PUTRAJAYA: Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Tan Sri Muhyiddin Yassin menafikan desas-desus Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Datuk Rashid Hasnon akan meninggalkan parti mengikuti jejak Datuk Zuraida Kamaruddin.
Menurut Muhyiddin, dakwaan dua Ahli Parlimen dari parti berkenaan akan meninggalkan Bersatu adalah tidak benar.
Bahkan, tegas bekas Perdana Menteri itu, beliau dan dan Mohamed Azmin sering berbincang mengenai masa depan Bersatu.
Sementara Rashid pula, jelas Muhyiddin, tidak pula memaklumkan hasratnya meninggalkan Bersatu ketika bertemu dalam sambutan Hari Raya Aidilfitri baru-baru ini.
Kata Muhyiddin, dakwaan Timbalan Speaker Dewan Rakyat akan mengikut jejak langkah Zuraida juga tidak berasas dan memperlihatkan ada pihak yang takut dengan Bersatu.
"Kenapa tak kata semua keluar (Bersatu)? Lagi besar berita… setahu saya tidak betul (Azmin, Rashid keluar Bersatu) saya rapat dengan Azmin. Dia adalah menteri yang datang daripada Bersatu dan kita kerap berbincang bukan saja soal masuk keluar, soal masa depan.
"Datuk Rashid saya ada jumpa ketika sambutan hari raya, tidak ada cerita pasal nak keluar parti, cuma cerita makan ketupat sahaja.
"Jadi pada saya desas desus ini tidak benar, kenapalah nak beri tumpuan kepada Bersatu, apa nak bimbang sangat dengan Bersatu? Parti kecil sahaja… jadi kalau tidak ada cerita itu lagi baik,” katanya dalam sidang media selepas mesyuarat keenam Majlis Pemulihan Negara (MPN), di Kementerian Kewangan di sini, hari ini.
Muhyiddin berkata demikian sebagai mengulas laporan bahawa Azmin dan Rashid dijangka melompat parti dan dikatakan akan mengikut jejak Zuraida menyertai Parti Bangsa Malaysia (PBM).
Ditanya status penganti Zuraida sebagai menteri dari Bersatu, Muhyiddin berkata, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan, akan mengadakan pertemuan dengannya selepas bertemu dengan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi itu.
“Saya beritahu bahawa pendirian kita bahawa Zuraida dahulu duduk (sebagai menteri) atas kapasiti sebagai ahli Bersatu dan memang semenjak dulu kuota itu adalah kuota Bersatu.
"Tetapi keputusan melantik siapa itu hak perdana menteri dan kita akan calonkan nama yang dianggap sesuai untuk menggantikan Zuraida,” katanya lagi.
Astro Awani
Tue Jun 14 2022

Muhyiddin menafikan Azmin dan Rashid akan mengikut jejak Zuraida meninggalkan Bersatu. - Gambar fail
EU sokong pihak berkuasa Palestin mentadbir Gaza
EU menyokong Pihak Berkuasa Palestin sebagai pihak yang paling sesuai untuk mentadbir Gaza. Kaja Kallas mengutuk penyambungan semula perang di Gaza dan menyokong gencatan senjata. Beliau juga menegaskan bahawa keganasan oleh peneroka dan pembinaan penempatan baharu melemahkan prospek penyelesaian dua negara.
Agensi pelarian PBB gantung hampir semua bantuan perubatan di Mesir
Agensi pelarian PBB gantung hampir semua bantuan perubatan di Mesir

PN hanya terbuka kerjasama dengan UMNO demi masa depan rakyat – Hamzah
Menurut Hamzah, kenyataan yang dikeluarkannya dalam podcast Keluar Sekejap baru-baru ini disalah tafsir.

BYD atasi Tesla, catat pendapatan AS$107.2 bilion pada 2024
Pendapatan tersebut meningkat 29 peratus berbanding tahun sebelumnya, melebihi unjuran Bloomberg sebanyak CN766 bilion.

