SHAH ALAM: Presiden Muafakat Nasional (MN), Tan Sri Annuar Musa menegaskan badan bukan kerajaan (NGO) itu tidak akan didaftarkan sebagai sebuah parti politik.
Bekas Ketua UMNO Bahagian Ketereh itu berkata, perkara tersebut tidak akan berlaku ekoran enggan melihat lebih banyak parti yang memecahbelahkan orang Melayu, kerana itu prinsipnya sejak berkecimpung dalam politik.
"Saya beri jaminan MN tidak boleh jadi parti. Kalau saya ada peluang, ruang, saya nak lihat Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan ahli UMNO yang keluar parti, kembali bersama. Ahli Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) juga kembali kepada UMNO, biar tinggal UMNO dan Pas sahaja serta parti-parti lain.
“Saya percaya dalam konteks membangunkan bangsa terutama negara majmuk seperti Malaysia, kena ada tiang seri dan ia mesti datang daripada kelompok teras iaitu bumiputera dan orang Melayu.
“Jika kaum majoriti dan kelompok teras ini tidak berpecah belah, maka ia jadi tiang seri dan asas, tetapi perpaduan itu jangan benci orang lain, menafikan hak kaum lain, (jadi) fanatik agama.
"Pokok pangkalnya, parti orang Melayu kena kembali kepada garis panduan dalam al-Quran dan sunnah,” katanya pada program Sinar Live bertajuk 'Apa khabar Annuar Musa?’ yang disiarkan secara langsung di semua platform digital Sinar Harian pada Khamis.
Dalam pada itu Annuar turut mendedahkan, kerjasama antara Pas dan UMNO menerusi gagasan MN telah digagalkan oleh individu yang berkepentingan hingga menyebabkan permuafakatan tersebut gagal diteruskan.
Katanya, beliau mengetahui terdapatnya gerakan yang dilaksanakan bertentangan dengan keputusan dipersetujui ketika penubuhan gagasan berkenaan.
“Sebagai Setiausaha Agung MN ketika itu, saya bergerak untuk menggabungkan lebih banyak parti Melayu dan sebagainya, (tetapi) ada orang tertentu pergi 'pusing' buat jajaran baharu secara senyap-senyap.
“Saya tak nak dedahkan secara terbuka ketika itu kerana tidak mahu parti berkecamuk, tetapi saya tahu lebih awal.
"Saya tahu dengan tepat usaha dibuat di belakang, lari dari keputusan MN sedangkan ia diputuskan dalam Mesyuarat Tertinggi (UMNO), Biro Politik dan Perhimpunan Agung UMNO manakala Pas pula (diputuskan) dalam Dewan Syura dan muktamar.
"Sampai hari ini belum terombak,” katanya. - Sinar Harian
Sinar Harian
Thu Dec 29 2022

ANNUAR: Saya percaya dalam konteks membangunkan bangsa terutama negara majmuk seperti Malaysia, kena ada tiang seri dan ia mesti datang daripada kelompok teras iaitu bumiputera dan orang Melayu. - Gambar fail
![AWANI Borneo [25/03/2023] – Destinasi baharu | Bantu golongan Asnaf | Kekurangan bekalan darah AWANI Borneo [25/03/2023] – Destinasi baharu | Bantu golongan Asnaf | Kekurangan bekalan darah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/2015601/19199450371679743330068_640x360.jpg)
AWANI Borneo [25/03/2023] – Destinasi baharu | Bantu golongan Asnaf | Kekurangan bekalan darah
Laporan berita padat dan ringkas dari Borneo bersama Assim Hassan #AWANIBorneo 25 Mac 2023 : MYAirline terokai penerbangan ke Pontianak Aplikasi jejak Asnaf mudahkan Tabung Baitulmal Sarawak Hospital Tawau sasar 100 pain darah #AWANInews #MalaysiaBangkit Saksikan #AWANIBorneo setiap hari 7 malam di saluran 501 Astro AWANI dan astroawani.com

Penemuan puluhan bangkai kucing: Suspek seorang penyayang, pencinta haiwan - Jiran
Lelaki yang dipercayai mempunyai kaitan dengan kes penemuan puluhan bangkai kucing di Cheras dilihat sebagai seorang individu penyayang dan pencinta haiwan peliharaan itu.

Bazar Jalan Pantai meriah seawal jam 2 petang
Bazar Jalan Pantai, Sandakan meriah seawal jam 2 petang dibanjiri pengunjung pelbagai kaum dan agama. Selain menjual pelbagai juadah, tahap kebersihan bazar ini sangat memuaskan.

