MESKIPUN bulan Ramadan sudah memasuki tempoh dua per tiga, masih belum terlewat untuk kita menilai semula corak pemakanan yang diamalkan.

Mungkin manfaat memilih corak pemakanan yang baik bukan saja dapat diperoleh sepanjang Ramadan masih berbaki, malah dapat terus diamalkan jika ada yang mahu menyambung amalan puasa enam pada bulan Syawal nanti.

Terdapat ramai antara kita yang mula mementingkan gaya pemakanan seimbang serta bersesuaian dengan keperluan tubuh, khususnya untuk beberapa bulan ini.

Antara soalan yang sering ditanyakan adalah seperti ‘apakah pilihan makanan dengan zat yang sesuai untuk kekal bertenaga?’, ataupun bagi yang berdiet, mereka akan bertanyakan sama ada pemakanan yang diikuti berkesan untuk hasrat tersebut.

Jika masih ragu-ragu, ini sedikit tip yang dipetik dari Khaleej Times untuk anda menyusun pemakanan untuk sahur dan berbuka disamping mengekalkan tenaga yang mencukupi sepanjang hari.

Makanan yang kaya protein amat bagus untuk membekalkan tenaga sepanjang hari. - Foto: Pixabay

Makanan yang perlu diambil ketika sahur:

- Kaya PROTEIN: Telur - Ia bukan sahaja membantu membekalkan tenaga, malah ia boleh dihidangkan dalam pelbagai jenis makanan.

- Kaya SERAT: Oat - sangat sesuai dimakan ketika sahur. Serat larut bertukar menjadi gel di dalam perut dan melambatkan penghadaman, yang membantu mengurangkan kolesterol dan glukosa darah, sempurna untuk memastikan anda bertenaga sepanjang puasa anda.

- Kaya KALSIUM & VITAMIN: Produk tenusu - salah satu makanan yang kaya dengan nutrisi. Pilihan lain seperti yogurt smoothies atau susu vanila/ susu bersama madu untuk memstikan perut sentiasa kenyang dan kekal hidrasi sepanjang hari.

Makanan yang perlu dielakkan ketika sahur:

- RENDAH Karbohidrat: Ia hanya mampu bertahan 3 hingga 4 jam dan rendah nutrisi penting - gula, tepung putih, pastri, donat, croissant.

- BERGARAM: Ketidakseimbangan sodium dalam badan akan membuatkan anda dahaga. Oleh itu cuba elakkan makanan seperti kacang, jeruk dan makanan yang mengandungi sos soya.

- Minuman BERKAFEIN: Kopi mempunyai kafein yang membawa kepada insomnia dan kegelisahan. Di samping itu, ia tidak hidrat dan membuatkan anda merindukan air sepanjang hari.

Pengambilan makanan bergoreng dan berminyak, walaupun enak, tidak sesuai untuk waktu berbuka. - Foto: Pixabay

Apa yang perlu diambil ketika berbuka puasa:

- Buah yang kaya POTASIUM: Kurma adalah makanan yang sangat baik untuk memecahkan puasa anda. Ia bukan sahaja membantu menghidrat dengan cepat, tetapi memberi tenaga dengan segera untuk membuat anda segar selepas berpuasa sepanjang hari.

- AIR: Minum air atau jus sebanyak mungkin antara Iftar dan waktu tidur untuk mengelakkan dehidrasi.

- KACANG mentah: Badam mengandungi lemak yang baik dan penting, terutamanya apabila badan mendambakan lemak selama beberapa jam berpuasa. Ia adalah pembuka yang sempurna - membantu anda berasa penuh dan terkawal.

- SAYUR-SAYURAN: Timun, salad, dan sayur-sayuran lain adalah serat yang tinggi dan sarat dengan kebaikan sifat-sifat penghidratan. Ia bukan sahaja membantu menyejukkan badan, tetapi juga merupakan pilihan yang baik untuk menjaga kulit, sihat dan mengelakkan sembelit semasa Ramadan.

Apa yang perlu dielakkan ketika berbuka puasa:

- Minuman BERKABORNAT: Elakkan minuman bergas dan berkarbornat. Sebaliknya minumlah air mineral atau kelapa untuk menghilangkan dahaga.

- Tinggi GULA: Makanan yang tinggi gula seperti gula-gula dan cokolat wajar dielakkan Ia adalah sumber penambahan berat badan yang segera dan boleh membawa kepada kerumitan jika dimakan setiap hari.

- BERGORENG: Makanan berminyak dan bergoreng seperti samosa perlu dielakkan. Juga elakkan kari berminyak dan pastri berminyak untuk meraih manfaat yang sihat semasa Ramadan.

Puasa di bulan Ramadan dapat meningkatkan kesihatan seseorang, namun ia akan lebih berhasil sekiranya dilakukan dengan cara yang betul.

Jika tidak, ia boleh menyebabkan lebih banyak kemudaratan daripada kebaikan.

Walau apapun, beringatlah bahawa Ramadan adalah bulan untuk meraih ganjaran dan manfaat, selain meningkatkan hubungan rohani anda.