KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berharap agar kesemua barisan Kabinet yang dibentuk pada Jumaat dinilai berdasarkan hasil dan pencapaian.

Jelas bekas Perdana Menteri itu, sekiranya penilaian itu kurang memuaskan, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob perlu menggugurkan menteri-menteri yang gagal membuktikan pencapaian selepas berakhirnya tempoh 100 hari.

“Harapan saya satu sahaja. Bahawa kabinet hari ini perlu berdasarkan hasil dan pencapaian.

“PM ke-9 akan gugurkan menteri-menteri yang gagal membuktikan pencapaian serta kemampuan mereka selepas tempoh 100 hari yang diberi telah berlalu,” ujarnya dalam satu hantaran di Facebook pada Jumaat.

Kata Ahli Parlimen Pekan itu lagi, countdown 100 hari seperti yang ditegaskan oleh Ismail Sabri dalam pengumuman Kabinet baharu itu mestilah bermula sekarang.

BACA: Kabinet baharu: PM beri 100 hari buktikan pencapaian awal

BACA: [LAPOR LANGSUNG] Ini kabinet baharu Ismail Sabri 

Beliau pada masa sama mempertahankan barisan Kabinet yang diumumkan Perdana Menteri, meskipun menyedari ramai rakyat kecewa dengannya.

“Bagaimanapun, saya faham kenapa PM9 dan YDP Agong membuat keputusan berikut. Ia dibuat bagi mengelak perubahan terlalu besar dilakukan pada ketika tempoh kritikal ini,” jelasnya.

Bagaimanapun, Najib memberitahu akan cuba membantu seberapa yang mungkin dalam usaha memulihkan negara termasuk membabitkan COVID-19, ekonomi dan kesejahteraan rakyat.


Kabinet Baharu | 100 hari buktikan pencapaian - Akhbar Satar

Terdahulu, Ismail Sabri menegaskan, barisan Kabinet baharu itu akan dipastikan kekal komited dalam menjayakan agenda negara melalui jalinan kerjasama rentas parti bagi memacu pemulihan ekonomi demi kesejahteraan rakyat.

Beliau dalam perutusan ‘Pembentukan Kabinet’ berkata, barisan Jemaah Menteri tersebut dipilih daripada kombinasi mereka yang berpengalaman serta diyakini mampu membantu negara memulihkan ekonomi.

Menurut Ismail Sabri lagi, Kabinet baharu itu juga perlu berorientasikan hasil berlandaskan tiga prinsip – peka dengan keperluan semasa; bertanggungjawab dan beramanah serta mengembalikan semula keyakinan rakyat.

Dalam masa sama, Ismail Sabri menegaskan, beliau secara peribadi akan memastikan Kabinet tersebut menekan budaya kerja berprestasi tinggi.