KUALA LUMPUR: Perwakilan Johor menegaskan bahawa dua jawatan tertinggi dalam parti UMNO wajar dipertandingkan pada pemilihan akan datang demi kesuburan sistem demokrasi parti.
Timbalan Ketua UMNO Bahagian Iskandar Puteri, Datuk Pandak Ahmad berkata, jika benar UMNO mahukan perpaduan dan kestabilan, kenapa hanya jawatan Presiden dan Timbalan Presiden sahaja yang dicadangkan supaya tidak dipertandingkan.
"Sebab secara demokrasi akar umbi mahukan itu (dipertandingkan), dan bukan dimonopoli atau parti ini bukan mesti sampai bettahun-tahun jadi Presiden untuk kerjasama parti. Itu hasrat semua ahli parti dan pemimpin hendak lah ada perubahan dalam konteks pucuk pimpinan parti.
"Kalau kata Presiden dan Timbalan Presiden UMNO tak tanding, kenapa tidak jawatan bawah seperti ketua bahagian tak dipertandingkan? Kalau kata itu nak elak perpecahan," katanya selepas membahaskan Ucapan Dasar Presiden sempena Perhimpunan Agung UMNO 2022 (PAU2022) pada Sabtu.
Mengulas lanjut, Pandak berkata usul tambahan yang dibawa oleh Perwakilan Negeri Sembilan, mencadangkan agar dua jawatan tertinggi dalam parti tidak dipertandingkan juga didakwa tidak sempurna.
Mengikut Fasal, 30, Perlembagaan UMNO dan Perkara 10 Peraturan Persidangan, beliau berkata usul berkenaan tidak boleh diteruskan.
"Sebab jawatan Presiden dan Timbalan Presiden dipertandingkan ia melibatkan Perlembagaan parti, bukan boleh bawa serentak dengan tujuh usul Perhimpunan Agung UMNO 2022 ini, ia kena asing.
"Usul yang sempurna daripada bahagian dan disahkan sama ada usul ini, usul yang boleh dijawab, dibahas atau sebagainya. Jadi semalam usul dari Negeri Sembilan telah mencadangkan agar usul tambahan, usul ini tak boleh dari segi prosedurnya," katanya lagi.
Pada Sabtu, Ketua Penerangan UMNO, Isham Jalil mengesahkan Perwakilan Negeri Sembilan telah mengemukakan usul tambahan agar dua jawatan tertinggi tidak dipertandingkan.
Usul berkenaan turut disokong oleh Perwakilan dari Terengganu, Selangor, Perwakilan Wanita dan Pulau Pinang.
Hasimi Muhamad
Sat Jan 14 2023

Datuk Pandak Ahmad berkata usul tambahan yang dibawa oleh Perwakilan Negeri Sembilan, mencadangkan agar dua jawatan tertinggi dalam parti tidak dipertandingkan juga didakwa tidak sempurna - Foto/Astro AWANI

Mengapa syarikat penerbangan tidak boleh bekerjasama? - Tony Fernandes
Syarikat penerbangan disaran menjalin kerjasama agar dapat memacu sektor pelancongan yang berperanan besar dalam memangkin pertumbuhan ekonomi negara.

Tiada lagi telatah Pak Ali The Legend
Pemergian Allahyarham Mohamad Ali Husin, 66, atau lebih dikenali dengan panggilan 'Pak Ali The Legend' pada petang Selasa lalu, sangat dirasai peminatnya terutama di negeri ini.
Pembelian BPI RM160 setiap 50 kg bantu kawal harga nasi
Kebenaran pembelian Beras Putih Import (BPI) pada harga borong iaitu RM160 setiap 50 kilogram bertujuan membantu mengawal kos operasi dan memastikan harga nasi tidak dinaikkan.

PayNet beri penjelasan berhubung pengenaan yuran transaksi DuitNow QR
Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) hari ini menjelaskan mengenai pengenaan yuran transaksi untuk pembayaran DuitNow QR dan transaksi yang dibuat dengan kad kredit berkuat kuasa 1 Nov 2023.

