PUTRAJAYA:Bekas Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN), Tan Sri Annuar Musa secara sinis meminta Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi agar memecat beliau sekali lagi.
Ini kerana, tegas Ahli Parlimen Ketereh itu, pemecatannya sebagai Setiausaha Agung BN dibuat dalam pertemuan dengan Ketua-ketua UMNO Bahagian adalah tidak sah.
"Ia tidak boleh dibuat oleh Presiden UMNO, mesti dibuat oleh Pengerusi BN dalam mesyuarat BN.
"Secara peraturannya, ia tertulis jelas, sebarang pelantikan mesti berunding dengan bahagian parti-parti lain dalam BN.
"Jadi saya cadangkan pecat saya sekali lagi bila mesyuarat BN diadakan, pecat lagi sekali," katanya dalam sidang akhbar di Kementerian Wilayah Persekutuan di sini, pada Rabu.
Menteri Wilayah Persekutuan itu turut memaklumkan, sehingga kini beliau masih belum mendapat surat rasmi pemecatan tersebut.
Mengulas lanjut, Annuar berkata, pemecatan itu dianggap tidak sah memandangkan tidak mengambil pandangan parti-parti lain dalam BN.
"Meskipun kecil, anggota komponen yang lain mempuyai hak untuk mencadangkan penganti Setiausaha Agung BN," ujarnya.
BACA: Annuar dakwa wujud gerakan kerjasama UMNO-DAP
BACA: Annuar Musa dedah surat sokongan pemimpin UMNO kepada Anwar Ibrahim
Umavathi Ramayah
Tue Jan 05 2021

Annuar Musa memberitahu, secara peraturannya, ia tertulis jelas, sebarang pelantikan mesti berunding dengan bahagian parti-parti lain dalam BN. - Gambar BERNAMA
![[INFOGRAFIK] UMNO putus hubungan dengan BERSATU selepas bubar Parlimen [INFOGRAFIK] UMNO putus hubungan dengan BERSATU selepas bubar Parlimen](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1893748/33543290901614877285609_640x360.jpg)
[INFOGRAFIK] UMNO putus hubungan dengan BERSATU selepas bubar Parlimen
![[INFOGRAFIK] Kronologi Runtuhan Jambatan Lebuh Raya Dalam Pembinaan (SUKE) [INFOGRAFIK] Kronologi Runtuhan Jambatan Lebuh Raya Dalam Pembinaan (SUKE)](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1893747/33543290891614877053307_640x360.jpg)
[INFOGRAFIK] Kronologi Runtuhan Jambatan Lebuh Raya Dalam Pembinaan (SUKE)

Agenda AWANI: Proses Mengerjakan Ibadah Umrah Ketika Pandemik COVID-19
Temu bual Nazri Kahar bersama Datuk Ahmad Ruzman Ahmad Razali, Ketua Pegawai Eksekutif, TH Travel & Services Sdn Bhd mengenai proses mengerjakan ibadah umrah ketika pandemik COVID-19 dalam Agenda AWANI.

Agenda AWANI: Peranan Jawatankuasa Khas Bebas Darurat 2021
Apakah peranan Jawatankuasa Khas Bebas Darurat 2021? Ikuti diskusi Nazri Kahar bersama Mufti Perlis yang juga Ahli Jawatankuasa Khas Bebas Darurat 2021 Dr. Mohd Asri Zainul Abidin dalam Agenda AWANI.

Jawatankuasa Khas Bebas Darurat jadi pengimbang tadbir urus negara
Ahlinya, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin melihat kewujudan jawatankuasa bebas darurat ini sebagai satu kredit yang baik untuk memperkukuh urus tadbir negara.

10 Berita Pilihan - (04 Mac 2021)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

AWANI Ringkas: COVID-19: 2,063 kes baharu | Bukan lemas tetapi kebocoran organ perut
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas (10:00PM).

AWANI Ringkas: Keuntungan Khazanah susut | Anwar jumpa Speaker minta Dewan Rakyat bersidang
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas (9:00PM).

"Doakan kita boleh balik kampung raya tahun ini" - Ismail Sabri
"Doakan kita boleh balik kampung raya Aidilfitri tahun ini," demikian luah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

AWANI Ringkas: PH rayu Agong titah Sidang Parlimen diadakan | Bersatu pandang serius surat Presiden UMNO
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas (11:00PM).

Annuar Musa dakwa surat Zahid kepada Muhyiddin pramatang
Annuar berkata tiada keperluan untuk Zahid secara "diam-diam berutus surat pemberitahuan untuk tidak berkerjasama" dengan Bersatu.

Annuar Musa selesai terima suntikan vaksin, seru rakyat supaya tidak bimbang
Annuar seru seluruh warga Wilayah Persekutuan agar segera tampil mendaftarkan diri untuk Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan.

"Cuti 55 hari di New Zealand untuk lawat keluarga, ikut prosedur" - Timbalan Menteri Wilayah
Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Santhara Kumar jelaskan, percutian beliau selama 55 hari diluluskan Perdana Menteri.

Residensi Prihatin projek rumah mewah, harga mampu milik
Annuar berkata, menerusi sasaran itu, sebanyak 20,000 unit akan dibina di Kuala Lumpur, 15,000 unit di Putrajaya manakala 5,000 unit di Labuan.

Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang Selasa, 16 Februari 2021.

Berita tempatan pilihan sepanjang Ahad
Berikut adalah 10 berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Ahad, 14 Feb 2021.

Dakwa Annuar Musa langgar SOP: Mohon maaf atau saya buat laporan polis - MP Kepong
Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa digesa untuk memohon maaf dan menerima hukuman atas tindakannya yang didakwa melanggar peraturan Prosedur Operasi Standard (SOP) PKP.

Akaun Rahsia UMNO: Bersatu, parti lain jangan keluar kenyataan tuduhan - Annuar Musa
Menurut Annuar, sepanjang lebih 20 tahun beliau sebagai Ahli Majlis Tertinggi parti itu tiada keputusan sedemikian pernah dibuat.

Residensi Prihatin sedia 12,000 unit rumah pada harga RM200,000
Annuar berkata, skim baharu itu akan menawarkan harga RM200,000 bagi setiap unit rumah meliputi tiga bilik dan dua bilik air.

Annuar 'malu' dengan Ebit Liew, mahu berkongsi idea bantu rakyat
"Saya rasa malu sebab saya wakil rakyat, dan saya tidak dapat buat sebanyak yang dia buat," kata Tan Sri Annuar Musa.