KUALA LUMPUR:Seorang lagi lelaki Rohingya dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Ampang di sini hari ini atas pertuduhan merogol seorang remaja perempuan tempatan berumur 15 tahun, bulan lepas.

Mohammad Hassan Mohammad Rafik, 24, pengawal keselamatan, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya di hadapan Hakim Suzana Hussin.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu terhadap mangsa yang juga kenalannya di sebuah rumah di Ampang, pada 10 malam, 30 Okt lalu, mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebat, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya Irna Julieza Maaras.

Tertuduh yang diwakili peguam T. Harpal Singh berkata anak guamnya adalah pemegang kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) dan beliau memohon Mohammad Hassan dibenar diikat jamin kerana tuduhan hari ini adalah yang pertama dihadapinya.

Suzana tidak membenarkan tertuduh diikat jamin dan menetapkan 28 Dis ini untuk sebutan semula kes.

BACA: Dua pemuda warga asing didakwa rogol remaja 15 tahun

Semalam, di mahkamah Ampang, dua rakannya Mohammed Karim Mohammad, 20, dan seorang remaja lelaki berumur 17 tahun mengaku tidak bersalah atas pertuduhan merogol remaja itu  di Pandan Indah di sini, pada September, Ogos dan Oktober lalu.

Mahkamah tidak membenarkan kedua-dua mereka diikat jamin.

Seorang lagi rakan mereka yang berdepan pertuduhan sama akan didakwa pada 28 Dis ini.-- BERNAMA