KUALA LUMPUR:Faktor kebahagiaan rumah tangga antara bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan isteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali adalah sikap bertoleransi.

Dr Mahathir mendedahkan, apabila ada sikap toleransi ia akan melengkapkan lagi hubungan antara suami dan isteri.

“Selalu orang perempuan ni bersiap dan bersolek lambat, kadang-kadang dia (Siti Hasmah) bersolek lebih satu jam.

“Awal-awal dulu marahlah, berkelahi, tapi apa nak buat itu cara dia, saya kena terima. Dia juga kena terima cara saya,” dedah Tun Dr Mahathir ketika ditemubual eksklusif dalam program AWANI Pagi pada Ahad.

Sikap saling menerima kelebihan dan kekurangan pasangan akan membuatkan rumah tangga itu bertambah seri.

Jelasnya, walaupun ada perselisihan faham, ia perlu diselesaikan dengan baik.

“Mungkin bagi suami isteri, pada mula-mula perkenalan semua baik, bila dah lama mungkin ada saja nak marah, tapi saya berasa bertanggungjawab.

“Kalau keluarga pecah, apa nasib anak-anak, itu yang sentiasa saya ingatkan supaya kita sentiasa bersikap tolak ansur,” katanya lagi.

Jelas Tun Mahathir, sikap peribadi beliau dan Siti Hasmah sangat berlainan, namun kelainan itu sebenarnya saling melengkapi.

“Semua orang ada cara mereka yang boleh membosankan orang lain atau buat orang rasa tak seronok dengan sikap kita.

“Saya dan Hasmah sikap kami sangat berbeza, dia tak perfect dan saya juga tak perfect, jadi kita terima seadanya, dan bertolak ansur,” katanya.

Tun Dr Mahathir dan Tun Dr Siti Hasmah melayari bahtera rumah tangga bersama hampir 65 tahun.Resipi kebahagiaan rumah tangga Tun Dr Mahathir dengan Tun Dr Siti Hasmah