KUALA LUMPUR: Polemik politik yang berlaku ketika krisis COVID-19 akan mempengaruhi gelagat pola pengundian dalam kalangan rakyat pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Menurut penganalisis politik Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Sivamurugan Pandian, pemimpin politik tidak seharusnya selesa dengan keputusan dibuat mereka ketika ini kerana kesan jangka panjangnya kepada orang ramai akan diterjemahkan pada kertas undi.

“Rakyat akan melihat apa yang berlaku sepanjang 2018 sehingga hari ini, malahan saya melihat ramai sudah tidak terikat atau memberikan kesetiaan kepada parti atau personaliti politik tetapi lebih kepada isu sekeliling mereka.

“Kemungkinan kita akan melihat tidak lagi wujud persoalan parti-parti politik gergasi mendominasi sebaliknya rakyat tertumpu kepada isu-isu semasa untuk pergi mengundi.

“Apa yang telah rakyat lalui sepanjang era COVID-19 dan bagaimana peranan pemimpin politik dan wakil rakyat ketika menangani cabaran COVID-19 ketika rakyat sedang bergelut,” katanya kepada Astro AWANI, pada Rabu.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai hala tuju politik negara selepas berlaku satu lagi kekacauan politik selepas UMNO menarik diri daripada menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Justeru, Sivamurugan menggesa pemimpin politik mengambil iktibar daripada apa yang berlaku sebelum membuat sebarang keputusan dengan tidak memberi keutamaan kepada parti mahupun personaliti politik.

“Polemik politik yang bertali-arus menjejaskan Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang sedang dilaksanakan dan memperlahankan usaha negara keluar daripada COVID-19.

“Menteri yang menerajui Kementerian Kesihatan dan Program Imunisasi Kebangsaan (PICK) keduanya daripada UMNO dan mereka telah mainkan peranan yang besar malah jika berlaku perubahan ini menjejaskan perancangan.

“Bagi saya apa yang penting adalah masa yang dipilih untuk membawa perubahan-perubahan ini kerana rakyat berada dalam keadaan kritikal dengan kes COVID-19 semakin meningkat serta proses vaksinasi harus dipercepatkan,” ujarnya.

[LAPOR LANGSUNG] Perdana Menteri selesai menghadap Agong

Tambah Sivamurugan, sekiranya masing-masing pemimpin politik tidak kira kerajaan ataupun pembangkang masih bergelut dengan soal politik maka sukar untuk mendapatkan kejayaan yang baik dalam pengurusan COVID-19.


AWANI Ringkas: UMNO tarik balik sokongan terhadap Kerajaan PN

“Sentiasa akan ada satu lagi kumpulan yang mahu menggulingkan mereka yang telah dilantik dan proses ini akan berterusan sehingga rakyat muak, bosan dan kecewa dengan pemimpin dipilih mereka,” tambahnya.

Ditanya mengenai apakah penyelesaian yang boleh dilakukan untuk menamatkan polemik politik di era Pandemik COVID-19, Sivamurugan berkata, ahli Parlimen yang mempunyai majoriti sokongan di Dewan Rakyat secara menyakinkan boleh dicadangkan untuk memimpin negara.

“Saya tidak melihat kerajaan interim sebagai penyelesaian kerana ia tiada dalam perlembagaan dan sekiranya majoriti itu masih boleh dipertikaikan kita akan berbalik kepada masalah dan isu yang sama.

“Krisis politik telah mendominasi sejak 2018 dan kita mahu memberikan noktah kepada perkara itu dengan pelantikan seorang Perdana Menteri yang mempunyai majoriti yang besar dan pembentukan kerajaan yang ampuh supaya kita dapat bergerak ke hadapan,” jelas beliau.