PENAMPANG: Mungkin masih ramai yang belum mengenali kepelbagaian sub etnik yang wujud dalam suku kaum Kadazan, Dusun, Murut, dan Rungus (KDMR) di Sabah.

Bersempena Pesta Kaamatan tahun ini, AWANI Borneo yang berada di Kadazan Dusun Cultural Association (KDCA) berkesempatan untuk mengenali lebih dekat keunikan budaya salah satu kumpulan sub etnik Dusun, iaitu Dusun Tatana.

Salah satu etnik yang tergolong daripada keluarga besar KDMR di Sabah, rata-rata masyarakat Dusun Tatana ini berasal dari daerah Kuala Penyu, di bahagian Pantai Barat Sabah dan mempunyai kaitan dengan kehadiran pedagang China ke negeri ini sekitar tahun 1800-an dahulu.

Selain memiliki keunikan tersendiri pada motif pakaian, tarian dan muzik, masyarakat etnik ini juga turut mempraktikkan budaya mengalai, moginum, serta meraikan Tahun Baharu Cina atas faktor asimilasi budaya sejak ratusan tahun lalu.

Menurut Ketua Adat Dusun Tatana, Kimsit Singgang yang ditemui di perkarangan rumah etnik Tatana di KDCA, beliau menjelaskan keunikan luhur kaum diwarisi mereka amat berbeza dengan suku KDMR yang lain.

"Keunikan ini Dusun Tatana mempunyai cabang. Ada adat Tatana ada juga dia pakai tu bobohizan (bomoh), ada juga yang meraikan Tahun Baharu Cina.

"Itu semua dilengkapi oleh suku Tatana, berkaitan ini Tahun Baharu Cina ini, asal usul orang daripada China datang ke Sabah ini masuk dari daerah Kuala Penyu, kemudiannya mereka pun ada yang berkahwin dengan masyarakat Dusun di sana dan sehingga beranak pinak tradisi meraikan Tahun Baharu Cina itu tetap dikekalkan," katanya.

Sementara itu, bagi pengunjung, Agnes Ebos, menyaksikan adat resam, baju tradisi dan budaya percakapan kaum Dusun Tatana di rumah adat mereka adalah satu pengalaman yang tidak boleh dilupakan.

Selain dapat berkenalan mesra dengan rombongan tuan rumah yang berkampung di rumah adat terbabit bersempena Pesta Kaamatan di KDCA, baginya apa yang penting adalah mengenali kepelbagaian budaya di negeri ini secara amnya.

"Apa yang menarik sekali di sini ialah ialah cara menghidang makanan, makanan tradisi kami ada kelupis kemudian kami ada dulang, kami panggil dulang.

"Kalau sesi minum atau moginum (arak) mesti adalah. Jadi kita bawa pergi di rumah tatana ini sebagai satu tontonan kepada semua anak-anak mudalah yang tidak sempat melihat upacara, dulu kami ada upacara moginum. Upacara moginum ini khas untuk orang meninggal, orang kahwin. Dia ada beberapa kategorilah," katanya.

Manakala bagi Erdayanie Idris pula, keseronokan menari dan menikmati makanan tradisi seperti tuhau (makanan berasaskan halia tempatan) amat bermakna baginya untuk mengenali lagi dengan secara dekat keharmonian masyarakat di Sabah, khususnya kaum Dusun Tatana.

"Pada mula-mula masuk tadi nampak orang menari.

"Ada merasa tuhau, tengok-tengok kraftangan macam tu. Menari lepas itu ada tarian muzik-muzik, makan-makan. Tengok banyak jualan dekat sini juga," katanya.

Salah seorang lagi pengunjung rumah adat Dusun Tatana, Jerdie Kingeorge pula berpendapat, perbezaan adat seperti upacara berubat kampung secara menari dikenali sebagai Mengalai juga agak ketara berbanding dengan etnik-etnik KDMR yang lain di Sabah.

"Mengalai tu pun memang lain daripada yang lain dan untuk kaum KDMR, upacara ini secara khusus untuk berubat kampung namun kini ia juga ada yang dipersembahkan untuk tatapan umum sebagai sebuah persembahan tradisi sahaja.

“Memang Dusun Tatana tidak sama ni suku-suku lain, nampak lain sikitlah cara dia mengalai, dan rentak gerakan tangan juga berbeza, jadi ini yang saya nampak perbezaan ketara meskipun etnik KDM lain pun juga mempunyai konsep perubatan yang sama,” katanya.

Untuk rekod, etnik Dusun Tatana yang kebanyakannya menetap di daerah Kuala Penyu mempunyai populasi seramai 20,000 orang.