KUALA LUMPUR: Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) melaksanakan tiga kaedah dalam membantu mahasiswa mendepani cabaran kenaikan harga barang ketika ini.

Tiga kaedah ini melibatkan kerjasama pengusaha kafeteria di kampus berkenaan yang mana mahasiswa dibantu dari segi pembelian makanan harian mereka.

"Mesyuarat telah memutuskan bahawa UPSI akan melaksanakan tiga langkah untuk membantu kebajikan pelajar iaitu dengan menyediakan menu Keluarga Malaysia mengikut kreativiti pengusaha kafeteria dengan harga selaras saranan Kemeterian Pengajian Tinggi (KPT)

"Selain itu UPSI akan mewujudkan 'Food Barakah Campaign' iaitu menyediakan tabung khas di setiap kafe untuk pembeli menyumbangkan baki bayaran bagi menampung dana kebajikan di kampus.

"Antara lain, UPSI turut bercadang untuk tampil dengan kempen 'Tapau Kit' yang mana mahasiswa membawa bekas sendiri ketika membeli makanan dan harga makanan akan dikurangkan oleh pengusaha kafe," menurut Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Profesor Madya Dr Norkhalid Salimin.

Jelas beliau lagi, 80 peratus pelajar UPSI adalah terdiri daripada keluarga berpendapatan rendah, B40.

"Langkah ini juga sebagai persediaan awal pihal UPSI dalam menerima semula kemasukan keseluruhan pelajar UPSI mulai Ogos bagi pelajar diploma dan Oktober bagi pelajar sarjana muda serta pasca siswazah," katanya.

Sebelum ini, satu mesyuarat telah diadakan yang dipengerusikan oleh Timbalan Pendaftar Kanan Bahagian Hal Ehwal Pelajar (BHEP), Maskana Ahmad bersama pegawai BHEP dan pengusaha kafeteria kolej kediaman bagi berbincang serta mencari kaedah terbaik dalam memelihara kebajikan pelajar.