggesa lebih banyak NGO tampil membantu menyediakan kelas kepada pelajar pada fasa pasca pelaksanaan PDPR.

Peniaga dijangka lebih berhati-hati suku pertama 2021
Sektor industri merupakan sektor utama menunjukkan isyarat pemulihan namun masih dalam sentimen pesimis dengan petunjuk keyakinan -4.4 peratus pada suku tahun 2021.

Teliti jalan terbaik panggil PATI suntik vaksin
Kerajaan perlu meneliti jalan terbaik panggil PATI atau pekerja tanpa dokumen sah, tampil ke hadapan dapatkan suntikan vaksin COVID-19.