KUALA LUMPUR: Malaysia menepati ramalan mara ke peringkat separuh akhir acara berpasukan selepas mengetepikan cabaran India pada aksi suku akhir kejohanan Piala Dunia Sepak Takraw 2024 di Stadium Titiwangsa di sini hari ini.
Kemaraan skuad bimbingan Ahmad Jais Baharun itu menyaksikan Malaysia akan bertemu Indonesia malam ini setelah mengatasi Myanmar 2-0 dalam satu lagi aksi suku akhir berlangsung sebelah pagi.
Berdepan India sebentar tadi, Malaysia meletakkan trio utama Mohammad Syahir Mohd Rosdi, Farhan Adam dan Mohamad Azlan Alias untuk meraih mata pertama buat negara menundukkan Ramkumar Sharma, Henary Singh Wahengbam dan Longkhon Singh Elambam 15-3 dan 15-11.
India kemudiannya terus dikecewakan apabila Malaysia meraih mata kedua menerusi gandingan Muhammad Zarif Marican Ibrahim Marican, Aidil Aiman Azwawi dan Muhammad Shahalril Aiman Halim dengan keputusan 15-5 dan 15-12.
Mohammad Syahir ketika ditemui selepas perlawanan berkata skuad negara sama sekali tidak akan memandang mudah cabaran Indonesia yang semestinya mahu membalas dendam ke atas kekalahan mereka pada pentas akhir temasya Sukan Asia 2018 Jakarta-Palembang.
"Indonesia satu pasukan yang kuat selain mempunyai pemain berkualiti dan semangat juang yang tinggi, jadi kita kena berjaga-jaga dan tidak terlalu yakin.
"Kami tahu tidak akan menang dengan mudah dan apa-apa pun akan cuba untuk melangkah ke perlawanan akhir," katanya.
Sementara itu, gergasi sepak takraw iaitu Thailand seperti dijangka menewaskan Jepun 2-0 untuk menempah pertemuan separuh akhir menentang Korea Selatan yang menewaskan Vietnam 2-1 di suku akhir.
Perlawanan separuh akhir masing-masing akan berlangsung pada jam 8 malam ini.
-- BERNAMA
Bernama
Sat May 25 2024

Perlawanan separuh akhir masing-masing akan berlangsung pada jam 8 malam ini. - Gambar/ Sinar Harian

Pickleball jadi pilihan Ikon Sukan Negara kembali ke gelanggang
Chan Peng Soon dan Mirnawan kini aktif dalam sukan yang semakin mendapat tempat dalam kalangan rakyat Malaysia.

Di ambang kemuliaan atau kehancuran: Liga Europa jadi penentu nasib United
Satu-satunya laluan kejuaraan yang masih terbuka buat skuad kendalian Ruben Amorim, menamatkan kempen dengan menjulang trofi Liga Europa UEFA.
AS-Malaysia kukuh kerjasama pertahanan serantau
Amerika Syarikat dan Malaysia terus memperkukuh kerjasama dalam bidang pertahanan demi menghadapi cabaran keselamatan serantau dan menjamin kestabilan Indo-Pasifik.
AWANI Ringkas: Konflik Gajah - Manusia
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.
Israel sedia serang nuklear Iran - Laporan
Israel sedia serang nuklear Iran - Laporan
LIMA'25: hari kedua tingkat keterujaan orang awam
Penganjuran Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi (LIMA) 2025 memasuki hari ke-2 hari ini dimana pelbagai lagi acara akan diadakan sehingga 24 Mei ini.
Perkembangan terkini, kita bersama wakil Astro Awani Kedah, Abd Hadi Che Awang di Langkawi, silakan Hadi.
Perkembangan terkini, kita bersama wakil Astro Awani Kedah, Abd Hadi Che Awang di Langkawi, silakan Hadi.
Cabaran 40 hari bersama rakan sebilik
Cabaran 40 hari bersama rakan sebilik

Dr Ravigadevi saintis pertama Malaysia dipilih sebagai Fellow Royal Society
Pemilihan Dr Ravigadevi Sambamhamutthi sebagai Fellow Royal Society pertama Malaysia adalah detik kebanggaan untuk negara.

Jualan automotif dijangka reda tahun ini selepas paras rekod pada 2024 - HLIB
HLIB menjangkakan jumlah jualan atau keseluruhan industri (TIV) sektor automotif bagi 2025 akan mereda ke tahap 750,000 unit.
Rafizi tuduh kem Izzah lindungi 'oportunis' PKR
Rafizi tuduh kem Izzah lindungi 'oportunis' PKR

Piala Asia: Penantian 34 tahun berlarutan, Thailand tewaskan Malaysia 2-0
Kekalahan itu menyaksikan Malaysia sekadar menutup kempen dengan dua trofi menerusi acara kuadran dan regu.

Piala Asia: Malaysia selangkah tamat penantian 34 tahun, jumpa Thailand di final
Malaysia mara ke pentas akhir acara regu berpasukan Kejohanan Sepak Takraw Piala Asia 2025 selepas menewaskan India 2-0 di separuh akhir di Stadium Titiwangsa hari ini.

Piala Dunia Sepak Takraw: Malaysia mudah tewaskan India, mara ke separuh akhir
Malaysia menepati ramalan mara ke peringkat separuh akhir acara berpasukan selepas mengetepikan cabaran India pada aksi suku akhir kejohanan Piala Dunia Sepak Takraw 2024.

Piala Dunia ISTAF: Regu Malaysia juara dunia, tewaskan skuad Thailand
Stadium Titiwangsa, Kuala Lumpur, menjadi saksi gemilang pasukan Malaysia menamatkan badi berdepan Thailand di kejohanan Piala Dunia ISTAF, sebentar tadi.

Malaysia terkandas di separuh akhir acara antara regu Kejohanan Sepak Takraw Dunia
Skuad sepak takraw lelaki kebangsaan terkandas di separuh akhir acara antara regu Kejohanan Sepak Takraw Dunia Piala Raja Thailand Ke-35.

Lima lelaki lepas gian main takraw dikompaun RM10,000
Mereka didapati bermain di sebuah gelanggang di Kampung Tuan, Chukai, di sini sekitar jam 6.15 petang pada Sabtu.

Sukan Asia: Skuad takraw negara raih perak
Malaysia terpaksa berpuas hati dengan pingat perak bagi acara sepak takraw regu berpasukan lelaki selepas kalah 2-0 kepada juara bertahan, Thailand.

Regu takraw cipta satu lagi aib
Mereka mengakui sering melakukan kesilapan sehingga memberi mata mudah kepada pasangan lawan, Indonesia.