SHAH ALAM:Seorang wanita berusia 40-an dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Shah Alam atas enam pertuduhan di bawah Seksyen 232 (2) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, kerana memiliki enam unit kotak media berjenama iBoite-X.
Dia didakwa atas kesalahan memperoleh secara haram perkhidmatan aplikasi kandungan yang dibekalkan Measat Broadcast Network System Sdn Bhd.
Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh didenda tidak melebihi RM300,000, atau penjara tidak lebih tiga tahun, atau kedua-duanya sekali bagi setiap kesalahan.
Tertuduh sebelum ini ditahan dalam satu serbuan yang dijalankan anggota polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Siber dan Multimedia (JSJK) Bukit Aman di Taman Putra Prima, Puchong pada 12 Disember 2019.
Serbuan kira-kira jam 2.30 petang itu turut disertai Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM), Bahgiaan Penguatkuasaan KPDNHEP, serta pegawai Measat Broadcast Network System Sdn Bhd.
Pemeriksaan di lokasi serbuan membawa kepada penemuan enam kotak media berjenama iBoite dan iBoiteX.
Hasil laporan forensik terhadap enam kotak media itu, terdapat perisian MyTV.apk iaitu satu sistem yang direka bentuk untuk memperoleh secara haram perkhidmatan siaran Astro.
Fareez Azman
Tue Feb 16 2021

Dia didakwa atas kesalahan memperoleh secara haram perkhidmatan aplikasi kandungan, yang dibekalkan Measat Broadcast Network System Sdn Bhd. - Astro AWANI

Konsep 'Malaysia Madani' bukan retorik atau slogan semata-mata - Wan Azizah
Konsep 'Malaysia Madani' yang diilhamkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bukan retorik atau slogan semata-mata, kata isteri Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Jangan susahkan rakyat ketika berkuasa - Anwar
Anwar mengingatkan pemimpin supaya menggunakan kuasa yang ada untuk kepentingan rakyat yang terdiri dari pelbagai kaum.

Lawatan Rasmi | Projek RTS antara yang akan dibincangkan bersama Singapura – Zambry
Projek Sistem Transit Rapid (RTS) yang akan menghubungkan Johor ke Singapura akan menjadi antara topik perbincangan sempena lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Singapura pada Isnin.

Pemilihan UMNO | Bermula Rabu di semua cawangan dan bahagian
Pemilihan UMNO bermula Rabu depan, tetap dilaksanakan di semua cawangan dan bahagian, walaupun ada bahagian yang digantung.

Pukul Isteri | Suspek direman empat hari, positif methamphetamine
Lelaki yang memukul isterinya dalam video tular sejak dua hari lalu direman empat hari bermula hari ini hingga 1 Februari bagi membantu siasatan. Suspek 35 tahun yang juga suami kepada mangsa ditahan polis sekitar jam 2.30 petang Jumaat.

Air Laut Pasang | Kampung tepi pantai diancam hakisan
Air laut pasang dan angin kuat menyebabkan beberapa rumah penduduk di Kampung Pantai Damak, Bachok dimasuki air laut.

Hujan berterusan diramal landa pantai timur, selatan tanah air, Sabah hingga Isnin
Hujan lebat berterusan tahap buruk dijangka melanda Tumpat, Pasir Mas, KB, Bachok dan Pasir Puteh di Kelantan serta seluruh kawasan di Terengganu.

Tiada keperluan doktor khas iringi Azizulhasni - PKBM
Datuk Amarjit Singh berkata, pegawai perubatan dari Institut Sukan Negara sudah mencukupi untuk memantau rapi Azizulhasni.

Pantau Kerajaan Baharu: Lawatan rasmi PM ke Singapura 30 Januari
Pantau Kerajaan Baharu kali ini bersama Penganalisis Politik Prof Madya Dr Ahmad Marthada Mohamed bagi membincangkan lawatan rasmi Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Singapura esok (30 Januari).

Belasungkawa | PM ucap takziah kepada keluarga mendiang Gopal Sri Ram
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga mendiang bekas Ketua Hakim Negara, Datuk Seri Sri Ram Gopal yang meninggal dunia pada Ahad. Anwar dalam satu ciapan di Twitter berharap agar urusan keluarga mendiang dipermudahkan dan mereka diberikan kecekalan berdepan saat ini.

Mahkamah Jenayah Antarabangsa buka semula siasatan 'perang dadah' oleh Filipina
Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) akan menyambung semula penyiasatan terhadap 'perang dadah' oleh Filipina yang menyebabkan beribu-ribu orang terkorban.

Tujuh warga Filipina didakwa miliki kad pengenalan palsu
Sabit kesalahan, mereka boleh dipenjara tidak melebihi tiga tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya sekali.

'PPBM bersedialah jadi kluster mahkamah 2.0' - Isham Jalil
Faizal tidak seharusnya mencampuri urusan Zahid kerana ia merupakan hak dan budi bicara Perdana Menteri untuk menentukannya.

Pemungut besi buruk dihukum gantung sampai mati
Mahkamah Tinggi Ipoh mendapati R Saravanan bersalah membunuh pengawal keselamatan, K Gobi Nathan pada lapan tahun lalu.

Lima pengamal perubatan tradisional terlepas hukuman mati
Lima pengamal perubatan tradisional termasuk dua wanita, terlepas daripada hukuman gantung sampai mati.

MH17: Waris keluarga terkorban masih harapkan pembelaan
Menurut Daud, dia berharap agar perkembangan mengenai kes berkenaan yang dibicarakan di peringkat antarabangsa dapat dimaklumkan kepada mereka dari semasa ke semasa.

Permohonan semakan kehakiman ibu bapa mendiang Teoh Beng Hock didengar 6 Jun
Mahkamah Tinggi menetapkan 6 Jun untuk mendengar permohonan semakan kehakiman oleh ibu bapa mendiang Teoh Beng Hock.

Dua didakwa buat tuntutan palsu insentif Penjana Perkeso berjumlah RM43,600
Dua individu didakwa mengemukakan dokumen palsu bagi menuntut insentif program Penjana Kerjaya 1.0 daripada Perkeso.

Suami isteri didakwa buat tuntutan palsu insentif Penjana Perkeso berjumlah RM30,000
Pasangan suami isteri dihadapkan ke mahkamah atas tiga pertuduhan mengemukakan dokumen palsu membabitkan Program Penjana Kerjaya Perkeso.

Kes Bella: Prosiding Siti Bainun diteruskan biarpun tiada peguam
Semasa prosiding, Siti Bainun memaklumkan sudah berbincang dengan peguam daripada Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).