KUCHING : Keputusan calon Ketua Menteri Sarawak yang baharu diserahkan kepada pucuk pimpinan Parti Sarawak Bersatu (PSB), sekiranya parti itu menang pada Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-12 (PRN12).

Menurut Presiden PSB, Datuk Seri Wong Soon Koh, ketika ini masih terlalu awal untuk menentukan siapa yang akan mengisi jawatan itu.

“Apabila tiba masanya, kita akan tentukan. Biarkan ia ditentukan oleh pucuk pimpinan parti dan ahli parti,” katanya ketika ditanya media berhubung calon Ketua Menteri Sarawak yang baharu di Ibu Pejabat PSB di Kuching pada Selasa. 

Antara nama yang disebut-sebut dalam pencalonan sebagai Ketua Menteri Sarawak dari parti berkenaan adalah beliau sendiri dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ba’kelalan, Baru Bian.

Turut difahamkan ramai ahli Dayak PSB turut menyatakan sokongan kepada bekas Menteri Kerja Raya itu untuk menjadi Ketua Menteri Sarawak yang seterusnya. Sementara yang lain, menyokong Soon Koh kerana kedudukan beliau sebagai presiden parti.

Di samping itu, mengulas pertanyaan sama, Setiausaha Agung PSB George Lo berkata, setakat ini belum ada keputusan akhir dibuat sehingga sasaran 42 kerusi dalam pilihan raya negeri dicapai.

“Seperti apa yang dinyatakan oleh Presiden (Soon Koh), apabila kita (PSB) mencapai lebih 42 kerusi, ahli yang dipilih dan pimpinan parti boleh membuat keputusan yang bijak dalam menentukan siapa calon (ketua menteri),” ujarnya.

Untuk rekod, PSB sebelum ini telah menyatakan komitmen mereka akan bertanding di semua 82 kerusi Dewan Undangan Negeri dalam PRN-12.

Malah parti itu memerlukan sekurang-kurangnya 42 kerusi bagi merampas tampuk pemerintahan kerajaan negeri daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS).