Kanak-kanak adalah generasi yang bakal mencorakkan masa depan negara, sekali gus akan terkesan dengan proses perancangan oleh generasi hari ini.
Menurut Duta UNICEF Malaysia, Lisa Surihani, suara setiap anak muda adalah penting supaya segala luahan, pandangan, pendapat dan cadangan calon masa depan negara itu dapat dipertimbangkan dalam proses membuat keputusan.
“Kami menggalakkan kanak-kanak untuk bersuara, kami menggalakkan mereka menggunakan suara itu untuk meluahkan pendapat dan pandangan mereka supaya isu berhubung anak muda boleh diketengahkan.
“Kami ingin menanam dalam minda anak muda bahawa kata-kata mereka itu boleh membuat perubahan dan mengubah nasib masa depan dan ia penting untuk mereka berkongsi pendapat dan membangkitkan perbahasan untuk menggalakkan pemikiran kritikal,” katanya ketika bercakap di Forum Kanak-Kanak sempena Sidang Kemuncak Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) 2019 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pada Khamis.
Sidang Kemuncak Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) 2019 adalah program anjuran UNICEF bersama Kementeriaan Hal Ehwal Ekonomi dan United Nations Malaysia.
Antara fokus yang ditekankan di forum tersebut termasuk isu pemanasan global, pendidikan berkualiti, kesihatan mental, mengurangkan jurang ketidaksamaan serta membanteras kemiskinan.
Sementara itu, Presiden Majlis Perwakilan Kanak-Kanak (MPKK) Selangor, Elmus Zechary Tonduyuk Solibun, berkata kejayaan forum ini merupakan hasil kerjasama antara kanak-kanak dan dewasa.
“Apabila orang dewasa dengan kanak-kanak bekerjasama, walaupun dalam bilangan yang kecil, mereka mampu menghasilkan sesuatu yang besar seperti program ini,” katanya.
Forum ini diuruskan oleh 50 anak muda berusia antara 13 hingga 18 tahun daripada pelbagai latar belakang dari seluruh negara.
Forum ini berlangsung pada hari kedua Sidang Kemuncak SDG 2019.
Saraya Mia
Thu Nov 07 2019

Lisa Surihani berucap di Forum Kanak-Kanak sempena Sidang Kemuncak SDG 2019 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur - Foto: Astro AWANI

Lebih 180 pelarian etnik Rohingya tiba di Acheh
Lebih 180 pelarian etnik Rohingya dilaporkan tiba di bandar Acheh pada Isnin. Mereka tiba menaiki bot dipercayai dari Myanmar dan ada antaranya dari kem pelarian di Bangladesh.

Chiang Mai catat kadar bahaya
Indeks kualiti udara di Chiang Mai, Thailand memburuk ke tahap bahaya pada Isnin. Situasi itu dilaporkan berlaku akibat pembakaran terbuka melibatkan kawasan-kawasan pertanian di wilayah itu.

Serang sambil dakap anak
Satu pergaduhan tercetus melibatkan penyokong dan pemain kejohanan bola sepak di Brazil pada Isnin. Namun kelibat seorang lelaki yang sedang mendakap seorang kanak-kanak perempuan semata-mata untuk menyerang, menarik perhatian orang ramai.

Belarus, Rusia tingkat latihan pertahanan secara agresif
Tidak lama selepas United Kingdom mengumumkan akan menyalurkan bantuan ketenteraan kepada Ukraine, Belarus yang juga rakan sekutu Rusia tampil dengan latihan ketenteraan baharu pada Isnin.

Enam maut tercampak dari kereta di Tennessee
Enam individu yang terdiri dari kanak-kanak dan remaja perempuan terkorban selepas tercampak dari kenderaan dalam nahas di sebuah lebuh raya di Tennessee, Amerika Syarikat pada awal pagi Ahad.

Enam terbunuh serangan berhampiran kementerian luar Kabul
Sekurang-kurangnya enam terbunuh manakala beberapa cedera selepas seorang pengebom berani mati melakukan serangan berhampiran kementerian luar di Kabul pada Isnin. Ia merupakan serangan kedua berhampiran kementerian itu.

Pekerja mogok, pengangkutan awam di Jerman tergendala
Perkhidmatan kereta api, kapal terbang di beberapa kawasan di Jerman tergendala selepas kesatuan pekerja melancarkan mogok besar-besaran.

KPDN terima 99 aduan bazar Ramadan - Salahuddin Ayub
Memasuki hari kelima Ramadan, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup menerima 99 aduan mengenai kualiti serta harga makanan yang dijual di bazar Ramadan. Walau bagaimanapun, Menterinya Datuk Seri Salahuddin Ayub memaklumkan aduan mengenai kualiti makanan yang dijual di bazar merupakan di bawah bidang kuasa Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Salahuddin berkata kepada media selepas melancarkan Bazar Ramadan Rahmah di Presint 14, Putrajaya hari ini.

PM Anwar puas hati lawatan sehari ke Kemboja, bincang pelbagai isu
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berpuas hati dengan lawatan rasmi sehari beliau ke Kemboja kerana berpeluang membincangkan pelbagai isu.

Raja Kemboja terima menghadap PM Anwar
Raja Kemboja Raja Norodom Sihamoni berkenan menerima menghadap Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Istana Diraja Kemboja sempena lawatan rasmi sulungnya ke negara itu.

Suara kanak-kanak harus diketengahkan - Lisa Surihani
Kanak-kanak adalah generasi yang bakal mencorakkan masa depan negara sekaligus akan terkesan dengan proses perancangan oleh generasi hari ini.