KUALA LUMPUR: Kebanyakan kawasan di seluruh negara dijangka mengalami taburan hujan yang rendah mulai 14 Mei ini hingga pertengahan September selaras dengan permulaan Monsun Barat Daya.
Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), fenomena jerebu juga boleh berlaku dalam tempoh monsun ini sekiranya pembakaran terbuka tidak terkawal, terutamanya dalam tempoh dari Ogos hingga Oktober.
“Semasa Monsun Barat Daya, lazimnya angin bertiup secara konsisten dari arah barat daya dengan kelembapan udara yang lebih rendah dan keadaan atmosfera yang lebih stabil.
“Ini menyebabkan kurangnya pembentukan awan hujan sepanjang tempoh ini. Sehubungan dengan itu, kebanyakan tempat di seluruh negara akan mengalami bilangan hari tanpa hujan
lebih banyak berbanding musim lain,” kata MetMalaysia dalam kenyataan yang dikeluarkan.
Sehubungan itu, MetMalaysia menyarankan supaya pembakaran terbuka dielakkan bagi mengurangkan kesan jerebu dan pencemaran alam sekitar serta supaya air digunakan secara lebih berhemah sepanjang tempoh ini.
Namun, hujan lebat berserta angin kencang dan petir berikutan fenomena garis badai masih boleh berlaku di pantai barat Semenanjung dan barat Sabah pada awal pagi.
Astro Awani
Tue May 10 2022

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, fenomena jerebu juga boleh berlaku dalam tempoh monsun ini sekiranya pembakaran terbuka tidak terkawal, terutamanya dalam tempoh dari Ogos hingga Oktober. - Gambar BERNAMA
Boleh Pinjam RM5,000? - Penipuan guna nama Speaker Dewan Rakyat
“Selamat pagi, boleh pinjamkan saya lima ribu ringgit? Saya akan pulangkan esok pagi...”
Begitulah taktik terbaharu sindiket penipuan yang menyamar sebagai Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul, dengan menghantar mesej WhatsApp kepada kenalan beliau.
Menurut Johari, bagi meyakinkan mangsa, sindiket tersebut turut menggunakan gambar profil beliau, menjadikan penipuan itu kelihatan lebih meyakinkan.
Begitulah taktik terbaharu sindiket penipuan yang menyamar sebagai Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul, dengan menghantar mesej WhatsApp kepada kenalan beliau.
Menurut Johari, bagi meyakinkan mangsa, sindiket tersebut turut menggunakan gambar profil beliau, menjadikan penipuan itu kelihatan lebih meyakinkan.
Rosmah dibenar masukkan kerajaan, polis sebagai pihak ketiga
Datin Seri Rosmah Mansor diberi kebenaran memasukkan kerajaan dan Polis Diraja Malaysia sebagai pihak ketiga dalam saman 14.57 juta DOLAR AMERIKA difailkan terhadapnya oleh Global Royalty Trading SAL, yang berpangkalan di Lubnan, berhubung kehilangan lebih 40 barang kemas.
Lebih 340,000 akaun pengguna di Pulau Pinang terjejas pada April
Ketua Menteri Chow Kon Yeow berkata gangguan itu susulan pelaksanaan 23 projek pemasangan paip dan kerja penting lain oleh Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) yang melibatkan kos keseluruhan RM25 juta.
[TERKINI] Kapal selam pelancong tenggelam di Laut Merah Mesir, 6 maut
Sekurang-kurangnya enam orang terbunuh dan sembilan lagi cedera pada Khamis apabila sebuah kapal selam pelancong tenggelam di Laut Merah, Mesir semasa lawatan di bandar peranginan Hurghada.
Zamri Vinoth ditahan polis
Pendakwah bebas, Zamri Vinoth ditahan polis kerana disyaki menghina agama Hindu dan menggugat ketenteraman awam melalui satu hantaran yang dimuat naik di Facebook.
Sapura Energy kembali raih untung, catat untung bersih RM189.53 juta
Sapura Energy Bhd kembali meraih keuntungan dengan mencatat keuntungan bersih sebanyak RM189.53 juta bagi tahun kewangan berakhir 31 Jan, 2025, berbanding kerugian bersih sebanyak RM508.66 juta setahun lepas.

Serangan udara baharu Israel ke atas Gaza, bunuh sekurang-kurangnya 20 rakyat Palestin
Sekurang-kurangnya 20 lagi rakyat Palestin terbunuh dalam serangan udara baharu Israel di Semenanjung Gaza pada Khamis di tengah-tengah serangan maut berterusan di kawasan itu.
Pemilik TikTok jadi individu terkaya di China
Indeks Jutawan Bloomberg pada Khamis menunjukkan bahawa Zhang Yiming kini merupakan individu ke-24 terkaya di dunia.
Turkiye tolak kenyataan prejudis komuniti antarabangsa
Ankara telah meminta negara-negara Eropah untuk bertindak dengan waras mengenai penahanan bekas Datuk Bandar Istanbul.
Protes di Indonesia, bantah pindaan undang-undang tentera
Protes tersebut dibuat selepas kumpulan pro-demokrasi dan hak asasi melihat pindaan undang-undang ketenteraan sebagai ancaman kepada demokrasi baharu negara.

METMalaysia diarahkan perbaiki kekerapan amaran cuaca
Langkah ini bertujuan memastikan kemas kini lebih kerap dikeluarkan semasa tempoh cuaca melampau yang dijangka berlaku.

Monsun Barat Daya: Panggilan kebakaran terbuka di empat negeri meningkat
Jumlah panggilan kes kebakaran terbuka di empat negeri iaitu Perak, Selangor, Johor dan Sarawak mencatatkan peningkatan mendadak melebihi 100 panggilan sehari pada minggu lepas.

Monsun Barat Daya: Negara dijangka berdepan impak negatif, agensi kerajaan siap siaga
Negara dijangka berdepan pelbagai impak negatif susulan Monsun Barat Daya yang dijangka bermula bulan ini hingga September.

Fasa peralihan monsun bermula Selasa ini - MetMalaysia
Fasa Peralihan Monsun dijangka bermula pada Selasa ini dan berterusan sehingga November.

Monsun Barat Daya: APM wujud pasukan khas, pantau risiko bencana
Kerajaan menerusi Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) mewujudkan satu pasukan pemantauan secara rondaan di lokasi titik panas yang berisiko mengalami bencana sepanjang tempoh Monsun Barat Daya.

Negara dijangka alami El Nino lemah bermula bulan ini - Nik Nazmi
Negara dijangka mengalami fenomena El Nino lemah bermula bulan ini dan meningkat ke tahap sederhana pada November depan, kata Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad

Bersediakah kita hadapi El Nino?
Malaysia kini sudah pun terkena tempias angin Monsun Barat Daya yang terhasil daripada tekanan tinggi dari benua Australia.

KKM laksana persiapan hadapi Monsun Barat Daya, El Nino
KKM telah menggerakkan persiapan rapi di semua fasiliti kesihatan peringkat negeri dan pusat bagi menghadapi kesan Monsun Barat Daya serta fenomena El Nino.

Monsun Barat Daya dijangka bermula 15 Mei - MetMalaysia
Kebanyakan tempat di seluruh negara akan mengalami bilangan hari tanpa hujan yang lebih banyak berbanding bilangan hari hujan.

Fasa Peralihan Monsun dijangka mula 3 Oktober hingga November
Fasa Peralihan Monsun di negara ini dijangka bermula pada 3 Okt hingga November ini.