awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
'Rembo Melaka' mohon maaf, kes saman fitnah Mohd Na'im selesai
Sukan Olimpik Musim Sejuk Milan–Cortina bermula dengan upacara pembukaan penuh warna
Sukan SEA 2027: PKBM rancang program trek dengan negara Asia Tenggara
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

'Talasemia rampas separuh daripada keluarga kami' - Ibu

Vivi Sumanti
Vivi Sumanti
23/01/2018
06:38 MYT
'Talasemia rampas separuh daripada keluarga kami' - Ibu
Siti Rahani (kiri) kehilangan dua anak akibat talasemia sementara Umi Suraya masih bertarung untuk hidup dengan talasemia yang dihidapinya. - Foto Vivi Sumanti/Astro AWANI
"Talasemia rampas dua anak kami dan kini seorang lagi masih berjuang untuk terus hidup,'' itu luahan Siti Rahani Seman, 46 tahun yang mempunyai tiga anak penghidap penyakit berkenaan.
Siti Rahani dan suaminya, Ibrahim Daud, 46 tahun dianugerahkan lima anak dengan tiga daripadanya adalah penghidap talasemia.
Talasemia adalah kumpulan penyakit yang menghalang badan daripada menghasilkan jumlah darah yang mencukupi dan berkualiti.
Pesakit talasemia
Siti Rahani (kiri) kini hanya berharap agar Umi Suraya mampu meneruskan hidup walaupun terpaksa menanggung talasemia seumur hidupnya. - foto Astro AWANI
Keadaan ini disebabkan oleh perubahan terhadap gen yang mengawal penghasilan hemoglobin.
2013 merupakan tahun yang muram bagi keluarga ini apabila kehilangan anak ketiga, Muhammad Sazuan, 17 tahun dan diikuti Muhammad Asyraf, 24 tahun pada Oktober lepas.
“
Dia (Umi Suraya) selalu penat dan muka pucat jadi bila dapat tawaran ke kolej, terpaksa ditolak sebab fikir ke
”
- Ibu
Kini Umi Suraya, 19 tahun masih berjuang untuk meneruskan hidup sehingga perlu menggadaikan masa depan.
"Dia (Umi Suraya) selalu penat dan muka pucat jadi bila dapat tawaran ke kolej, terpaksa ditolak sebab fikir kesihatan dia.
"Anak akak ni memang talasemia, kurang darah merah dan setiap tiga bulan sekali memang kena tambah darah,'' kata Siti Rahani ketika ditemui di Rancangan Kemajuan Tanah Kesedar Jeram Tekoh.
"Tempoh berada di hospital pula bergantung kepada bekalan darah," jelasnya.
Namun bagi Siti Rahani, itu semua hanya dugaan buat mereka walaupun pahit, mereka sekeluarga tetap reda dengan ketentuanNya.
Dua lagi anak pasangan ini, bebas penyakit merbahaya berkenaan dan kini salah seorangnya sudah bekerja sementara seorang lagi masih belajar di Maktab Rendah Sains Mara Kuala Krai.
Siti Rahani kini hanya mampu berharap, talasemia tidak akan mejadi perampas satu lagi anak kesayangannya.
Topic Berkaitan
#anak
#hemoglobin
#Hospital
#Ibrahim Daud
#keluarga
#kesihatan
#Kuala Krai
#MARA
#meninggal dunia
#Muhammad Asyraf
#Muhammad Sazuan
#Penghidap Talasemia
#Rancangan Kemajuan Tanah Kesedar Jeram Tekoh
#Sains
#Siti Rahani Seman
#talasemia
#Umi Suraya
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan