awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Operasi banteras kegiatan e-waste haram diperhebat di semua pelabuhan - Saifuddin
Pulau Pinang peruntuk dana RM50.93 juta, salur bantuan kepada 281,135 penerima i-Sejahtera
Polis, MCMC kerjasama kesan sindiket penipuan guna nama IPK Johor
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

PBS masih berharap Pairin bertanding pada PRU14

Bernama
Bernama
25/12/2017
08:50 MYT
PBS masih berharap Pairin bertanding pada PRU14
Pairin menyatakan hasrat 99 peratus untuk tidak bertanding pada PRU14 namun akan menggunakan baki satu peratus lagi untuk mendengar pandangan barisan kepimpinan parti. - Gambar fail
Parti Bersatu Sabah (PBS) masih berharap Presidennya Tan Sri Joseph Pairin Kitingan akan bertanding pada pilihan raya umum (PRU) akan datang sekalipun beliau telah menyatakan hasrat untuk tidak berbuat demikian.
Pemangku Presiden Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata parti itu akan menggunakan ruang satu peratus yang diperuntukkan oleh Pairin untuk berunding mengenai perkara tersebut.
"Kita masih berbincang namun keputusan akhir adalah di tangan beliau," katanya Ongkili kepada pemberita pada Rumah Terbuka Krismas anjuran PBS di Dewan Hongkod Koisaan KDCA, di sini hari ini.
Pairin sebelum ini menyatakan hasrat 99 peratus untuk tidak bertanding pada PRU ke-14 namun akan menggunakan baki satu peratus lagi untuk mendengar pandangan barisan kepimpinan parti.
Mengulas lanjut, Ongkili berkata PBS memerlukan gandingan baharu dan lama khususnya pemimpin seperti Pairin yang banyak pengalaman.
Sementara itu, Ongkili yang juga Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, berkata parti tersebut akan mengemukakan sebanyak mungkin muka baharu pada PRU14 sambil mengekalkan calon berpengalaman di akar umbi.
Kira-kira 5,000 pengunjung hadir pada majlis yang berlangsung dari 10 pagi hingga 1 tengah hari itu.
Majlis turut dihadiri Ketua Menteri Sabah Tan Sri Musa Aman, Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Yahya Hussin; Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Hajiji Noor; Menteri Tugas-tugas Khas negeri Datuk Teo Chee Kang; serta Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Wilfred Madius Tangau yang juga Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO).
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Joseph Pairin Kitingan
#Maximus Ongkili
#PBS
#pilihan raya umum
#politik
#PRU14
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan