MEKAH: Sejak lebih seminggu ribuan jemaah haji tiba di Tanah Suci, ada pelbagai masalah didepani mereka. Antara lain, mereka berdepan rasa rindu kepada keluarga, tertekan untuk beribadat dalam keadaan kesihatan bermasalah dan sukar keluar dari zon selesa dan menyesuaikan diri dengan persekitaran serba-serbi baharu di Mekah dan Madinah.

Jika masalah-masalah itu dipandang remeh dan tidak diuruskan dengan baik, untuk jangka masa panjang, ia boleh menjejaskan kesihatan mental jemaah itu.

Kaunselor Unit Kaunseling Tabung Haji (TH), Mohd Najib Harun berkata, selain berjumpa kaunselor atau pakar psikologi, ada cara lain yang jemaah haji Malaysia musim kali ini boleh lakukan untuk mendepani cabaran di Tanah Suci, iaitu turut sama terlibat dengan pendekatan terapi naratif membuat luahan tulisan di Ranting Hati.

"Ini adalah insiatif terbaharu yang diusahakan Unit Kaunseling TH untuk membantu jemaah menguruskan cabaran dihadapi mereka sepanjang menjadi tetamu di Tanah Suci."

"Kita tahu bahawa peluang dan keputusan mengerjakan haji ini bukan mudah. Ada banyak pengorbanan diperlukan. Kalau di tanah air selalu minum kopi di pagi hari, di sini mereka perlu bangun untuk beribadat, kalau di Malaysia tidak panas, di sini panas terik dan terpaksa berjalan jauh pula untuk ke masjid.

"Untuk semua pergorbanan ini, jemaah perlu saling meyokong sesama sendiri. Jika tertekan dengan masalah ini, sekurang-kurangnya mereka boleh meluahkan isi hati mereka di ranting pokok yang kita gelar Ranting Hati," katanya kepada petugas media di Mekah.

Menurut Mohd Najib, inisiatif Ranting Hati ini bertujuan memberi peluang kepada jemaah untuk berkongsi perasaan mereka melalui tulisan di mana pada akhirnya ia bermatlamat memberi kelegaan kepada dirinya dan juga memberi perkongsian yang positif kepada jemaah lain yang membacanya.

Kaunselor Unit Kaunseling TH, Mohd Najib Harun menunjukkan 'ranting pokok' yang digelar Ranting Hati. - Foto ihsan TH

"Terapi naratif ini menggalakkan jemaah mengeluarkan isi hati, sebarang perasaan terbuku, pergelutan dalam diri supaya tidak terpendam, kerana kita bimbang jika terpendam tidak diluahkan ia boleh menjejaskan kesihatan mental mereka.

"Tiada tindakan susulan dibuat kepada jemaah yang meluahkan perasaan mereka, ia cuma terjemahan dan refleksi supaya jemaah sekurang-kurangnya meluahkan untuk meredakan keresahan atau tekanan mereka," katanya yang memaklumkan bahawa TH sentiasa menjadikan isu kesihatan mental 31,600 jemaah sebagai satu keutamaan bagi operasi musim haji 1445H/2024M.

Ditanya bagaimana bentuk tulisan dan luahan jemaah setakat dua minggu ketibaan jemaah, beliau berkata, tumpuan tulisan adalah lebih kepada bertema iaitu kerinduan, refleksi semangat dan positif dengan perubahan.

"Kebanyakannya rindu keluarga, teringat mak ayah dan anak-anak. Tetapi ada juga menulis mengenai kesyukuran dengan rezeki yang diperoleh dan ada juga bertekad untuk menjadi dhuyufurrahaman yang sebaiknya," ujar beliau.

Beliau berkata, pada akhirnya, luahan di Ranting Hati yang juga bersifat maklum balas daripada jemaah itu akan membantu TH menambah baik perkhidmatan yang memenuhi keperluan asas psikologi dan sosial jemaah haji.

"Luahan-luahan hati itu tidak disalin, tetapi pada masa akan datang ia berguna sebagai data untuk TH memperbaiki apa keperluan yang mungkin boleh memenuhi apa yang jemaah mahu," kata beliau.

Sementara itu, jemaah yang ditemui melahirkan rasa lega dapat menulis perasaan yang terbuku di atas kertas dan luahan itu digantung pula di pokok Ranting Hati.

"Saya rasa ini insiatif yang baik kerana kita perlu sentiasa meluahkan perasaan kita, apalagi kita berada jauh dari tanah air, tiada keluarga, jadi jemaah sahaja rakan-rakan kita untuk berkongsi apa sahaja yang kita rasa.

"Jadi, kalau malu tetapi ada boleh buat luahan tanpa berkongsi dengan orang lain, tulis sahaja di Ranting Hati," kata Siti Ruhana Kadir, bekas Guru Besar di Sekolah Kebangsaan Kok Pasir, Tumpat, Kelantan.

Bagi Siti Bidah Said, seorang pesara guru pula akui, cabaran berada di Tanah Suci dan menjadi tetamu Allah ialah memastikan kesungguhan untuk melakukan ibadat secara optimum itu amat sukar.

"Justeru, kita perlu saling sokong menyokong di antara satu sama lain untuk saling ingat mengingati serta berpesan-pesan untuk sebarang perkara yang baik diperoleh di Mekah dan Madinah di musim haji," katanya.

Penulisan di Ranting Hati terbuka kepada semua jemaah dan petugas TH dan ia sudah beroperasi sejak awal bulan ini.

Perlu diingatkan bahawa ini adalah salah satu ikhtiar dan mengadu kepada Allah adalah yang terbaik di mana sahaja berada kerana Allah itu Maha Mendengar dan Maha Mengasihani.