KUALA LUMPUR: Kerajaan Sabah akan mengedarkan 10,000 komputer riba kepada pelajar tingkatan lima dan enam menerusi Bantuan Ihsan Komputer (BAIK) bermula 19 Julai hingga 18 Oktober ini.

Ia melibatkan calon Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) Dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM).

Menurut Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor, pemberian itu dipersetujui kabinet dengan peruntukan bernilai RM15 juta.

“Pengagihan akan mengambil masa selama kira-kira tiga bulan sehingga Oktober ini dan kerajaan negeri berharap pemberian komputer riba ini akan membantu pelajar yang tidak berkemampuan.

“Ini adalah kaedah yang kita (kerajaan negeri) ambil untuk membantu agar pelajar yang tidak berkemampuan tidak tercicir dalam pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR),” katanya menerusi satu kenyataan pada Ahad.

Tambahnya lagi, pengagihan fasa satu ini melibatkan 9,842 pelajar dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) dan Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (SMJK) dan 158 dari Sekolah Menengah Agama Negeri (SMAN).

Ia membabitkan ibu bapa atau penjaga pelajar yang termasuk dalam kategori e-kasih miskin tegar.

Malah, komputer riba pelbagai jenama itu juga boleh digunakan sehingga melanjutkan pengajian ke Institusi Pengajian Tinggi (IPT).

BACA: PdPR selama 25 hari bermula 13, 14 Jun - Radzi

Pada Ahad, Kementerian Pendidikan mengumumkan pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) akan disambung lagi untuk tempoh 25 hari apabila sesi persekolahan dibuka semula pada 13 Jun bagi kumpulan A dan Kumpulan B pada 14 Jun ini.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Radzi Jidin berkata ia akan berterusan hingga cuti pertengahan penggal pada 16 dan 17 Julai ini.

Antara lain, Radzi turut memaklumkan ujian lisan dan amali sains Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 akan dilaksanakan pada Februari 2022 manakala ujian bertulis pula pada Mac 2022.