KUALA LUMPUR: Atlet terjun negara Nur Dhabitah Sabri meraih tiga pingat emas Grand Prix Terjun Persekutuan Renang Antarabangsa (FINA) di Pusat Akuatik Nasional di Bukit Jalil di sini, hari ini.
Ketiga-tiga acara itu ialah 3 meter (m) papan anjal seirama wanita dan 10m plaftorm seirama wanita yang tidak disertai pasukan lain, serta menerusi 3m papan anjal seirama campuran.
Dalam acara 3m papan anjal seirama, Nur Dhabitah yang bergandingan dengan Ng Yan Yee merekodkan 290.10 mata, manakala dalam acara 10m platform seirama wanita beliau bersama Datuk Pandelela Rinong merekodkan 299.52 mata.
Penerjun berusia 23 tahun itu merangkul emas bersama Muhammad Syafiq Puteh menerusi acara 3m papan anjal seirama campuran dengan 305.70 mata, mengatasi pasangan Australia Alysha Koloi-Lachlan Cronin (288.06 mata) serta Kang Minhyuk-Kim Nahyun dari Korea Selatan (258.93) yang masing-masing membawa pulang perak dan gangsa.
Bercakap kepada Bernama selepas majlis penyampaian pingat, Nur Dhabitah berkata beliau berpuas hati apabila segala kerja kerasnya membuahkan hasil walaupun hanya menjalani latihan intensif bagi kejohanan itu selama seminggu.
"Saya sangat gembira tetapi secara jujurnya agak penat sebab pertama kali masuk tiga pertandingan dalam satu hari dan saya juga baru pulih daripada kecederaan belakang.
"Sebulan sebelum pertandingan saya tidak banyak berlatih cuma menghampiri satu minggu sebelum pertandingan baru (berlatih) habis-habisan," katanya.
Sementara itu, Muhammad Syafiq mengucapkan rasa syukur apabila mampu mempersembahkan terjunan yang mantap meskipun baru sihat sepenuhnya daripada demam denggi.
"Saya memang gembira sangat, sebab ini memang keputusan saat akhir yang dibuat bersama Nur Dhabitah. Saya masih mahu teruskan perjuangan ini sebab beraksi di Kuala Lumpur, perasaan itu lain dan alhamdullilah, emas hari ini," katanya.
-- BERNAMA
Bernama
Sun Nov 27 2022

Atlet terjun negara Nur Dhabitah Sabri meraih tiga pingat emas Grand Prix Terjun Persekutuan Renang Antarabangsa (FINA) di Pusat Akuatik Nasional di Bukit Jalil, hari ini. - Gambar fail

Kes denggi catat penurunan minggu lepas
Kumulatif kes demam denggi yang dilaporkan sehingga kini adalah sebanyak 8,968, berbanding 2,948 kes bagi tempoh sama tahun 2022.

APM mohon kerajaan pertimbang 1,501 jawatan kontrak
Penambahan perlu dibuat kerana rakyat Malaysia memiliki pengetahuan yang luas dan berjiwa besar untuk menjadi anggota APM.

SSM cadang semak semula kriteria pengecualian audit bagi syarikat persendirian di Malaysia
SSM berkata, cadangan semakan semula itu akan dijalankan melalui kaedah konsultatif.

Parti pembangkang India mahu Adani Group disiasat
Tuntutan parti pembangkang supaya isu itu dibincangkan di parlimen ditolak.

Pakej internet murah: Perlu tingkat kualiti perkhidmatan di Sabah
Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap akan tidak begitu bermakna sekiranya liputan internet masih tidak mencapai tahap yang memuaskan.

Pemain industri makanan perlu kerjasama jayakan pelaksanaan Menu Rahmah
Pengusaha makanan dan minuman perlu bekerjasama dalam menjayakan seruan kerajaan untuk mengurangkan kos sara hidup menerusi pelaksanaan Program Menu Rahmah.

Bekas CEO CAAM kini CEO penerbangan Kumpulan Berjaya
Berjaya Land Bhd melantik Datuk Kapten Chester Voo sebagai ketua pegawai eksekutif (CEO) bagi penerbangan kumpulannya.

Tze Yong wakil tunggal negara di Thailand Masters
Ng Tze Yong, menjadi wakil tunggal negara yang meneruskan perjuangan dalam saingan Thailand Masters.

Politik Pakistan | Polis Pakistan tahan bekas Menteri Kabinet Imran Khan
Polis Pakistan menahan ahli politik terkenal negara itu Sheikh Rashid Ahmed, Penahanan dibuat beberapa hari selepas beliau menuduh menuduh bekas Presiden Asif Ali Zardari terlibat cubaan membunuh bekas Perdana Menteri Imran Khan.

10 Berita Pilihan - (02 Februari 2023)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Nur Dhabitah raih tiga emas di Grand Prix KL
Atlet terjun negara Nur Dhabitah Sabri meraih tiga pingat emas Grand Prix Terjun Persekutuan Renang Antarabangsa (FINA) di Pusat Akuatik Nasional di Bukit Jalil, hari ini.

Nur Dhabitah raih perak kedua di Birmingham
Beliau yang mendahului carta selepas terjunan ketiga dengan 207.90 mata, menampilkan gerakan kurang kemas pada terjunan keempat.

Sukan SEA Hanoi: Wendy Ng rangkul emas kelima, Ker Ying raih perak
Wendy Ng meraih pingat emas kelima negara dengan catatan 270.60 mata dalam acara 3m papan anjal wanita.

Kegembiraan berganda buat Nur Dhabitah di Ipoh
Atlet terjun negara Nur Dhabitah Sabri memenangi dua acara pada hari pertama Kejohanan Jemputan Kumpulan Umur Malaysia di Ipoh, Perak, hari ini.

Jun Hoong umum persaraan hari ini
Atlet terjun negara dan bekas juara dunia Cheong Jun Hoong akhirnya mengumumkan persaraannya secara rasmi hari ini, setelah lebih dua dekad penglibatannya dalam sukan itu sejak 1999.

Tokyo 2020: Dhabitah sedia beri inspirasi kepada ramai gadis sertai sukan terjun
Nur Dhabitah sedia mainn peranan sebagai duta kepada sukan akuatik bagi menggalakkan lebih ramai anak muda melibatkan diri dalam sukan terjun.

Tokyo 2020: "Senyuman awak ada orang jaga?" Jawapan Nur Dhabitah buat ramai terkejut
"Maksudnya, senyuman itu, sudah ada yang special tak yang akan jaga senyuman tu?"

Rio 2016: 'Saya tidak tahu nak kata apa' - Yan Yee
Atlet terjun negara, Ng Yan Yee, mengakui melakukan kesilapan pada terjunan keempat menjejaskan tumpuannya untuk meraih kedudukan terbaik.