KUALA LUMPUR: Bekas ketua pegawai eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas), Ahmad Idham Ahmad Nadzri mengesahkan dirinya dilantik sebagai Ketua Penerangan Gerakan Tanah Air (GTA) Negeri Sembilan.

Jelasnya, pengumuman itu dibuat oleh Pengerusi GTA Negeri Sembilan, Zamani Ibrahim sewaktu mesyuarat gerakan berkenaan yang diadakan di Seremban, pada Ahad.

"Saya terharu apabila dimaklumkan gerak kerja Hab Pendidikan Khas Ahmad Idham yang telah saya asaskan dan gerakkan di Port Dickson melalui Pertubuhan Briged Prihatin telah memberi impak di mata masyarakat.

"Selain itu, ia juga menjadi antara faktor yang dinilai oleh kepimpinan tertinggi Gerakan Tanah Air (GTA) di Negeri Sembilan sebelum membuat keputusan untuk mengumumkan pelantikan ini.

"Walaubagaimanapun pelantikan ini bukan untuk dibanggakan sebaliknya jawatan yang diberikan ini merupakan amanah dan tanggungjawab yang harus saya galas sebaiknya," katanya dalam satu kenyataan di Facebook.


Ahmad Idham berkata, melalui pelantikan itu, ia memberi gambaran jelas Gerakan Tanah Air bukan sekadar gabungan di antara parti politik sebaliknya ianya turut menggabungkan pertubuhan badan bukan kerajaan  (NGO), kumpulan profesional dan individu.

"Buktinya, saya selaku Pengerusi Pertubuhan Briged Prihatin telah dilantik tanpa perlu menyertai mana-mana parti politik.

"Saya komited untuk terus menyampaikan kepada masyarakat bahawa Gerakan Tanah Air bukan hanya gabungan retorik parti politik seperti yang digembar-gemburkan sebaliknya ianya adalah gerakan rakyat untuk rakyat bagi mengangkat pemimpin melayu muslim yang berwibawa tanpa terikat kepada politik kepartian," ujarnya.

Pada 4 Ogos lalu, Pengerusi Penaja GTA, Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan penubuhan GTA yang disertai empat parti iaitu Pejuang, Berjasa, Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) dan Parti Perikatan India Muslim Nasional (Iman) serta terbuka kepada badan bukan kerajaan (NGO), orang perseorangan, ahli akademik serta profesional dalam kalangan Melayu.