Pemandu kereta rempuh penunggang motosikal bawah jejambat ditahan
Siasatan awal mendapati, penunggang motosikal yang berhenti di lorong kecemasan di bawah jejambat, dirempuh sebuah kereta dari belakang.

'Yayasan Amal Malaysia terima dana USAID - fitnah jahat'
Mohd Razali berkata, YAM beroperasi secara bebas dengan berlandaskan prinsip ketelusan, integriti dan kebertanggungjawaban dalam setiap inisiatif.

Agensi pelarian PBB gantung hampir semua bantuan perubatan di Mesir
Mulai sekarang, agensi PBB hanya boleh membiayai rawatan kecemasan dalam situasi yang mengancam nyawa, kata jurucakap UNHCR.

Turkiye penting untuk keselamatan Eropah, kata Erdogan
Erdogan menegaskan bahawa Eropah tidak boleh memastikan keselamatannya tanpa Turkiye.

Pesuruhjaya Perdagangan EU ke Washington untuk elak perang perdagangan
Sefcovic dijadualkan bertemu dengan Setiausaha Perdagangan AS, Howard Lutnick, dan Wakil Perdagangan, Jamieson Greer.

Angola tarik diri sebagai pengantara konflik DR Congo - Presiden
Pengantara baharu akan dikenal pasti dalam beberapa hari akan datang, kata presiden Angola dalam satu kenyataan.

Bicara kes salah guna jawatan, pengubahan wang haram Muhyiddin bermula 17 Sept
Perbicaraan kes menyalahgunakan kedudukan dan menerima wang daripada aktiviti haram dihadapi Tan Sri Muhyiddin Yassin akan bermula 17 Sept ini.

Dua bekas PM cadang usul khas isu Palestin dibentang di Parlimen
Ismail Sabri berkata dunia harus mengecam cadangan itu yang tidak berperikemanusiaan dan tidak harus dibenarkan untuk direalisasikan.

Bekas TKSUS Muhyiddin jumpa wakil Wan Saiful berhubung projek Jana Wibawa
Asmar berkata terdapat juga beberapa individu berjumpa secara terus dengan Muhyiddin berhubung permohonan projek berkenaan sebelum berjumpa dengan beliau.

Muhyiddin mahu cabar Akta Hasutan di Mahkamah Persekutuan
Muhyiddin yang berdepan satu kes hasutan ketika kempen PRK DUN Nenggiri akan merujuk persoalan undang-undang berhubung Akta Hasutan 1948 ke Mahkamah Persekutuan.

Sebut perkataan menghasut: Muhyiddin kekal pengakuan tidak bersalah
Muhyiddin mengekalkan pengakuan tidak bersalah di Mahkamah Tinggi hari ini atas pertuduhan menyebut perkataan menghasut semasa kempen PRK Nenggiri.

Muhyiddin ingatkan pemimpin PN semak fakta sebelum buat kenyataan
Pemimpin Perikatan Nasional (PN) diingatkan supaya menyemak fakta terlebih dahulu sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan secara terbuka.

Saman fitnah: Muhyiddin bayar ganti rugi RM1.4 juta kepada Lim Guan Eng
Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mendepositkan RM1.4 juta sebagai jumlah penghakiman ganti rugi saman fitnah yang perlu dibayar kepada Pengerusi DAP Lim Guan Eng.

Kes Muhyiddin: 4 salah guna kedudukan, 3 AMLA dibicarakan bersama
Hakim, Azura Alwi memutuskan demikian selepas berpuas hati dengan permohonan pendakwaan selaku pemohon, untuk menggabung kes-kes itu.

Saman fitnah terhadap Muhyiddin: Guan Eng fail rayuan, mahu faedah lima peratus
Lim tidak berpuas hati apabila tiada perintah mengenai kadar faedah lima peratus setahun ke atas jumlah pampasan dalam keputusan Hakim Roz Mawar Rozain.

Muhyiddin dapat penangguhan bersyarat, perlu bayar RM400,000 sebelum 31 Dis
Mahkamah Tinggi mengarahkan Muhyiddin membayar sebahagian jumlah penghakiman, iaitu RM400,000 kepada Lim sebelum 31 Dis ini.