GELANGGANG Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) sudahpun dibuka bermula hari ini selepas proses penamaan calon yang berlangsung dengan lancar di seluruh negara.

Dalam kehangatan bahang PRU15, kami telah bertanyakan kepada pembaca dan penonton Astro AWANI mengenai kecenderungan, serta isu-isu berkaitan pilihan raya di pelbagai platform kami.

Ini soalan yang kami lontarkan sejak 12 tengah malam tadi - setuju calon PRU15 perlu disaring pihak berkuasa?

Kami beri tiga pilihan jawapan dan ini keputusan yang diperolehi setakat jam 6 petang Sabtu.

Daripada 1,359 responden yang mengikuti kaji selidik #SuaraMalaysia ini, didapati 95 peratus setuju calon PRU15 perlu disaring pihak berkuasa, dua peratus tidak setuju manakala tiga peratus lagi tidak peduli.

Mengangkat tema "Malaysia Memilih" sempena PRU15, Astro AWANI menyediakan soalan berbentuk kaji selidik buat seluruh rakyat Malaysia bermula 17 Oktober lalu.

Kaji selidik itu kami bincangkan menerusi diskusi bersama wakil politik, penganalisis, dan badan-badan bukan kerajaan.

Soalan baharu akan dikemukakan bermula Buletin AWANI jam 12 tengah malam, dan keputusan akan dikongsi pada keesokan harinya.

Kami juga akan menggunakan tanda pagar #SuaraMalaysia di media sosial bagi mengikuti segala komen dan pandangan anda tentang isu yang diutarakan.

Apa yang perlu anda buat adalah tonton segmen berita kami di saluran 501 AWANI dan imbas kod QR yang tertera untuk mengakses soalan yang disediakan.