BUTTERWORTH: Juadah ayam masak merah menjadi kenangan bagi lima beradik yatim piatu setiap kali berbuka puasa setelah kehilangan ibu bapa tersayang yang maut dalam kemalangan akibat dilanggar pemandu dipercayai mabuk, tahun lalu.

Kini, Nur Afni Khairizul, 17, dan empat adiknya Nur Istna Nadira, 15; Nur Erna Nabila, 13; Nur Qurratul Ain, 8; dan Muhammad Khairi Zafran, 3, menumpang kasih dengan datuk mereka, Hassan Ismail, 68, dan nenek Asma Laili Muhammad, 59, serta ibu saudara, Nurliana, 26.

Ketika ditemui di rumah datuk dan nenek di Jalan Mohd Saad, di sini, Nur Afni mengakui betapa berbuka puasa tanpa ibu dan ayah di sisi menjadi sesuatu yang amat memilukan.

Malah, kenangan berbuka puasa bersama masih segar dalam ingatannya setiap kali dia menjamah ayam masak merah yang juga menu kegemaran arwah ibunya.

"(Memang rindu) berbuka puasa dengan mama dan abah... memang lainlah kalau tidak ada mereka, tetapi itulah hakikatnya... sudah lebih setahun tanpa mereka. Rindu hendak makan ayam masak merah," katanya.


[IMBAS KEMBALI] Lima beradik yatim sekelip mata selepas kemalangan di Butterworth

BACA: Selepas dua bulan bertarung nyawa, Zuriana meninggal dunia

BACA: JPN P. Pinang beri khidmat kaunseling kepada anak mangsa kemalangan maut

Nur Afni berkata sebelum ini dia akan membantu ibunya memasak ayam masak merah untuk dijadikan juadah berbuka puasa namun, kini ia hanya tinggal kenangan.

Sebaliknya, tahun ini dia membantu neneknya menyediakan juadah berkenaan tanpa kehadiran ibu tersayang.

"Selalu saya tolong mama masak selepas habis sekolah petang namun sekarang semuanya tinggal kenangan," ujarnya.

Sementara itu, Asma Laili memberitahu kenangan berbuka puasa bersama arwah anak dan menantunya tidak pernah dilupakan, malah dia yang mengajar arwah Zuriana cara menyediakan ayam masak merah.

"Tambah lagi hendak sambut hari raya... memang teringat, memang hari-hari tidak pernah lupa anak dan menantu. Dia (Zuriana) yang paling ceria dalam rumah ini, kalau ada apa-apa hendak buat, mama mereka yang paling ceria," jelasnya.

Media sebelum ini melaporkan, lima beradik itu menjadi yatim sekelip mata apabila bapa mereka maut akibat kemalangan.

Dalam kemalangan pada 9 Februari 2020, Khairizul Mohamad Noor, 38, maut di tempat kejadian selepas motosikal yang ditunggangi bersama isterinya, Zuriana Hasan, 35, dilanggar pemandu kereta dipercayai mabuk di Kilometer 140.2 Lebuhraya Utara Selatan menghala utara, dekat susur keluar Perai.

Zuriana pula menghembuskan nafas terakhir selepas dua bulan menerima rawatan di Hospital Seberang Jaya.