Tun Taib hadir sambutan Maulidur Rasul Sarawak
Kali terakhir Taib menghadiri majlis rasmi adalah empat bulan lalu iaitu pada 21 Mei 2023 di Tebingan Sungai Kuching untuk Majlis Sambutan Minggu Perpaduan Peringkat Kebangsaan

Allahyarham Awang Askandar dikurniakan anugerah khas sambutan Maulidur Rasul
Bekas Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kedah Allahyarham Left Kol (PA) Awang Askandar Ampuan Yaacub dikurniakan Anugerah Khas sempena Majlis Sambutan Maulidur Rasul.

Kekalkan perpaduan rakyat dengan keikhlasan, persefahaman - Tun Juhar
Perpaduan sangat penting kerana ia merupakan faktor utama yang menjadi tunjang kepada kelestarian negeri serta negara dalam melakar kemajuan dan kesejahteraan rakyat.

Naikkan harga 30 produk, KPDN tunggu jawapan Gardenia
Menurut Fuziah, Gardenia diberi tempoh enam hari untuk menjelaskan justifikasi tindakan tersebut yang dijadual bermula 1 Oktober ini.

Lebih 100,000 dijangka meriahkan Karnival Uniti Pesta Bola Merdeka Kuala Lumpur 2023
Penganjuran karnival tersebut diadakan sempena kejohanan Pesta Bola Merdeka Kuala Lumpur 2023 di Stadium Nasional Bukit Jalil.

PRK Pelangai: 'Tak undi BN, jangan suruh anak balik' hanya seloroh - Wan Rosdy
Apa yang dimaksudkan adalah mahu anak-anak rantau pulang dan memberi sokongan kepada BN yang lebih mampu memberi pembangunan di kawasan itu.

Pemilihan UMNO Bahagian Johor Bahru 27 Mei ini - Khaled
Mohamed Khaled berkata setakat ini tiada pindaan tarikh dan lokasi pemilihan yang telah ditetapkan.

Pemilihan UMNO Bahagian Johor Bahru diadakan 27 Mei ini
Abdul Halim berkata, lokasi pemilihan masih belum dimuktamadkan kerana ia tertakluk kepada Shahrir Samad.

Pemilihan UMNO Bahagian Johor Bahru diambil alih UMNO Johor - Mohamed Khaled
Mohamed Khaled berkata, Setiausaha Badan Perhubungan Datuk Abdul Halim Suleiman akan dipertanggungjawab mengendalikan pemilihan.

Pemilihan UMNO: 'Saya tetap bersama membantu parti' - Hishammuddin
Ahli Parlimen Sembrong itu berkata beliau berpegang teguh bahawa perkara yang penting adalah parti.

UMNO Sabah terima laporan insiden kekecohan dalam pemilihan - Bung Moktar
UMNO Sabah telah menerima laporan beberapa insiden kekecohan yang berlaku pada Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian di negeri ini, Sabtu lepas.

"Saya ibarat boneka" - Pengerusi Tetap UMNO Kubang Pasu umum letak jawatan
Pengerusi Tetap UMNO Bahagian Kubang Pasu, Zulkifli Md Isa membuat kejutan apabila mengumumkan meletak jawatan secara serta-merta, hari ini.

Pemilihan UMNO: Ini senarai barisan kepimpinan sesi 2023-2026
Keputusan penuh bagi jawatan yang dipertandingkan dalam pada Pemilihan UMNO sesi 2023-2026 telah disahkan, kata Tan Sri Shahrir Abdul Samad.

Nazifuddin harap tiada perbalahan selepas menang Ketua UMNO Bahagian Langkawi
Datuk Mohd Nazifuddin Najib berharap mereka yang tewas pada pemilihan bahagian tersebut terus bersama bagi persediaan menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN).

Pemilihan UMNO: 54 muka baharu terpilih jadi ketua bahagian
Hampir 30 peratus atau 54 muka baharu yang terpilih sebagai Ketua UMNO Bahagian dalam pemilihan kali ini.

Pemilihan UMNO: Sik sengit, ketua bahagian hanya menang satu undi
Pemilihan UMNO bagi penggal 2023-2026 di negeri Kedah menyaksikan Sik menjadi bahagian paling sengit apabila jawatan Ketua Bahagian dimenangi dengan majoriti satu undi sahaja.