Dua panel penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendapati tidak ada keraguan dalam keputusan Peguam Negara berhubung penutupan kes berkaitan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ahli Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah (LPPR) SPRM, Tan Sri Musa Hassan berkata hasil mesyuarat Panel Penilaian Operasi (PPO) dan panel khas di Putrajaya hari ini memutuskan untuk menerima keputusan Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali.

Musa, yang menghadiri mesyuarat kedua-dua panel itu, berkata kedua-dua panel itu menerima keputusan Peguam Negara bahawa tidak ada kesalahan jenayah yang dilakukan Najib berhubung sumbangan RM2.6 bilion dan kes SRC International.

Justeru, kedua-dua panel itu akan mengadakan pertemuan dengan Peguam Negara untuk mendapatkan penjelasan lebih lanjut bagi menerangkan perkara itu kepada rakyat.

"Tidak, tidak ada keraguan dalam kes ini. Kami telah mengambil keputusan untuk bertemu dengan Peguam Negara bagi mendapatkan penjelasan lebih lanjut," kata Musa ketika dihubungi Bernama.

"Ia penting untuk panel mendapatkan penjelasan daripadanya bagi menerangkan perkara itu kepada rakyat nanti agar rakyat lebih faham kenapa kes itu tidak perlu didakwa," kata Musa.

BACA: PPO nasihat SPRM bincang dengan Peguam Negara

BACA: SPRM mahu keputusan Peguam Negara dinilai semula

BACA: Isu RM2.6 bilion ditutup: PM seru rakyat bersatu padu, gerak ke hadapan

Semalam, SPRM mengumumkan pihaknya akan merujuk keputusan Peguam Negara kepada PPO untuk penilaian dan pertimbangan.

PPO merupakan satu daripada badan bebas yang dibentuk oleh kerajaan bagi memantau perjalanan SPRM mengikut Akta SPRM 2009 dan antara terma rujukan PPO adalah memberi pendapat berhubung tindakan kes-kes yang diputuskan untuk tidak dituduh oleh Pendakwa Raya.