JENJAROM: Pelajar tahfiz perlu diberi galakan dan sokongan untuk meneruskan pengajian ke peringkat lebih tinggi bagi membolehkan mereka mencapai potensi tertinggi.
Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, pelajar tahfiz tidak seharusnya dibiarkan hanya untuk menjadi imam dan bilal, tetapi juga berjaya dalam bidang profesional.
Ujar Ahmad Zahid, salah satu contoh ialah pelajar Universiti Teknologi MARA (UiTM) yang juga seorang hafizah, Safwa Zamri, yang muncul pelajar kedua terbaik dunia dalam peperiksaan Persatuan Akauntan Bertauliah (ACCA) baru-baru ini.
"Pelajar tahfiz yang akan jadi huffaz boleh ambil Sijil Pelajaran Malaysia atau kursus Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) .
"Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah ada menyediakan dua institusi untuk mereka ambil sijil, diploma, ijazah pertama, sarjana atau PhD jika berminat, iaitu Universiti Kuala Lumpur dan politeknik.
"Ini kerana cara pergerakan sosial dan menaikkan kualiti hidup paling efektif ialah menerusi pendidikan. Kita tak mahu huffaz hanya jadi imam dan bilal, saya mahu mereka jadi profesional, jadi imam dan bilal dan dalam masa ahli profesional yang hafal 30 juzuk al-Quran.
"Usaha ini saya telah lakukan melalui Institut Teknologi Penerbangan Malaysia, baru-baru ini kita tandatangan perjanjian dengan syarikat penerbangan bukan hanya dalam bidang penerbangan tapi juga penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO). Kita ada tiga lepasan Maahad Tahfiz yang telah ambil TVET dan kemudian ambil ijazah dan jadi jurutera penerbangan.
"Dahulu kita tak fikir mereka yang berjubah dan hafal al-Quran (ada potensi), kita seolah-olah meminggirkan kumpulan ini. Sekarang saya mahu kepimpinan Belia 4B yang baharu bekerjasama dengan saya untuk menyantuni kumpulan ini," ujarnya.
Jelasnya, stereotaip masyarakat terhadap pelajar tahfiz perlu dihapuskan dan bakat serta kebolehan mereka perlu digilap bagi membolehkan mereka bergerak selari dengan perkembangan dunia semasa.
Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan pada majlis Anugerah Gerakan Belia 4B sempena Perhimpunan Agung Tahunan ke 42 dan 43 di Mahsa University, pada Sabtu.
Dalam pada itu, Ahmad Zahid juga menyeru peranan belia dalam menapis maklumat yang diterima di media sosial, khususnya berkaitan politik.
Ini susulan pendaftaran pemilih automatik dan kelayakan mengundi pada usia 18 tahun bermula pada Pilihan Raya Umum ke 15 yang lalu.
"Kita tidak mahu mereka terpengaruh hanya berasaskan maklumat yang tiada keabsahan di saluran media komunikasi baharu.
"Ini kerana apabila berlaku ketularan tinggi , ia dianggap ada keabsahan, apalagi apabila ada influencers yang jadi figura ikonik, mungkin ada dalam kalangan mereka dapat habuan banyak, maka dianggap ada keabsahan," katanya lagi.
Beliau juga memberi mandat kepada pemimpin Gerakan Belia 4B untuk menyusun strategi bagi menghadapi pilihan raya negeri yang akan datang.
Susun barisan di enam negeri yang akan tentunya memukul gong untuk kita hadapinya. Saya tawarkan agar jentera 4B bergerak untuk menentukan kemenangan.
"Tak perlu risau, ada ubi ada batas. Saya kenal mana jauhari, mana manikam. Tiba masanya ada ubi, ada batasnya," katanya.
Madiha Abdullah
Sat May 27 2023

Ahmad Zahid berkata, pelajar tahfiz tidak seharusnya dibiarkan hanya untuk imam dan bilal, tetapi juga berjaya dalam bidang profesional.

Piala Malaysia: TFC, KL City berjaya ke separuh akhir
Terengganu FC akan menentang Kuala Lumpur (KL) City FC pada separuh akhir pertama pada 20 Okt ini dan separuh akhir kedua pada 3 Nov ini.
Tiga hos, Zamani, Ezad Lazim dan Nikki Palikat antara peserta Hot Seat
All Stars Gegar Vaganza akan bersiaran secara langsung dari Auditorium MBSA, Shah Alam mulai 24 September, setiap Ahad, jam 9 malam, ditayangkan eksklusif di Astro Ria (Saluran 104).
Pendatang terus rentas sempadan Texas di sebalik kekangan
Pada Khamis lalu, kira-kira 900 pendatang menyeberangi sempadan Amerika Syarikat itu dan pada Jumaat, kira-kira 1,200 pendatang melakukan perkara sama.

