Tunku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim menggesa supaya kepakaran dan jurulatih daripada luar negara digunakan bagi memajukan sukan bola sepak Malaysia.

Jelasnya, Malaysia perlu menerima hakikat bahawa kualiti bola sepak negara ini masih kurang dan perlu belajar sebanyak mungkin daripada kepakaran luar.

"Anda tidak boleh menjadi bodoh sombong dan ego. Jika kita tahu bagaimana untuk mengurus bola sepak, sudah tentu pasukan bola sepak kita tidak akan berada di mana ia berada sekarang.

"Jelas sekali seseorang daripada FAM (Persatuan Bola Sepak Malaysia) perlu letak jawatan dan perlu ada ahli-ahli exco yang baru.

"Kita perlu seseorang dalam FAM yang boleh berbakti kepada bola sepak dan pasukan negara. Semudah itu, namun sekarang ini, mereka tidak tahu apa yang mereka lakukan dan tidak ada minat dan kesungguhan," tambahnya.

Tunku Ismail berkata demikian ketika ditanya dalam rancangan bual bicara Obviously Harith Iskander di Astro AWANI pada Sabtu, sama ada baginda akan mengambil alih pengurusan FAM.

Namun TMJ menegaskan beliau tidak boleh mengambil alih jawatan presiden FAM kerana akan memilih kasih dengan pasukan Johor Darul Takzim (JDT).

Beliau berkata, seseorang presiden FAM perlu neutral kepada semua pasukan.

"Saya sangat sukakan negeri Johor dan pasukan JDT. Saya boleh berkongsi pendapat dan nasihat namun untuk mengambil alih, tidak boleh kerana saya mempunyai komitmen yang lain di Johor juga. Kebanyakkan masa, saya akan berada di negeri sendiri," tambahnya lagi.

Beliau berkata, seseorang yang dipilih sebagai presiden FAM juga perlu ada objektif dan sasaran.

"Kita mahu pasukan negara kita berada di ranking yang tertentu atau kejohanan apakah yang perlu kita sertai. Anda tidak boleh sasarkan piala AFF Suzuki semata-mata memandangkan piala tersebut bukan dalam kejohanan FIFA (Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa)," tegasnya lagi.