4,486 fakir dalam senarai TBS
Lebih 4,000 penerima bantuan sara hidup yang dikategorikan sebagai fakir disenaraikan dalam sistem pengkalan data Tabung Baitulmal Sarawak (TBS) dan layak terima bantuan Aidilfitri.

Jaga kebajikan, KPWKM kaji kerjasama bersama KKM
Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat sedang mengkaji penambahbaikan Akta Orang Papa 1997 termasuk aspek kerjasama dengan KKM.

Sasar 100 pain darah bantu kekurangan darah hospital Tawau
Kempen derma darah dianjurkan Gereja Saint Patrick Tawau bagi membantu Hospital Tawau dengan kekurangan darah sempena bulan Ramadan.

RM107.43 juta diperuntuk untuk bina kompleks OKU, warga tua
Kerajaan Sabah memperuntukkan lebih RM100 juta kepada Jabatan Perkhidmatan Kebajikan Am bagi memenuhi keperluan golongan OKU dan warga tua.

Pembangunan IKN Nusantara, MyAirline kaji destinasi baharu
MyAirline Sdn Bhd sedang kaji dan teroka destinasi baharu syarikat penerbangan tambang murah itu dari Kuching ke Pontianak bagi sambut pembangunan ibu negara Nusantara di Kalimantan Timur.

Industri pembuatan songkok masih releven
Industri pembuatan songkok di Kuching masih releven dan menjanjikan pulangan memberangsangkan. Pengusaha, Siti Mariam usahakan legasi ibu mertuanya sebagai sumber pendapatan sampingan.

Aplikasi jejak Asnaf TBS bantu salur bantuan lebih efektif
Guna aplikasi Jejak Asnaf Tabung Baitulmal Sarawak bagi bantu lebih ramai yang memerlukan. Aplikasi itu dapat meningkatkan produktiviti serta kecekapan penyaluran bantuan kepada golongan sasar.

Pas terbuka terima Annuar Musa, bekas pemimpin UMNO itu disifatkan berwibawa - Abdul Hadi
Pas dengan tangan terbuka menerima bekas Ahli Parlimen Ketereh, Tan Sri Annuar Musa untuk menyertai parti Islam itu.

Annuar Musa mahu kembali berpolitik, sedia sertai parti yang selari prinsip
Bekas Ahli Parlimen Ketereh itu harap ada parti yang sudi menerimanya sebagai ahli biasa.

Dr Mahathir akan jumpa MN bincang hala tuju NGO Melayu
Dalam perjumpaan itu nanti, keduanya akan berbincang mengenai hala tuju NGO Melayu dan usaha mengukuhkan penyatuan orang Melayu.

Langkah pembersihan hanya hasilkan lebih banyak kotoran - Annuar Musa
Tindakan dilakukan parti berkenaan pada Jumaat itu hanya akan menghasilkan lebih banyak kotoran.

Bekas menteri, Zuraida dan Mohd Redzuan dilantik Timbalan Presiden Muafakat Nasional
Dua bekas menteri, Datuk Zuraida Kamaruddin dan Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof dilantik sebagai Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN).

Isu Menara KL: Annuar Musa ambil tindakan undang-undang terhadap 3 individu
Annuar yang juga bekas Menteri Komunikasi dan Multimedia berkata beberapa hantaran di media sosial telah menjejaskan imej dan reputasinya.

MN tidak akan didaftarkan sebagai parti politik - Annuar
Perkara tersebut tidak akan berlaku ekoran enggan melihat lebih banyak parti yang memecahbelahkan orang Melayu.

Kementerian sedia bekerjasama jika penjualan saham Menara KL disiasat - Fahmi Fadzil
Kementerian Komunikasi dan Digital bersedia untuk bekerjasama jika pihak berkuasa menyiasat pengambilalihan Mnenara KL.

Annuar hormati keputusan personaliti tarik diri sertai MN
Kata Annuar, pendukungnya perlu komited, istiqamah dan reda serta ikhlas dalam berkhidmat.

'Lebih baik saya neutral'- Jamal Abdillah tarik diri dari Muafakat Nasional
Penyanyi terkenal Datuk Jamal Abdillah memaklumkan menarik diri dari menyertai pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Muafakat Nasional (MN) atas faktor prinsip yang disifatkan tidak sesuai dengan dirinya.