KUALA LUMPUR:Seorang lagi lelaki Rohingya dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Ampang di sini hari ini atas pertuduhan merogol seorang remaja perempuan tempatan berumur 15 tahun, bulan lepas.
Mohammad Hassan Mohammad Rafik, 24, pengawal keselamatan, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim Suzana Hussin.
Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu terhadap mangsa yang juga kenalannya di sebuah rumah di Ampang, pada 10 malam, 30 Okt lalu, mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebat, jika sabit kesalahan.
Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya Irna Julieza Maaras.
Tertuduh yang diwakili peguam T. Harpal Singh berkata anak guamnya adalah pemegang kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) dan beliau memohon Mohammad Hassan dibenar diikat jamin kerana tuduhan hari ini adalah yang pertama dihadapinya.
Suzana tidak membenarkan tertuduh diikat jamin dan menetapkan 28 Dis ini untuk sebutan semula kes.
BACA: Dua pemuda warga asing didakwa rogol remaja 15 tahun
Semalam, di mahkamah Ampang, dua rakannya Mohammed Karim Mohammad, 20, dan seorang remaja lelaki berumur 17 tahun mengaku tidak bersalah atas pertuduhan merogol remaja itu di Pandan Indah di sini, pada September, Ogos dan Oktober lalu.
Mahkamah tidak membenarkan kedua-dua mereka diikat jamin.
Seorang lagi rakan mereka yang berdepan pertuduhan sama akan didakwa pada 28 Dis ini.
-- BERNAMA
Bernama
Fri Nov 13 2020

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu terhadap mangsa yang juga kenalannya di sebuah rumah di Ampang, pada 10 malam, 30 Okt lalu. - Gambar hiasan

PM perlu terus terang isu sempadanan maritim dengan Indonesia - Muhyiddin
Muhyiddin berkata, tindakan kerajaan yang disifatkan 'semberono' itu dilihat dibuat tanpa mengambil kira impak secara menyeluruh.

Takiyuddin sahkan Eizlan Yusof sertai Pas
Menurutnya, ada beberapa lagi tokoh lain, namun nama mereka akan diumumkan pada waktu yang sesuai.

'Tak sangka sepakan basikal hasilkan gol'
Jaringan peribadi ke-15 Forestieri musim ini kembali menjelmakan semula rentak penyandang juara sembilan kali berturut-turut itu.

ARC: Hong Kong terlalu kuat buat skuad Bunga Raya
Skuad Bunga Raya ternyata bukan tandingan lawan yang merupakan pasukan kedua terbaik Asia dan ke-24 dalam ranking dunia.

Industri perbankan akan berkembang di bawah Abdul Rasheed - ABM
Khairussaleh berkata industri perbankan akan mendapat manfaat daripada pengalaman Abdul Rasheed.

Habuan cecah RM1 juta menanti atlet para negara
Subramaniam percaya barisan atlet para akan menerima habuan masing-masing selepas berjuang mengharumkan nama Malaysia.

Terbuka Singapura: Aaron-Wooi Yik tamatkan cabaran di separuh akhir
Aaron-Wooi Yik tewas kepada Liang Wei Keng-Wang Chang dari China 21-16, 15-21, 17-21, sekali gus memburukkan lagi rekod mereka.

DSV mahu kembalikan zaman kegemilangan Kelantan FC
Jika berjaya ambil alih, ini kali kedua DSV terlibat dengan Kelantan FC, selepas pada 2016, dengan nilai tajaan melebihi RM16 juta.

UCL 2023: Manchester City muncul juara, tundukkan Inter Milan
Inter Milan hampir menyamakan kedudukan pada minit-minit akhir apabila sepakan Romelu Lukaku diselamatkan oleh Ederson.

PAU2023: UMNO perlu bangkit jadi pilihan rakyat - Wan Rosdy
Wan Rosdy membangkitkan persoalan, adakah ahli UMNO dan BN gagal mempengaruhi keluarga dan saudara terdekat untuk menyokongnya.

Seorang lagi lelaki warga asing didakwa rogol remaja tempatan bawah umur
Mohammad Hassan Mohammad Rafik, 24, pengawal keselamatan, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan.