KUALA LUMPUR: Jaguh pemain e-sukan FIFA yang baharu sahaja dibawa masuk ke Team Haq Esports Club, Moehamad Zulisar "Chanks" telah selamat tiba di Malaysia, pada Jumaat.

Chanks dijadualkan akan bermula sesi latihan penuh bersama rakan pasukannya yang lain sebaik sahaja menamatkan tempoh kuarantinnya.

Chanks akan berada dalam tempoh kuarantin selama 10 hari dan dia diletakkan di pusat kuarantin Hotel PJ Hilton.

Chanks juga turut akan mempersiapkan diri untuk kejohanan antarabangsa pertama bersama Team Haq, iaitu kejohanan FIFA Global Series Qualifier 1 yang dijadualkan berlangsung pada 27 November nanti.

Ketua Pegawai Eksekutif THQ, Muhammad Aimanulhaq Zaharuddin melahirkan rasa kesyukuran atas kelancaran perjalanan Chanks ke Malaysia.

"Saya berharap semoga Chanks akan cepat membiasakan diri dalam persekitaran yang baharu.

"Saya percaya persiapan untuk kejohanan pertama beliau tidak akan terjejas walaupun akan memulakan latihan di pusat kuarantin buat sementara waktu," katanya dalam satu kenyataan, pada Sabtu.

Team Haq akan menyertai tiga kejohanan utama pada tahun ini iaitu FIFA Global Series, Singapore Open dan FIFAe Club Series.

Terdahulu, Chanks yang pernah menjuarai ePiala Indonesia 2021 dan menjadi rebutan kelab-kelab e-sukan tempatan dan antarabangsa, memilih THQ sebagai pasukan baharu dengan keyakinan dapat mengembangkan lagi kerjaya beliau dalam industri ini.

Chanks menyinar dalam industri e-sukan itu apabila beliau mencipta nama dengan pernah mewakili pasukan Persikabo pada musim lepas.

Selain itu, beliau berjaya menjadi tunjang utama membawa Indonesia ke kejohanan utama FIFAe Nation Cup, dengan membawa pulang hadiah bernilai Rp50 juta (RM14,727.87).