MANCHESTER City meneruskan permulaan sempurna mereka dalam saingan Liga Perdana Inggeris (EPL) musim ini apabila menewaskan Liverpool 3-0 di Anfield, awal pagi tadi.
Selepas babak pertama berakhir tanpa jaringan, perlawanan berubah arah apabila pemain tengah Liverpool, Ryan Gravenberch, dilayangkan kad kuning kedua pada minit ke-62, sekali gus memaksa tuan rumah beraksi dengan 10 pemain.
Kelebihan itu dimanfaatkan sepenuhnya oleh City yang membuka tirai jaringan menerusi Erling Haaland pada minit ke-65. Penyerang Norway itu menyempurnakan peluang di dalam kotak penalti untuk meletakkan pasukan bimbingan Enzo Maresca di hadapan.
Hanya tiga minit kemudian, Jérémy Doku menggandakan kelebihan pelawat menerusi rembatan jarak jauh yang menewaskan penjaga gol Liverpool, Alisson Becker.
Manchester City melengkapkan kemenangan bergaya pada minit ke-78 apabila Rayan Cherki menyudahkan gerakan menarik pasukannya untuk menjadikan kedudukan 3-0.
Kemenangan itu mengekalkan rekod 100 peratus City selepas memenangi enam perlawanan pertama EPL musim ini, sekali gus mengukuhkan kedudukan mereka di tangga teratas liga.
Sementara itu, kekalahan berkenaan menyaksikan Liverpool mengalami kekalahan pertama liga musim ini dan gagal memanfaatkan kelebihan beraksi di laman sendiri.