Wee Ka Siong pertahan jawatan Presiden MCA
Datuk Seri Wee Ka Siong mempertahankan jawatan Presiden MCA untuk penggal kedua selepas keputusan rasmi pemilihan ahli jawatankuasa pusat parti itu diumumkan Setiausaha Agung Datuk Chong Sin Woon.
Hangzhou hadirkan persekitaran yang baik - Norza
Menurut Presiden MOM, Tan Sri Norza Zakaria, Malaysia suka bertanding di China, bukan hanya kerana bandarnya kerana di Guangzhou sebelum ini, kontinjen negara juga merekodkan keputusan yang baik.
Dua bayi antara 35 terkorban kebakaran depot bahan api haram
Punca kebakaran sebuah depot bahan api haram di selatan Benin dekat dengan sempadan Nigeria mungkin berpunca dari bahan api yang diseludup.
Putus tunang, pemuda nekad kembali ke pangkal jalan
Paling membuatkan Saiful terkilan kerana mengkhianati kepercayaan bekas tunang dan bakal ibu mentuanya, yang disifatkan sangat baik baik kepadanya.
[TERKINI] Van bawa pelancong Singapura terbabas, seorang maut
Sebuah van persiaran yang membawa sembilan pelancong dari Singapura dilaporkan terbabas dan terjunam di Bukit Genting, Balik Pulau.
PM Anwar akan ketuai delegasi Malaysia ke APEC November ini
Selain mesyuarat pemimpin APEC, kalangan pemimpin ASEAN kecuali Myanmar, turut dipelawa bagi mesyuarat berasingan oleh Presiden AS Joe Biden, kata Anwar kepada media Malaysia di akhir kunjungan empat hari beliau ke New York untuk menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) kali ke-78.
[TERKINI] Suspek utama kes bunuh kanak-kanak Lahad Datu diberkas
Seorang lelaki warga asing berusia 33 tahun yang dipercayai suspek kes bunuh seorang kanak-kanak lelaki berusia 11 tahun di Lahad Datu, berjaya diberkas polis.
Menurut Ketua Polis Daerah Lahad Datu, Asisten Komisioner Rohan Shah Ahmad berkata, suspek yang berbangsa Timor Indonesia itu ditahan di perumahan pekerja Felda Sahabat 30 pada jam 7 pagi Ahad.
Menurut Ketua Polis Daerah Lahad Datu, Asisten Komisioner Rohan Shah Ahmad berkata, suspek yang berbangsa Timor Indonesia itu ditahan di perumahan pekerja Felda Sahabat 30 pada jam 7 pagi Ahad.

KPT pertimbangkan laluan khas politeknik kepada pelajar aliran agama, huffaz
Cadangan itu bakal membuka peluang serta laluan lebih besar untuk pelajar jurusan berkenaan mengikuti pengajian TVET di semua politeknik di bawah KPT.

Program TVET tahfiz luaskan peluang kerjaya pelajar - Mustapha
Program TVET yang diperkenalkan di pusat tahfiz berupaya memperkasakan pengetahuan dan kemahiran pelajar serta memberi peluang kerjaya yang lebih luas.

Islam tidak tergugat di bawah kepimpinan PM Anwar - Ahmad Zahid
Menerusi Jabatan Kemajuan Islam Malaysia dan Kementerian Kewangan, lebih 220,000 huffaz dari maahad tahfiz berdaftar akan terus dibantu.

Garis panduan bantu lancarkan proses pendaftaran sekolah agama persendirian - Mohd Zawawi
Kerajaan Negeri Selangor akan mewujudkan satu garis panduan bagi melancarkan proses pendaftaran sekolah agama persendirian di negeri ini yang berdepan beberapa kekangan.

500 pelajar tahfiz di Perlis akan didedah dengan program TVET
Inisiatif itu dijangka memberi manfaat kepada pelajar yang sedang mengikuti program tahfiz di Perlis.

Santuni, dorong pelajar tahfiz serlah potensi - Ahmad Zahid
Ahmad Zahid berkata, pelajar tahfiz tidak seharusnya dibiarkan hanya untuk imam dan bilal, tetapi juga berjaya dalam bidang profesional.

Sidang DUN: Perak cadang Kerajaan Persekutuan ambil alih sekolah menengah tahfiz
Kerajaan Perak bercadang untuk mengadakan perbincangan dengan Kerajaan Persekutuan bagi pengurusan sekolah menengah tahfiz di negeri itu diambil alih oleh pusat.

Tahfiz kekurangan dana risiko abai keselamatan, kebajikan - Yayasan Pendidikan Khalifah
Aspek kebajikan dan gaji guru juga mungkin tidak dijaga dengan teratur, jika tiada pemantauan pihak kerajaan.

YIPP gerakkan usaha pastikan pelajar tahfiz duduki peperiksaan SPM
YIPP menggerakkan program dikenali sebagai 'fast track' SPM dengan menyasarkan 200 pelajar tahfiz untuk mengambil SPM bermula Julai 2022.

KPLB tawar kursus TVET untuk pelajar tahfiz - Mahdzir
Pelajar tahfiz yang menyertai kursus TVET itu akan mengikuti pembelajaran selama enam bulan sebelum diberikan sijil mengikut kemahiran yang dipilih.