awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
AKPS perlu 400 pegawai penyiasat sokong keperluan operasi - Mohd Shuhaily
Tindakan tegas terhadap kontraktor lewat siapkan projek KKR - Menteri
Kadar zakat fitrah di Pulau Pinang RM10, RM15 dan RM25
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Sembilan pendaki terperangkap di Gunung Gading, Lundu

Bernama
Bernama
17/12/2016
15:08 MYT
Sembilan pendaki terperangkap di Gunung Gading, Lundu
Balai Bomba dan Penyelamat Lundu menerima panggilan mengenai kejadian itu jam 6.30 petang tadi. - Foto Sarawaktourism.com
Sembilan pendaki dan salah seorang daripadanya cedera, terperangkap di Gunung Gading, Lundu, yang terletak kira-kira 62 kilometer dari sini atau dua kilometer dari pekan Lundu.
Menurut jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Sarawak, empat anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Lundu masih mendaki untuk ke lokasi mangsa dipercayai berada.
Katanya, Balai Bomba dan Penyelamat Lundu menerima panggilan mengenai kejadian itu jam 6.30 petang tadi.
Sementara itu, dalam kejadian berasingan di Kota Samarahan sebuah bot dilaporkan karam di sungai berhampiran Kampung Serpan, Asajaya, Kota Samarahan. Jarak kejadian adalah 53 kilometer dari Balai Bomba dan Penyelamat Kota Samarahan.
Menurut jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat, pengadu melaporkan bot yang digunakan mangsa telah ditemui tersadai kira-kira lapan kilometer dari jeti Kampung Serpan tetapi mangsa tidak ditemui.
Katanya, disebabkan cuaca yang tidak mengizinkan maka operasi mencari mangsa terpaksa ditangguhkan pada jam 6.50 petang tadi dan akan disambung pagi esok. --Bernama
Topic Berkaitan
#Gunung Gading
#Jabatan Bomba dan Penyelamat Sarawak
#Kota Samarahan
#Lundu
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan