awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Mohd Ismail angkat sumpah ADUN Lamag
Pesta pantun HAWANA-DBP 2026 pelawa penyertaan warga media
EKSKLUSIF: JSPT cadang 'dashcam' diwajibkan, pemberi maklumat diberi merit termasuk diskaun saman
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

'Selamat datang Amirbek ke bumi Jelapang Padi'

Astro Arena
Astro Arena
11/12/2022
22:00 MYT
'Selamat datang Amirbek ke bumi Jelapang Padi'
Amirbek, yang beraksi di posisi tengah, diintai KDA FC ketika beraksi menentang Malaysia di Piala Raja-Raja Thai 2022 di Thailand. - Foto Astro ARENA
KEDAH Darul Aman (KDA) FC mengumumkan pemain kebangsaan Tajikistan, Amirbek Juraboev sebagai pemain import pertama kelab itu bagi menghadapi saingan Liga Malaysia musim 2023.
Amirbek berusia 26 tahun telah membuat 46 kali penampilan bersama skuad kebangsaan Tajikistan mengisi kuota pemain import Asia menggantikan pemain dari Jordan, Mahmoud Al-Mardi.
Pemain itu yang beraksi di posisi tengah telah diintai oleh Sang Kenari ketika beraksi menentang Malaysia di Piala Raja-Raja Thai 2022 di Thailand.
Pada musim ini, Amirbek mewakili United City FC di Liga Filipina dan turut menyumbang dua gol.
"Selamat datang Amirbek ke bumi Jelapang Padi. Pemain import pertama ini bakal mengisi kuota Asia pasukan Sang Kenari," ujar kenyataan KDA FC.
Sementara itu, pemilik majoriti KDA FC, Tan Sri Dr Mohd Daud Bakar juga mendedahkan sedang memantau pemain import dari Morocco sejak dua bulan lalu bagi memperkuatkan kelab tersebut.
Melalui Facebook rasminya, pakar syariah antarabangsa itu berkata, rangkaian yang ada di negara tersebut akan dimanfaat oleh beliau sebaik mungkin.
"Sejak dua bulan yang lepas, saya sudah cuba menjejaki seorang pemain Morocco (Maghribi) yang pernah bermain di Qatar. Ada beberapa proses yang saya patut buat untuk pastikan pemain ini benar-benar fit dan layak bermain di Kedah.
"Saya memang rapat dengan rakan-rakan di Morocco yang mengendalikan beberapa akademi bola sepak di sana. Saya pun ada syarikat saya Amanie di Casablanca, Morocco bersama dengan rakan kongsi saya dari Morocco, seorang tokoh bisnes yang terkenal di sana," kata beliau.
Topic Berkaitan
#Kedah Darul Aman FC
#Amirbek Juraboev
#Mohd Daud Bakar
#pemain import dari Maghribi
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan