PONTIAN: Datuk Seri Hasni Mohamad menganggap dirinya seperti dibuli apabila dilucutkan jawatan sebagai Pengerusi UMNO Johor selepas melakukan yang terbaik pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor dengan menang majoriti besar.

Bekas Menteri Besar Johor itu berkata, perkara tersebut diputuskan selepas hanya kerana beliau menyokong cadangan supaya jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO dipertandingkan dalam pemilihan nanti.

Menurutnya, beliau hadir dalam mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO pada malam Jumaat tetapi tidak diberikan peluang untuk memberikan penjelasan atau mempertahankan diri.

"Saya ada juga mendengar desas-desus perkara itu sebelum MKT malam tadi tetapi saya tidak berada sepenuhnya dalam bilik mesyuarat yang sebenarnya telah pun membuat keputusan tersebut.

"Saya sedaya upaya memberikan yang terbaik sejak menjadi Pengerusi UMNO Johor sejak 2018 dan mengetuai PRN Johor pada tahun lalu dengan memenangi 40 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN)," katanya.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Benut berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menghadiri majlis perkahwinan di Citra Sri Pinang, Benut di sini pada Sabtu.

MKT UMNO pada malam Jumaat menamakan Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menggantikan Hasni sebagai Pengerusi UMNO Johor.

Mesyuarat MKT malam tadi juga mengambil tindakan memecat bekas Pengerusi UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar dan bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin.

Selain itu, beberapa pemimpin lain turut digantung selama enam tahun termasuk bekas Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein; bekas Ketua Penerangan UMNO, Shahril Sufian Hamdan; Ketua UMNO Bahagian Tebrau, Datuk Maulizan Bujang dan Ahli Parlimen Jempol, Datuk Seri Salim Sharif.

Mengulas lanjut, Hasni berkata, sepatutnya dalam suasana yang mencabar bagi UMNO selepas kalah pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pelbagai pandangan perlu diambil kira untuk menguatkan parti.

Jelasnya, UMNO perlu meraikan perbezaan pandangan, sebaliknya apabila tokoh serta pemimpin UMNO digantung keahlian dan dipecat, beliau tidak nampak keputusan tersebut adalah usaha untuk menguatkan parti.

"Kita tahu ada sahaja yang mengatakan patah tumbuh hilang berganti tetapi UMNO tidak punya masa. Sepatutnya kekuatan yang kita ada diperkuatkan lagi. Pemimpin tidak lahir hari ini dan terus diterima masyarakat kerana ia perlu masa panjang.

"Jadi adakah UMNO ada masa yang panjang untuk berdepan cabaran yang ada bersaing dengan pengaruh parti lain dalam negara khususnya yang memperkatakan soal (perjuangan) agama, orang Melayu dan masa depan (mereka).

"Jadi bagi saya keputusan dibuat pucuk pimpinan lebih banyak ruginya kepada UMNO. Saya harap Hishammuddin, Noh Omar, Khairy Jamaluddin dan Shahril terus berkhidmat dalam kapasiti masing-masing. Saya yakin mereka tidak akan hilang menerusi platfrom lain," katanya.

Berkenaan pelantikan Mohamed Khaled, beliau tiada sebarang masalah untuk menyokong bekas Menteri Besar Johor tersebut terutama sekiranya keputusan itu dapat menguatkan lagi kedudukannya di peringkat UMNO pusat.

"Tetapi kalau kedudukan itu hanya semata-mata pendekatan untuk mempertahankan orang-orang tertentu, saya percaya beliau akan menghadapi kesukaran untuk berbuat demikian," ujar beliau.

Ditanya sama ada akan ada mesyuarat UMNO Johor berkenaan keputusan itu, Hasni berkata, Mohamed Khaled akan memutuskannya dan menjangkakan ada satu pertemuan khas nanti.

"Jadi nanti kita boleh bincang hala tuju UMNO Johor. Kita tak nak kalah.

"Kita (BN) telah menang 40 kerusi (pada PRN Johor) dan 34 daripadanya adalah kerusi UMNO dan ini menjadi 'main concern' kita," katanya yang masih lagi merupakan ahli MKT UMNO. -Sinar Harian