KUALA LUMPUR: Pimpinan baharu Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO sesi 2023 hingga 2026 mengadakan mesyuarat pertamanya di Menara Dato' Onn, Pusat Dagangan Dunia, di sini hari ini.
Antara pemimpin tertinggi yang kelihatan hadir ialah Naib Presiden UMNO Datuk Seri Johari Abdul Ghani yang tiba kira-kira 1.30 tengah hari.
Hadir sama adalah beberapa Ahli MKT iaitu Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah, Datuk Seri Mohd Sharkar Shamsudin, Datuk Lokman Noor Adam dan Isham Jalil.
Mohd Sharkar ketika ditemui pemberita berkata antara agenda mesyuarat pertama itu adalah Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dijangka menggariskan hala tuju baharu serta mengemukakan beberapa isu yang perlu diberi tumpuan terutama dalam berhadapan pilihan raya di enam negeri nanti.
"Kedua, mungkin Presiden UMNO akan melantik Ahli Majlis Tertinggi tambahan dan sebagainya," katanya dan menambah mesyuarat berkenaan juga akan mengadakan majlis suai kenal antara ahli MT yang baharu dan lama.
Mohd Sharkar berkata seramai empat muka baharu dalam MT kali ini iaitu Datuk Abdul Razak Abdul Rahman, Datuk Seri Shahaniza Shamsuddin, Datuk Mohd Rafi Ali Hassan dan Dr Muhamad Akmal Saleh.
Sabtu lepas, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pahang Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan Datuk Seri Johari Abdul Ghani diumumkan pemenang jawatan Naib Presiden UMNO bagi sesi 2023-2026.
Antara lain yang menang jawatan Ahli MT adalah Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Maslan dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin.
-- BERNAMA
Bernama
Wed Mar 22 2023

Pimpinan baharu Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO sesi 2023 hingga 2026 mengadakan mesyuarat pertamanya di Menara Dato' Onn, Pusat Dagangan Dunia, hari ini. - Foto Facebook/UMNO Online

Bunuh warga emas, dua lelaki tempatan ditahan polis
Dua lelaki ditahan polis bagi membantu siasatan kes bunuh seorang lelaki warga emas dalam kejadian di kawasan semak di Jalan Song Ban Kheng, Bukit Mertajam, semalam.

Korban banjir di Haiti meningkat kepada 51 orang
Hujan lebat di Haiti menyebabkan sekurang-kurangnya 51 orang maut, 18 hilang manakala 140 lagi cedera, menurut Direktorat Perlindungan Awam pada Selasa.

Maxis ulangi komitmen untuk tandatangani perjanjian akses 5G dengan DNB
Maxis Bhd (Maxis) mengulangi komitmennya untuk menandatangani perjanjian akses 5G dengan Digital Nasional Bhd (DNB) untuk menyediakan perkhidmatan 5G kepada pelanggan mereka.

Anak bekas menteri akan fail representasi berhubung tuduhan libatkan minyak masak
Mahkamah menetapkan 12 Julai ini untuk sebutan semula kes.

Setiausaha syarikat ditahan bantu siasatan kes penipuan RM207,832
Lelaki berusia 48 tahun itu ditahan ketika hadir menyerah diri di pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Komersial Ibu Pejabat Polis Barat Daya.

SPRM tahan pegawai imigresen bantu siasatan terima rasuah lebih RM500,000
Suspek berusia 37 tahun itu ditahan selepas hadir memberi keterangan di pejabat SPRM di sini petang tadi.

Ribut siklon Biparjoy dijangka terus mengganas - IMD
Siklon itu akan bergerak hampir ke utara dalam tempoh 24 jam seterusnya dan kemudian ke utara-barat laut dalam tempoh tiga hari berikutnya.

Polis tumpaskan sindiket penipuan dalam talian
Seramai 16 ahli sindiket warga tempatan termasuk enam wanita, berumur lingkungan 15 hingga 37 tahun ditahan.

Teknologi awan, pusat data main peranan besar dalam Digital Malaysia - Fahmi
Teknologi awan dan pusat data adalah perkara asas untuk mencapai sumbangan ekonomi digital 25.5 peratus kepada KDNK pada 2025.

Terbuka Singapura: Tze Yong, Soon Huat-Shevon mara ke pusingan kedua
Perseorangan badminton lelaki negara Ng Tze Yong melepasi pusingan pertama Kejohanan Badminton Terbuka Singapura 2023 hari ini, selepas mengetepikan cabaran pemain Ireland.

MKT UMNO sesi 2023-2026 adakan mesyuarat pertama hari ini
Pimpinan baharu Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO sesi 2023 hingga 2026 mengadakan mesyuarat pertamanya di Menara Dato' Onn, Pusat Dagangan Dunia, hari ini.

'Malam ini saya dipecat oleh parti yang saya sayang. Unbowed, unbent, unbroken' - Khairy
Bekas Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin beliau tidak tunduk, tidak bengkok dan tidak putus meskipun tindakan pemecatan keahlian UMNO yang dikenakan terhadapnya pada Jumaat.

'Pembersihan' besar-besaran?, Mesyuarat MKT UMNO malam ini jadi tumpuan
Mesyuarat MKT UMNO malam ini, bakal menjadi tumpuan berikutan keputusan penyingkiran beberapa pemimpin yang dikaitkan dengan tindakan sabotaj dan mengkritik kepemimpinan parti.

Mesyuarat MKT UMNO malam ini rutin sebelum PAU2022 - Ahmad Zahid
Mesyuarat MKT UMNO malam ini adalah mesyuarat rutin sebelum persidangan sempena Perhimpunan Agung UMNO 2022 yang akan berlangsung esok, kata Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Ismail Sabri, Mahdzir Khalid tidak hadir mesyuarat MKT UMNO malam ini
Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin mengesahkan dua lagi Naib Presiden, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Datuk Seri Mahdzir Khalid tidak hadir ke mesyuarat tersebut.

Mesyuarat MKT: UMNO pecat seorang ketua bahagian, dua ketua wanita bahagian
Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO memecat tiga ahlinya, seorang ketua bahagian dan dua ketua wanita bahagian.

Mesyuarat MKT di Menara Dato' Onn, kelibat Rosmah turut kelihatan
Pascapembentukan Kabinet, Menara Dato' Onn kembali menjadi tumpuan apabila Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO berlangsung malam ini.

Pimpinan UMNO mula tiba, hadiri Mesyuarat MKT
Beberapa pimpinan UMNO tiba di Menara Dato Onn, Pusat Dagangan Dunia (WTC) bagi menghadiri Mesyuarat Biro Politik UMNO, pada Jumaat.

Mesyuarat MKT UMNO: Pemimpin UMNO tiba di Menara Dato' Onn
Ibu Pejabat UMNO di Menara Dato' Onn di sini, kembali menjadi tumpuan petugas media berikutan berlangsungnya mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) pada malam ini.

MKT UMNO bermesyuarat malam ini, kali pertama disertai Naib Presiden parti sebagai Perdana Menteri
Mesyuarat MKT sepatutnya berlangsung pada Sabtu lepas, namun ditangguh sebanyak dua kali, sebelum tarikh dimuktamadkan hari ini.