awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Dewan hotel tiba-tiba terbakar, majlis makan malam bertukar tragedi
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Tiga ADUN Pas Perlis terhenti keahlian serta-merta - Abdul Hadi
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

TMJ cabar Sanusi dedah individu 'kawal' Liga Malaysia

Astro Awani
Astro Awani
23/05/2022
07:38 MYT
TMJ cabar Sanusi dedah individu 'kawal' Liga Malaysia
TMJ menggesa Muhammad Sanusi agar menceritakan segala-galanya serta mendedahkan identiti individu yang dimaksudkan oleh beliau.
KUALA LUMPUR: Arena bola sepak Malaysia tidak pernah sunyi dengan kisah-kisah sensasi.
Terbaharu, Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim bersuara berhubung kenyataan dikeluarkan Presiden Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA), Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor baru-baru ini.
Menerusi ciapan di Twitternya pada Isnin, Tunku Ismail menggesa Muhammad Sanusi agar mendedahkan identiti individu dimaksudkan beliau, yang didakwa ‘mengawal’ Liga Malaysia.
Dia cakap pasal siapa? Sebut nama. Ceritakan segala galanya. Ini cakap main sembuh badut Mc Donald pun boleh. Cerita semua, keluarkan bukti dan fakta. Setiap kali tenggelam terus buat cerita sensasi nak naikkan rating. Typical Politician. https://t.co/YZjNdUjWKt
— HRH Crown Prince of Johor (@HRHJohorII) May 23, 2022
“Dia cakap pasal siapa? Sebut nama. Ceritakan segalanya, ini cakap main sembur badut McDonald pun boleh.
"Cerita semua, keluarkan bukti dan fakta. Setiap kali tenggelam, terus buat cerita sensasi nak naikkan 'rating'. Sikap tipikal ahli politik," tulis Tunku Ismail.
Sabtu lepas, Muhammad Sanusi mengulangi pendiriannya untuk menolak budaya 'supreme' atau memberikan kuasa penuh kepada seseorang individu dalam sukan bola sepak.
Bahkan, beliau mendakwa individu tersebut sanggup memberi bonus kepada mana-mana pasukan yang berjaya menewaskan Kedah dalam saingan Liga Malaysia.
"Dia 'order' sana, 'order' sini, suruh buat ini, suruh buat itu, kawan (ada pihak) nak pergi latihan sana, kena tanya dia dahulu.
BACA: 'Order sana, order sini', jangan ada individu 'supreme' dalam bola sepak - Sanusi
"Lepas itu dia pusing pasukan lain, beri bonus kalau menang dengan Kedah. Saya tahu semua itu, dia ingat orang tak tahu, jangan bagi saya cerita semuanya," katanya.
Kenyataan itu hadir beberapa hari selepas beliau mengeluarkan kenyataan kontroversi dengan menyebut perkataan ‘tokong’.
Begitupun, sama seperti kenyataan pada Sabtu, beliau tidak menyebut sebarang nama.
BACA: Kedah tidak terkesan dengan kepulangan semula Syafiq Ahmad ke JDT
“Bola sepak ini bukan untuk individu dan tak boleh ada ‘tokong’ dalam sukan ini sampai semua nak pergi sembah dia dulu. Jangan ada tokong dalam bola sepak sebab bola sepak ini sukan untuk semua orang.
“Sebelum perlawanan, bawa banner besar tertulis ‘fair play‘ tetapi ada tokong,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco di Wisma Darul Aman.
Kenyataan itu turut mendapat reaksi Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi yang menyifatkan kenyataan itu kurang matang dan tidak bertanggungjawab.
Topic Berkaitan
#TMJ
#Liga Malaysia
#Tunku Ismail
#Muhammad Sanusi Md Nor
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan