LIONEL MESSI sudah mencapai segala-galanya sepanjang kariernya bersama Barcelona tetapi sehingga awal pagi tadi, dia tidak pernah dilayangkan kad merah selama bersama pasukan gergasi Catalan itu.
Tetapi perkara itu berubah sebaik Messi diarahkan keluar padang buat kali pertama sepanjang karier kelabnya selepas dia kelihatan hilang pertimbangan pada penghujung permainan di mana Barca tewas 2-3 kepada Athletic Bilbao dalam final Supercopa de Espana awal pagi tadi.
Messi, yang baru pulih daripada kecederaan ringan dan kembali disenaraikan dalam kesebelasan utama Barca, menerima kad merah pertamanya sepanjang 753 penampilan bersama kelab itu.
Selepas perlawanan berlangsung seapa 119 minit, Messi dilihat mengasari Asier Villalibre dalam satu insiden tanpa bola untuk pengadil, Jesus Gil Manzani, melayangkan kad merah selepas merujuk kepada video bantuan pengadil (VAR).
Pemain berusia 33 tahun itu kini berdepan kemungkinan untuk digantung perlawanan untuk tempoh yang lebih panjang, yang akan dibawa ke saingan LaLiga, berdasarkan pertimbangan Jawatankuasa Disiplin Persatuan Bolasepak Sepanyol (RFEF).
Ia merupakan kad merah ketiga sepanjang karier 17 tahun Messi, di mana dia pernah diarahkan keluar padang sebanyak dua kali sewaktu mewakili Argentina.
Astro Arena
Mon Jan 18 2021

Messi diarahkan keluar padang buat kali pertama sepanjang karier kelabnya selepas dia kelihatan hilang pertimbangan pada penghujung permainan. - Via Astro Arena

'Messi Kedah' sah dipinjamkan ke Perak FC musim ini
Pemain yang diberi jolokan 'Messi Kedah' itu pernah dinobatkan sebagai Pemain Muda Harapan di Anugerah Bola Sepak Kebangsaan 2014.

Seorang maut, 94 cedera akibat salji lebat di Korea Selatan
Ratusan kenderaan terkandas di beberapa lebuh raya utama sepanjang pantai barat negara itu, manakala lebih 460 kemalangan dilaporkan.

Morbidelli letak sasaran lebih tinggi dalam musim ketiga bersama SRT
Pelumba Itali yang mewakili Petronas Yamaha Sepang Racing Team (SRT) semenjak 2019 itu bertekad untuk menjadi juara apabila kembali mencelapak jentera Yamaha YZR-M.

AWANI Ringkas: Kelulusan daftar bersyarat tiga vaksin | KL sokong perdamaian di Myanmar
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas (7:00AM).

AWANI Ringkas: Petunjuk ekonomi negara mula catat pemulihan | Penggambaran, operasi pawagam dibenarkan 5 Mac
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas (6:00AM).

Arab Saudi wajibkan vaksin COVID-19 ke atas jemaah haji tahun ini
Menteri Kesihatannya berkata ia merupakan antara syarat utama dikenakan kepada jemaah bagi mencegah jangkitan COVID-19.

Dua warga Pakistan ditahan, disyaki bunuh rakan senegara
Siasatan polis mendapati mangsa berhutang beberapa ribu ringgit dengan suspek.

Amerika Syarikat jangka semua warga dewasanya divaksin akhir Mei ini
Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden menjangkakan semua orang dewasa di negara itu akan menerima suntikan vaksin COVID-19 menjelang akhir Mei ini.

Texas tarik balik arahan pemakaian wajib pelitup muka
Gabenor Greg Abbot mengumumkan untuk menarik balik arahan pemakaian pelitup muka mandatori di Texas yang dilaksanakan susulan jangkitan pandemik COVID-19.

Kerajaan perlu berani adakan sidang Parlimen
Muhammad Fathi tidak menolak kemungkinan berlaku pergolakan politik jika sidang Parlimen dilaksanakan, namun percaya ia memberi ruang kepada proses demokrasi di negara ini.

Barcelona kata saya sudah tua, tidak lagi sesuai untuk kelab gergasi - Suarez
Penyerang Atletico Madrid, Luis Suarez, mendedahkan Barcelona memberitahunya bahawa dia telah melepasi tahap kemuncak.

Seri dengan Cadiz lebih sadis berbanding tewas kepada PSG - Koeman
Kekalahan Barca 4-1 di laman sendiri kepada PSG dalam pusingan 16 UCL Rabu lalu diikuti keputusan seri 1-1 dengan Cadiz.

Manchester City elak dikait isu Messi
Kontrak Messi di Barcelona akan tamat hujung musim ini selepas merancang meninggalkan Camp Nou pada Ogos tahun lalu.

Mbappe terbukti antara pemain terbaik dunia, kata Pochettino selepas malukan Barcelona
Mbappe menunjukkan mengapa dia diiktiraf sebagai penerus kepada Messi, sebagai 'pemain terbaik dunia'.

Agenda PSG pancing Lionel Messi ditempelak
Messi hangat dikaitkan akan berpindah ke kelab yang berpangkalan di Paris berkenaan sebaik kontraknya berakhir, hujung musim ini.

Silap besar Barcelona tidak jual Messi - Rivaldo
Messi bakal kehabisan kontrak pada penghujung musim dan pemenang Ballon d'Or enam kali itu dijangka bakal dilepaskan secara percuma.

Messi digantung dua perlawanan, terlepas aksi lawan Elche
Barca mengemukakan rayuan berkenaan penggantungan itu tetapi mengesahkan semalam bahawa usaha mereka tidak berhasil.

Messi digantung perlawanan selepas terima kad merah pertama di Barcelona
Ia merupakan kad merah ketiga sepanjang karier 17 tahun Messi, di mana dia pernah diarahkan keluar padang sebanyak dua kali sewaktu mewakili Argentina.

Barcelona perlu penyerang baru - Koeman
Rangkaian tiga penyerang itu melakukan 15 percubaan tetapi Frenkie de Jong muncul penjaring gol penting pasukan itu menerusi sepakan volinya hasil lambungan yang dilakukan Messi pada minit ke-27.

Pecah rekod Pele, Messi gembira di Barcelona
Ronald Koeman percaya Lionel Messi gembira di Barcelona selepas satu lagi persembahan pecah rekod dipamerkan oleh pemenang Ballod d'Or enam kali itu.