RAPHAEL Varane telah menyatakan rasa bangga terhadap skuad Perancis, selepas mereka gagal dalam perlawanan akhir Piala Dunia Qatar menentang Argentina.

Aksi penuh dramatik enam gol menyaksikan skuad Didier Deschamps bangkit dari ketinggalan dua kali untuk mengikat kedudukan penalti, ketika Kylian Mbappe menjadi pemain kedua yang menjaringkan hatrik dalam perlawanan akhir Piala Dunia selepas Geoff Hurst untuk England pada 1966.

Bagaimanapun, Emiliano Martinez menyelamatkan sepakan penalti Kingsley Coman dan Aurelien Tchouameni melakukan percubaan yang tersasar, sebelum Gonzalo Montiel menyempurnakan usaha tegas untuk menyerahkan Argentina mahkota Piala Dunia ketiga mereka.

Selepas persembahan buruk pada separuh masa pertama, Perancis dengan gagah berani berjuang kembali ke perlawanan tetapi akhirnya gagal, walaupun itu tidak mengubah penilaian Varane terhadap kualiti skuad.

"Kami sangat kecewa. Kami memberikan segalanya," katanya kepada TF1.

“Kami berdepan banyak halangan sepanjang saingan, kami berjuang hingga ke penghujung. Kami tidak berputus asa.

"Hari ini, selama 60 minit, kami tidak berada dalam permainan. Kami kembali dan kami berusaha untuk menang. Saya sangat berbangga dengan Perancis, dengan kumpulan ini. Kami memberikan segala-galanya.

"Kami mula meletakkan tekanan kepada lawan dan kami percaya dengan kemampuan kami. Kami tidak jauh untuk memenangi perlawanan selepas bermula dengan cara yang mengecewakan.

"Terdapat kekuatan mental dalam kumpulan ini, semangat juang yang tinggi. Ia membolehkan kami ke final, tetapi ia tidak mencukupi untuk menang."

Perancis akan kembali beraksi untuk permulaan kempen kelayakan Kejohanan Eropah 2024, yang bermula pada Mac menentang Belanda.